Cuprins:
Alimente care scad tensiunea arterială
Urmarea unei diete nutritive și sănătoase pentru inimă este sugerată tuturor persoanelor cu tensiune arterială ridicată, inclusiv celor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.
O dietă sănătoasă este esențială pentru scăderea tensiunii arteriale și menținerea unor niveluri optime, iar cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dietă, în special a celor bogate în nutrienți specifici, cum ar fi potasiul și magneziul, va reduce nivelul tensiunii arteriale.
Iată care sunt cele mai bune 17 alimente pentru tensiunea arterială ridicată.
Citricele
Citricele, inclusiv grapefruit, portocale și lămâi, pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Acestea sunt pline de vitamine, minerale și compuși vegetali care pot ajuta la menținerea sănătății inimii prin reducerea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.
Un studiu de 5 luni la care au participat 101 femei japoneze a demonstrat că aportul zilnic de suc de lămâie combinat cu mersul pe jos a fost corelat în mod semnificativ cu reduceri ale TAS, efect pe care cercetătorii l-au atribuit conținutului de acid citric și flavonoide din lămâi.
Studiile au arătat, de asemenea, că consumul de suc de portocale și de grapefruit poate contribui la reducerea tensiunii arteriale.
Somonul și alți pești grași
Peștii grași sunt o sursă excelentă de grăsimi omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelului de compuși care restricționează vasele de sânge, numiți oxi-lipine.
Un studiu efectuat pe 2.036 de persoane sănătoase a constatat că cei care aveau cele mai ridicate niveluri de grăsimi omega-3 în sânge aveau o TAS semnificativ mai scăzută decât cei cu cele mai scăzute niveluri ale acestor grăsimi în sânge.
Un aport mai mare de omega-3 a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de hipertensiune arterială.
Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt mici, dar au multe beneficii atunci când vine vorba de nutriție.
Ele sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, care este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.
Uleiul din semințe de dovleac s-a dovedit a fi, de asemenea, un remediu natural puternic pentru hipertensiunea arterială. Un studiu efectuat pe 23 de femei a constatat că suplimentarea cu 3 grame de ulei din semințe de dovleac pe zi, timp de 6 săptămâni, a dus la reduceri semnificative ale TAS, în comparație cu un grup placebo.
Fasole și linte
Fasolea și lintea sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi fibrele, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că consumul de fasole și linte poate ajuta la scăderea nivelului ridicat al tensiunii arteriale.
O analiză a 8 studii care au inclus 554 de persoane a indicat că, atunci când au fost schimbate cu alte alimente, fasolea și lintea au redus semnificativ TAS și nivelurile medii ale tensiunii arteriale la persoanele cu și fără hipertensiune arterială, conform Healthline.
Fructe de pădure
Fructele de pădure au fost asociate cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv cu potențialul lor de a reduce factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.
Afinele, zmeura, coacăzele, murele de noroi și căpșunile sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efecte de scădere a tensiunii arteriale.
Amarantul
Consumul de cereale integrale, cum ar fi amarantul, poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Amarantul este o cereală integrală care este deosebit de bogată în magneziu. O ceașcă gătită (246 de grame) asigură 38% din necesarul zilnic de magneziu.
Fisticul
Fisticul este foarte hrănitor, iar consumul său a fost legat de niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale. Sunt bogate într-o serie de nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii și reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu.
O analiză a 21 de studii a constatat că, dintre toate fructele cu coajă lemnoasă incluse în analiză, consumul de fistic a avut cel mai puternic efect asupra reducerii atât a SBP, cât și a DBP.
Morcovi
Crocanți, dulci și nutritivi, morcovii sunt o legumă de bază în dieta multor oameni. Morcovii au un conținut ridicat de compuși fenolici, cum ar fi acizii clorogenic, p-coumaric și cafeic, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate contribui la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Deși morcovii pot fi savurați gătiți sau cruzi, consumul lor crud poate fi mai benefic pentru reducerea tensiunii arteriale ridicate. Un studiu care a inclus 2.195 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani a constatat că aportul de morcovi cruzi a fost asociat în mod semnificativ cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale (23Sursa de încredere).
Țelina
Țelina este o legumă populară care poate avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Aceasta conține compuși numiți ftalide, care pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Același studiu care a asociat consumul de morcovi cruzi cu reducerea tensiunii arteriale a constatat că, printre legumele gătite consumate în mod obișnuit, consumul de țelină gătită a fost asociat în mod semnificativ cu reducerea tensiunii arteriale.
Roșiile și produsele pe bază de roșii
Roșiile și produsele pe bază de roșii sunt bogate în multe substanțe nutritive, inclusiv potasiu și pigmentul carotenoid licopen.
Licopenul a fost asociat în mod semnificativ cu efecte benefice asupra sănătății inimii, iar consumul de alimente bogate în acest nutrient, cum ar fi produsele pe bază de roșii, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.
Broccoli
Broccoli este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății sistemului circulator. De exemplu, adăugarea acestei legume crucifere în dietă poate fi o modalitate inteligentă de a reduce tensiunea arterială.
Broccoli este încărcat cu antioxidanți flavonoizi, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și prin creșterea nivelului de oxid nitric din corp.
Sursa foto: 123rf.com
Cum păstrezi roșiile proaspete