În cazul în care balonarea nu reprezintă simptomul unei afecţiuni, balonarea poate fi controlată cu ajutorul alimentaţiei. Principalele cauze care produc senzaţia de balonare sunt digerarea incompletă a alimentelor şi înghiţirea unei cantităţi mari de aer în timpul mesei. Simptomele care apar în urma acestui proces sunt: burtă umflată însoţită uneori de durere şi greutate în respiraţie. Nutriţioniştii susţin că aceste probleme pot fi eliminate cu ajutorul alimentaţiei. Iată câteva alimente care ajută la stimularea digestiei: mărar, coriandru, fenicul, chimen, leuştean, ghimbir, ananas, pătrunjel, iaurturile care conţin probiotice.
În cazul în care te confrunţi frecvent cu această problemă, este recomandat:
– Nu vorbi în timpul mesei şi mestecă fiecare îmbucatura încet;
– Nu fuma la masă;
– Limitează consumul de alcool în timpul mesei;
– Evită alimentele flatulente, precum: fasolea, mazărea, soia, lintea;
– Evită băuturile carbogazoase;
– Fără gumă de mestecat în exces. Acest obicei favorizează intrarea aerului în stomac, fapt ce poate duce la balonare;
– Evită constipaţia! Pentru reducerea riscului de constipaţie, este recomandată o dietă bogată în fibre, potrivit eva.ro.