Anumite analize de sânge, înainte de a fi prelevate, au nevoie de o pregătire specială. Iată care este lista alimentelor pe care nu este recomandat să le consumi cu o zi înainte să faci analize.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Care sunt analizele de sânge care se recoltează pe nemâncate

Analizele de sânge sunt recomandate uzual de către medicul specialist pentru controlul de rutină al stării generale de sănătate. Datorită acestora poate fi diagnosticată sau poate fi urmărită evoluția anumitor boli. Pentru a fi făcute în mod corect, analizele sunt prelevate după anumite reguli prescrise de către medic.

În cazul anumitor analize de sânge, nu este indicat să consumi alimente solide înainte de recoltare, deoarece rezultatul final ar putea fi impactat din cauza alimentelor ingerate. Așadar, iată care sunt analizele de sânge pentru care este indicat să te abții de la mâncare înainte de recoltare:

Set de analize de sânge uzuale, de rutină – în această categorie intră mai multe analize de sânge care presupun verificarea glicemiei, hemoleucograma, profilul lipidic, dar și funcția renală și hepatică. Consmulul de lichide ori alimente solide înainte de recoltare poate impacta rezultatul final al analizelor.

Analize de sânge pentru glicemie, glucoză serică – se măsoară cantitatea de glucoză, zahăr, din sânge pentru a depista boli precum diabetul sau prediabetul.

Profil lipidic – se efectuează analize de sânge pentru verificarea nivelului colesterolului și a altor grăsimi din sânge, iar consumul anumitor alimente înainte de recoltare poate crește normalul din sânge.

Analize de sânge pentru funcția renală – este făcută pentru a evalua cum funcționează rinichii și nu se recomandă consumul de lichide ori alimente solide înainte.

Analize de sânge pentru determinarea vitaminei B12 – analiza este realizată pentru a măsura cantitatea de vitamina B12 din sânge și poate ajuta la diagnosticarea unui tip specific de anemie ori alte probleme.

Analiza de sânge sideremia – analiza care măsoară nivelul fierului din organism.

Analiza de sânge glutamil transferaza – analiza care măsoară nivelul enzimei GGT în organism, iar valorile crescute pot indica o boală hepatică ori alte boli grave.

Pe lângă aceste analize de sânge, mai există o serie de alte analize ori investigații medicale pentru care nu este recomandat să mănânci ori să bei înainte, așa cum este și în cazul exudatului faringian sau orice altă cultură sau test care se recoltează de la nivelul faringelui.

În funcție de fiecare analiză specifică, medicul poate prescrie lipsa consumului alimentelor solide ori a lichidelor pentru cel puțin 8 ore înainte de recoltare, ori chiar 12, 16 ore.

Explicația medicilor speciliști este aceea că, dacă se consumă orice cantitate de apă ori mâncare înainte de prelevarea analizelor, cantitatea de germeni scade, iar rezultatul nu ar mai fi unul optim. Substanțele nutritive din alimente ori băuturi pot ajunge la nivelul sângelui și pot modifica rezultatele analizelor.

Imediat după recoltarea probelor de sânge, se recomandă consumul de lichide și alimente.

De ce nu este recomandat să consumi alcool înainte de recoltarea analizelor

Înainte de orice analiză de sânge, în special pentru cele care evaluează sănătatea ficatului ori nivelul trigliceridelor din sânge, medicul specialist recomandă să nu se consume alcool cu minim 24 de ore înainte de recoltare. Orice cantitate mică de alcool consumată poate rămâne în sânge pentru 24 de ore, iar rezultatul poate fi compromis.

Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte de analize

Consumul mai multor tipuri de alimente înainte cu o zi de recoltarea analizelor poate modifica rezultatele ulterioare, așa că iată ce alimente nu este bine să consumi cu o zi înainte de a merge la programarea pentru recoltarea analizelor de sânge.

Nu se recomandă consumul de alimente bogate în grăsimi;

Nu consuma înaintea analizelor de sânge alimente precum: carne roșie, ficat, spanac, legume cu frunze verzi, deoarece eacestea pot crește nivelul temporar de globule roșii din sânge;

Nu se recomandă consumul de alimente bogate în calciu sau fier înainte de analize de sânge, deoarece concentrația fierului poate crește temporar;

Înainte de efectuarea anumitor analizele de sânge, nu sunt recomandate pentru consum produsele lactate sau ouăle, deoarece acestea pot influența nivelul vitaminei B12 din sânge.

Nu sunt recomandate alimentele bogate în zahăr;

Nu se recomandă consumul de alimente procesate înainte de recoltarea analizelor de sânge;

Nu este recomandat să mesteci gumă, chiar și fără zahăr, înainte de prelevarea probelor de sânge. Acest obicei poate accelera digestia și poate afecta rezultatul analizelor.

Nu se recomandă consumul de vitamine sau suplimente alimentare înainte de analize;

Nu sunt recomandate nici băuturile acide înainte de analize, deoarece pot crește nivelul acidului uric;

Dacă medicul nu interzice acest lucru, în funcție de analizele prelevate, consumul de apă este recomandat înaintea unor analize de sânge, deoarece o hidratare optima poate ajuta la prelevarea sângelui mai ușor, deoarece venele sunt mai vizibile.

De asemenea, spălatul pe dinți înainte de recoltarea analizelor de sânge este recomandat, cât timp nu se înghite o cantitate de pasta de dinți ori apă de gură în urma periajului sau igienizării. Pasta de dinți poate conține cantități mici de îndulcitori ce pot afecta nivelul glucozei serice în urma testării. Însă, dacă se prelevează probe din faringe sau cavitatea bucală, spălatul pe dinți este interzis înainte.

Ce nu ai voie să faci înainte de recoltarea analizelor de sânge

Nu consuma cafea și evită fumatul. Poate crește ritmul cardiac ori concentrația de hormoni, adrenalină, cortizol, dar și acizi grași.

Evită efortul intens. Cu o zi înainte de recoltare nu se recomandă un efort intens sau perioade lungi de timp de stat în picioare. După efort, în organism poate crește nivelul de substanțe energetice sau glucoza, și poate scădea nivelul trigliceridelor.

Nu se consumă anumite medicamente, deoarece acestea pot modifica testele de sânge. Printre medicamentele ce trebuie evitate înainte de analize sunt: anticoncepționalele, estrogenul, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale, pentru reducerea nivelului de cholesterol, sau diureticele ori antidepresivele. Trebuie discutat cu medicul specialist înainte de recoltare, pentru a te asigura că medicamentația a fost luată corect, iar testele de sânge nu pot fi modificate ulterior.

Ce medicamente pot influența rezultatele analizelor de sânge

Există o serie de medicamente ce pot influența rezultatele analizelor de sânge, modificând nivelul parametrilor evaluați, iar printre acestea se numără:

  • Antibioticele – pot afecta numărul de globule albe din sânge;
  • Antiinflamatoarele – pot afecta nivelul creatininei și a altor analize pentru funcția renală;
  • Medicamente pentru scăderea colesterolului;
  • Medicamente anticoagulante, care pot influența timpul de coagulare a sângelui;
  • Medicamente pentru controlul diabetului;
  • Antihipertensivele, care pot afecta nivelul potasiului din sânge.

Așadar, înainte de recoltarea analizelor specifice de sânge, întreabă medicul specialist care sunt restricțiile recomandate și respect indicațiile primite pentru a obține rezultate precise.

Sursă info: webmd.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Ce este carantina

Urmărește-ne pe Google News