Cuprins:
În ultima vreme, tot mai multe magazine alimentare comercializează produse lipsite de gluten, iar aceasta este o veste bună mai ales pentru persoanele care suferă de intoleranță la gluten. Interesant este faptul că există destui oameni care preferă să consume acest tip de produse deși nu suferă de această afecțiune, mergând pe ideea că o dieta lipsită de gluten este mai sănătoasă.
De aceea, ne-am gândit ca în acest articol să-ți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre gluten și efectele secundare neplăcute ale acestuia pentru a vedea dacă, într-adevăr, merită să optezi pentru astfel de produse „gluten-free” și pentru a putea să-ți personalizezi dieta în funcție de nevoile organismului.
Ce este glutenul
Glutenul este o familie de proteine de origine vegetală (gliadine și prolamine) care se regăsește natural în grâu, secară, orz, mei, spelta, kamut sau griș. Altfel spus, glutenul este ingredientul pe care îl conțin toate produsele alimentare cu faină care au la bază aceste cereale și care fac parte din dieta zilnică a celor mai mulți dintre noi.
Denumirea de „gluten” provine de la cuvântul latinesc pentru cuvântul „lipici” deoarece conferă făinii care se obține din aceste cereale o consistență lipicioasă atunci când este frământată cu apă. Spre exemplu, această proprietate conferă pâinii capacitatea de a crește în timpul procesului de coacere, precum și acea textură masticabilă.
În același timp, glutenul se ascunde și în multe alte produse, precum pâinea, produsele de patiserie, mezeluri, bere, sosurile pentru salate, amestecurile pentru condimente, vitamine și chiar și în balsamul pentru buze.
Există anumite cereale care nu conțin gluten, cum ar fi orezul, porumbul, quinoa, amarantul, hrișca sau ovăzul, cu condiția ca toate acestea să nu fi fost „contaminate” cu grâu în timpul procesării. Așadar, fără gluten nu înseamnă neapărat lipsit de cereale.
Cum acționează glutenul
Cerealele integrale care nu conțin gluten conțin, în schimb, multe vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Atâta timp cât nu sunt consumate în mod excesiv includerea lor în dieta zilnică te va putea ajuta să scapi de kilogramele în plus și să-ți protejezi sănătatea.
Organismul uman consideră că glutenul este o substanță străină și „nu înțelege” că aceasta este hrănitoare. Drept urmare, potrivit site-ului ParadisulVerde.com, glutenul care ajunge in intestin generează o stare hiper alertă, care va determina corpul să atace propriile țesuturi dăunând în acest fel propriilor vilozități intestinale.
Acestea din urmă sunt porțiuni de forma unor degete, localizate în intestinul subțire care ajută la absorbția nutrienților din mâncare. Cu alte cuvinte, treptat, corpul nu va mai absorbi toți nutrienții din alimente de care are nevoie în mod normal pentru a se menține sănătos.
Majoritatea oamenilor pot consuma alimente care conțin gluten fără să experimenteze efecte secundare. Există, însă, o categorie de persoane care au o predispoziție genetică, iar glutenul le atacă sistemul imunitar într-un mod care provoacă în general distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbția substanțelor nutritive din alimente și în special a fierului, calciului și acidului folic. De aceea, aceste persoane aleg să elimine glutenul din alimentație ceea ce le dă o stare de bine.
Ce este intoleranța la gluten
Oamenii din categoria celor care nu tolerează produsele ce conțin gluten sunt diagnosticate cu boala celiacă (celiachie), o afecțiune particulară cunoscută sub denumirea populară de intoleranță la gluten. Aceasta este o boală autoimună, care combină o alergie alimentară cu o afecțiune autoimună, o intoleranță cronică la gluten.
Boala celiacă poate fi întâlnită atât la adulți, cât și la copii, fiind cea mai frecventă afecțiune indusă de nutriente în cazul persoanelor adulte. Frecvența reală a acestei afecțiuni nu este cunoscută cu exactitate din cauza numeroaselor forme clinice blânde sau asimptomatice care rămân nediagnosticate.
Intoleranța la gluten este cauzată de consumul de cereale. Simptomele își fac apariția la oamenii care au ingerat alimente ce conțin gluten, adică proteina din grâu, secară și orz. Persoanele care suferă de alte tulburări, precum alergia la grâu și hipersensibilitate la gluten non-celiacă, sunt nevoite să evite alimentele care conțin gluten. Totodată, glutenul poate să aibă efecte secundare chiar și în cazul oamenilor care nu prezintă sensibilitate la această proteină deoarece organismul lor poate avea diverse reacții adverse la gluten.
Cu cât intoleranța la gluten este mai mare și rămâne mai mult timp netratată, cu atât crește riscul apariției deficiențelor de vitamina D, a problemelor tiroidiene, avortului și cancerului.
Trebuie făcută o precizare importantă, și anume boala celiacă nu trebuie confundată cu alergia la grâu sau la gluten, care este o afecțiune mult mai rară și care presupune mecanisme imunitare diferite.
Cei care suferă de intoleranță la gluten au nevoie de o alimentație specifică, pe care am putea-o numi chiar una premium. De ce? Ei bine, există alimente fără gluten care costă de 3-4 ori mai mult comparativ cu cele clasice.
Ce simptome prezintă intoleranța la gluten
Manifestările clince ale bolii celiace sunt pe cât de complexe, pe atât de variabile, iar pacienții pot fi împărțiți în două categorii: cei cu manifestări clasice (diaree, steatoree, meteorism, flatulență, declin ponderal, sechele nutriționale cauzate de malabsorbție, astenie) și cei cu manifestări subtile, nespecifice, atipice (diaree) sau asimptomatici (peste 50%), scrie ArcadiaMedical.ro.
În cele mai multe dintre cazuri, boala celiacă se manifestă pentru prima dată în copilărie, mai exact în perioada în care în alimentația copiilor sunt introduse făinoasele. De altfel, la copii este întâlnită așa-numita triadă celiacă, care se manifestă prin balonare abdominală, scădere ponderală sau diaree.
Debutul intoleranței la gluten este anunțată de obicei prin vărsături, scădere ponderală semnificativă, constipație sau diaree și atrofie musculară. În cazul în care această boală este descoperită târziu la copii, aceștia pot prezenta tulburări de creștere, anemie sau tulburări de coagulare a sângelui. De regulă, simptomele bolii celiace se ameliorează în timpul adolescenței, însă pot să reapară deseori la adulții tineri, în cel de-al treilea și al patrulea deceniu de viață.
Din păcate, mai precizează sursa citată, există multe cazuri în care diagnosticul de boală celiacă se stabilește abia la vârsta adultă. Există și alte manifestări extraintestinale ale bolii, cum ar fi glosite (inflamația limbii), stomatită aftoasă, osteomalacie (afecțiune osoasă), echimoze, purpură (hemoragie la nivelul pielii sau al mucoaselor), scăderea acuităţii vizuale și miopatie.
În cazul persoanelor adulte, principalele semne și simptome sunt diareea, flatulența, scăderea în greutate, stare acută de oboseală, durere abdominală severă, stare de greață, constipație, vărsături, anemie și reflux gastroesofagian.
Ce alimente trebuie evitate dacă ai intoleranță la gluten
Dacă suferi de intoleranță la gluten principalele alimente pe care trebuie să le eviți cu orice preț sunt cele care sunt preparate din făină de grâu, secară și orz. Evitarea completă a glutenului poate fi problematică din cauza faptului că glutenul se găsește în multe ingrediente din alimente, cum ar fi alimente pe bază de grâu, cum ar fi tărâțe, făină, grâu spelta și griș, orz, secară, malţ și drojdie de bere. Iată o listă cu alimente care pot conține gluten și pe care ar fi bine să le eviți, potrivit HealthLine.com:
- Pâinea pe bază de făină de grâu;
- Pastele pe bază de grâu;
- Cereale (dacă pe etichetă nu apare mențiunea „gluten-free”);
- Produse de patiserie;
- Dulciuri precum bomboane, batoane muesli sau biscuiți, nuci prăjite, chipsuri, floricele aromate, covrigei, etc.;
- Sos de soia, sos teriyaki și orice sos pentru salate;
- Bere, băuturi alcoolice aromate.
Ce alimente trebuie consumate dacă ai intoleranță la gluten
Chiar dacă suferi de intoleranță la gluten, trebuie să știi că există numeroase opțiuni de alimente „gluten-free” pe care poți să le consumi fără emoții și să te bucuri în acest fel de mese sănătoase și delicioase. Iată ce alimente fără gluten recomandă medicii specialiști, conform aceleiași surse:
- Produse din carne și pește;
- Ouă;
- Produse lactate fără lactoză;
- Fructe și legume proaspete;
- Cereale și pseudocereale (amaranth, quinoa, orez, hrișcă, tapioca, porumb, mei, amaranth și ovăz);
- Produse de panificație pe bază de făină de cartofi, făină de porumb, făină de năut, făină de soia, făină de migdale, făină de cocos și făină de tapioca;
- Paste, noodles și tăiței fără gluten;
- Toate nucile și semințele;
- Unt și toate uleiurile vegetale;
- Pastă de tomate, tahini, gem, miere, sirop de arțar, cacao, toate tipurile de oțet fără malț, anumite sosuri pentru salate, chips-uri din porumb, floricele, ceai, cafea, vin;
- Majoritatea băuturilor, cu excepția berii.
Alimentația lipsită de gluten trebuie să fie gândită astfel încât să îndeplinească necesitățile organismului și să nu provoace deficiențe de minerale și de vitamine. Dacă nu prezinți intoleranță la gluten nu are sens să adopți o astfel de dietă.
Vezi şi alimente care nu ne îngraşă, indiferent de cantitatea consumată!