Păstrează întotdeauna congelatorul și cămara pline cu câteva alimente esențiale, neperisabile. În acest fel, dacă ești blocat acasă din orice motiv sau dacă ai musafiri pe nepusă masă, vei avea întotdeauna la îndemână ingrediente simple cu care să faci o cină delicioasă și rapidă.
Cuprins:
Top 20 de alimente de bază care nu trebuie să-ți lipsească din casă
Ceapă
Ceapa este fundația multor mese delicioase și, din fericire, va rezista săptămâni într-o cămară rece și întunecată. Ceapa galbenă este cea mai versatilă, dar și cea roșie este excelentă în mâncăruri.
Usturoi
La fel ca ceapa, usturoiul adaugă aromă în mâncare. El se păstrează foarte bine în cămară și chiar dacă începe să facă rădăcini verzi, el poate fi în continuare curățat și gătit. În plus, nu există prea multe mâncăruri care să nu fie delicioase cu puțin usturoi.
Ulei
Uleiul de măsline este versatil și îl poți folosi pentru salate, călit legume, bruschete și multe altele. Indiferent că este de măsline sau de floarea soarelui, ar trebui să ai măcar o sticlă de ulei la îndemână pentru serile în care ți-e poftă de o porție de cartofi prăjiți.
Sare
Fără sare nu poți găti. Este singurul potențiator de aromă adevărat, așa că asigură-te că ai sare în bucătărie în orice moment. Poți lua sare de mare, sare roz de Himalaya sau orice fel de sare preferi, cât timp ții un recipient cu sare în cămară la care poți să apelezi mereu.
Piper
Dacă ar fi să alegi un singur condiment, alege mereu piper. De ce? Pentru că merge cu orice. Încearcă să investești într-o râșniță și să ai piper boabe la îndemână, pentru că piperul proaspăt măcinat are cu adevărat aromă, față de piperul măcinat la plic pe care îl găsești la supermarket. Cu siguranță nu poți face o porți de paste cacio e pepe fără piper proaspăt măcinat.
Orez
Orezul este relativ ieftin și ușor de cumpărat în cantități mari. În plus, va rezista mult timp și vei putea face multe mâncăruri cu el. De la orez cu lapte, curry, pilaf, risotto sau arancini, orezul este esențial. Ai grijă să ai mai multe tipuri de orez pentru diferite feluri de mâncare.
Cereale
Fie că vorbim despre fulgi de porumb, orz, quinoa, fulgi de ovăz, mălai sau alte cereale, ai grijă să ai în cămară astfel de ingrediente, care se pot păstra luni întregi. Mălaiul nu ar trebui să îți lipsească niciodată, pentru că mămăliga este un preparat rapid care se poate mânca cu smântână, brânză, ouă, iaurt, dar și cu preparate precum tocane și tocănițe, sarmale sau varză călită.
Fasole
Fasolea este plină de fibre, proteine și carbohidrați sănătoși și este practic o masă în sine. Conservele de fasole sunt convenabile, dar fasolea uscată va dura mult mai mult. Umple-ți rafturile cu fasole albă, fasole roșie și diferite mărimi de boabe de fasole. Poți face mâncare de fasole, ciorbă de fasole, salată de fasole și multe altele.
Roșii în conservă
Fie că este vorba de roșii întregi decojite, pastă de roșii, roșii tăiate cubulețe sau sos de roșii, oricare dintre aceste ingrediente constituie o bază aromată pentru ciorbe, sosuri, paste și multe altele. Doar asigurp-te că gătești produsul conservat din roșii.
Paste făinoase
Pastele se păstrează luni întregi fără a deveni vechi și este forma preferată de carbohidrați a multora. Ia-ți câteva pachete de spaghete, penne, farfalle sau orice fel de alte paste. Asigură-te că ai și fidea pentru super sau apelează la variantele integrale, pentru o porție de paste mai sănătoase.
Sosuri
De la ketchup, maioneză, sos picant, tabasco, sriracha sau salsa verde, aceste sosuri nu trebuie să îți lipsească din cămară. Sunt ideale de presărat peste mâncăruri și pot da o aromă delicioasă multor preparate.
Oțet
Vei avea nevoie de un tip de oțet pentru sosuri, salate, marinate, baițuri și pentru multe altele. Oțetul alb este versatil, dar poate avea un gust dur, deci poți lua oțet balsamic, oțet de cidru sau oțet din vin.
Legume rădăcinoase
O cămară bine aprovizionată nu înseamnă doar conserve. O mulțime de legume rădăcinoase sunt suficient de rezistente pentru a câștiga un loc pe lista ta atunci când faci aprovizionarea pentru cămară. Cartofii, morcovii, păstârnacul și cartofii dulci vor rămâne proaspete săptămâni dacă sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat, departe de ceapă și usturoi. Pune în cămară păstârnac, țelină, morcovi, rădăcină de pătrunjel, cartofi și orice alte rădăcinoase crezi că vei mai avea nevoie pentru mâncăruri precum ciorbe, supe creme sau altele.
Ierburi uscate
Când ierburile proaspete nu sunt o opțiune, echivalentul lor uscat va fi mai mult decât suficient. Cimbru uscat, oregano și frunze de dafin sunt ideale, dar mărarul și menta sunt, de asemenea, esențiale. Asigură-te că ai pătrunjel uscat, busuioc și tarhon.
Condimente
Contrar credinței populare, nu ai nevoie de fiecare condiment pentru a face o masă aromată. Și, deoarece sunt scumpe, cumpără doar condimentele pe care le folosești și care îți plac. Începe cu elementele de bază, cum ar fi usturoi praf, chilli, fulgi de ardei iute, curry, curcuma sau turmeric și apoi poți încerca și altele. Nu uita de boia dulce și iute sau afumată, este ideală pentru mâncăruri.
Făină
În afară de dulciurile obișnuite (fursecuri, plăcinte și prăjituri), făina este o necesitate pentru a face pâine de casă, turte, lipii, chifle și alte forme de pâine pentru atunci când rămâi fără, așadar este un ingredient important.
În plus, făina este baza tuturor prăjiturilor. Ceva ce sigur vei dori să faci.
Zahăr
La fel ca făina, zahărul este necesar pentru aproape toate rețetele de copt. Ia-ți zahăr tos, zahăr pudră și zahăr brun. Nu îl vei folosi doar la prăjituri, ci și la sosuri pe bază de roșii pentru a reduce aciditatea.
Praf de copt, drojdie și bicarbonat de sodiu
Veți avea nevoie de aceste ingrediente esențiale pentru aproape orice vrei să bagi la cuptor, așa că fă provizii pentru ambele.
Lapte UHT
Laptele UHT se păstrează foarte bine în cămară sau la temperatura camerei. Uită-te pe data de expirare și aprovizionează-te. funcționează în rețete dulci și sărate, dar și în ceai și cafea. În plus, gogoșile și clătitele necesită lapte, deci asigură-te că ai măcar o cutie.
Pesmet
Toate mesele delicioase preferate de copii au un element crocant. Fie că vorbim despre șnițele, nuggets sau degețele de pește. Pesmetul este o modalitate ușoară de face crustă. Ține o pungă de pesmet în cămară pentru șnițele rapide din porc, pui sau vită, pește pane sau pentru toppingul crocant de pe pastele băgate în cuptor.
Biscuiți
Biscuiții sunt ideali de ținut în cămară. Fie că sunt dulci, umpluți cu gem sau cremă, ori sărați sau cu diverse arome, ei sunt gustarea ideală.
Pe cei dulci îi poți servi cu ceai sau poți să îi consumi ca atare, când vrei un desert rapid. Pe cei sărați poți să îi servești cu brânzeturi, la un pahar de vin sau cu hummus ori cu pastă de avocado, cu sos de brânză sau orice altceva pentru o gustare de seară.
Ce alimente trebuie să mănânci toamna. Îți vor întări sistemul imunitar
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi alimente care scad tensiunea arterială!
Citeşte şi despre alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!