Cuprins:
Alimente pe care să nu le mănânci crude
Anumite legume
Anumite legume sunt alcătuite din toxine naturale și zaharuri greu de digerat care pot duce la boli gastronomice. Chiar dacă speli alimentele într-un detergent pentru legume și fructe, care îndepărtează pesticidele și contaminanții de pe suprafața fructelor și legumelor, acestea nu sunt potrivite pentru a fi consumate crude. Legume precum cartofii, varza, conopida, fasolea, vinetele sau ciupercile nu trebuie mâncate crude.
Frunze de rubarbă
Tulpinile plantei de rubarbă sunt comestibile, dar frunzele pot fi de fapt otrăvitoare și pot duce la dificultăți de respirație, arsuri la nivelul gurii și gâtului și chiar convulsii. De cele mai multe ori, rubarba este vândută fără frunze, dar asigură-te că le îndepărtezi dacă o cultivi singur.
Fasole de unt
Fasolea Lima are un compus numit linamarină, care se descompune în cianură. Din fericire, gătitul fasolei timp de doar 10 până la 20 de minute o face complet inofensivă pentru a fi consumată.
Fasole roșie
Un alt tip de fasole care nu trebuie consumată niciodată crudă este fasolea roșie, chiar mai mult decât fasolea albă. Doar patru sau cinci dintre ele pot conține niveluri ridicate de toxină lectină, care poate provoca boli grave de origine alimentară. Acestea trebuie gătite timp de o jumătate de oră bine, iar apa trebuie să fie scursă complet după aceea pentru a se asigura că toată lectina poate scăpa.
Ciuperci sălbatice
Nu este niciodată sigur să mănânci ciuperci sălbatice, crude sau gătite, fără un expert instruit. Cele mai multe soiuri de ciuperci comestibile pe care le găsești într-un supermarket sunt sigure pentru a fi consumate crude, dar gustul lor este cu siguranță îmbunătățit dacă le arunci într-o tigaie cu câteva condimente.
Ouă
Probabil că nu este o surpriză pentru tine că ouăle nu ar trebui să fie consumate crude din cauza potențialului de contaminare cu bacteria Salmonella.
Pentru a ne asigura că orice bacterie existentă este ucisă, oul trebuie gătit la o temperatură sigură. În cazul în care ouăle sunt amestecate cu alte ingrediente, acestea trebuie gătite până conținutul lor este solid.
Carnea de vită, de porc și de pui
Carnea trebuie gătită la o temperatură internă minimă sigură. Pentru carnea tocată, aceasta este de 71 de grade celsius. Pentru fripturile, fripturile sau cotletele de vită sau de miel, aceasta este de 62,7 grade și apoi se lasă să se odihnească timp de trei minute. Iar pentru carnea de porc, aceasta este de 62 de grade și apoi se lasă să se odihnească timp de trei minute. Curcanul și puiul trebuie să atingă o temperatură internă de 74 de grade.
Fructe de soc
În timp ce boabele au reputația de a combate răcelile și gripa și chiar de a calma acneea și pielea iritată, forma lor crudă poate fi otrăvitoare. Cel mai bine este să le fierbi bine înainte de a le adăuga în siropul sau băutura preferată.
Vinete
Vinetele, înainte de a fi gătite, au același compus glicoalcaloid ca și cartofii cruzi, solanina, care nu este letală, dar tot nu este ideal să le mănânci crude. În plus, un studiu a arătat că vinetele pot avea beneficii antioxidante suplimentare atunci când sunt gătite în ulei de măsline, așa că este un câștig pentru ambele părți.
Peștele balon
Peștele Pufferfish nu trebuie consumat niciodată crud – și este chiar un risc să fie consumat atunci când este gătit. Peștele-balon produce un compus toxic numit tetrodotoxină, care nu este neapărat distrus de căldură.
Așadar, părțile peștelui care conțin toxina trebuie îndepărtate cu grijă și cu atenție, asigurându-ne că niciunul dintre restul peștelui nu este contaminat cu toxina
Germeni
Germenii cruzi, cum ar fi fasolea mung și lucerna, pot fi nesiguri, deoarece bacteriile patogene pot intra în semințe, chiar înainte de a crește. Acest lucru poate fi periculos pentru femeile însărcinate și pentru cei cu un sistem imunitar compromis.
Migdale crude
Migdalele amare cresc ca o plantă cianogenă, ceea ce înseamnă că acestea conțin cianură. Migdalele sunt în regulă odată ce sunt gătite sau prăjite, dar nu sunt sigure pentru a fi consumate crude. Forma crudă a soiului amar este de fapt ilegală în SUA, dar este mai răspândită în anumite părți ale Europei.
Lapte
Este important ca laptele și produsele lactate să treacă prin procesare înainte de a putea fi ingerate. Produsele lactate sunt pasteurizate pentru a distruge agenții patogeni, iar acest proces este foarte important în prevenirea unor boli grave de origine alimentară care provoacă infecții.
Miere crudă
Mierea ar trebui să treacă prin procese similare cu cele ale laptelui pentru a se asigura că este sigură pentru consum. Mierea este pasteurizată pentru că, în forma sa brută, poate conține spori ai unei toxine numite Clostridium botulinum, care poate face rău și femeilor însărcinate și copiilor sub un an.
Făină
Pe lângă ouăle crude din coacere, făina crudă te poate îmbolnăvi și ea, așa că a mânca acel aluat pentru prăjituri reprezintă un risc dublu. Din cauza unui focar de E. coli din 2016, care a fost suspectat a fi de la făina crudă, e de preferat să se evite toate alimentele care ar putea conține făină nefiartă.
Făina crudă are, de asemenea, o cantitate mai mare de compuși numiți fitați sau acid fitic. Fitații se leagă de unele minerale – cum ar fi fierul, zincul și calciul – împiedicând absorbția acestora.
Sursa foto: 123rf.com
Fructe și legume care pot fi mâncate cu coajă
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!