Cuprins:
Alimente pe care să nu le speli înainte de a le găti
Păsări și pește
A fost cândva o vreme când ni s-a spus să spălăm puiul pentru a scăpa de bacterii, dar acum se dovedește a fi invers. Spălând puiul crud în chiuvetă, de fapt, răspândești bacteriile în jurul bucătăriei prin stropi și picături. Această regulă se aplică și peștelui crud.
Carne roșie
Pe lângă răspândirea bacteriilor, spălarea cărnii roșii adaugă umiditate nedorită cărnii. Când o gătești, umiditatea va crea abur, care afectează gustul.
În loc să speli carnea, tamponeaz-o cu un prosop de hârtie înainte de a o găti. Dacă marinezi carnea, păstreaz-o la frigider și ai grijă să previi contaminarea încrucișată cu lichidul de marinare în care a fost carnea.
Produse și salate prespălate
Dacă pe ambalaj scrie că a fost prespălat, nu este nevoie să speli salata din nou. Pe lângă consumul de timp și irosirea apei, prepararea salatei alături de alte alimente crește riscul de contaminare încrucișată. Pune produsele prespălate direct în salată sau cuptor.
Ciuperci
Ciupercile umede nu sunt periculoase din punct de vedere bacterian, dar gustul și textura lor se schimbă dacă sunt în contact cu apa pentru prea mult timp. Ciupercile absorb apa; așa că, pentru a le împiedica să devină ude și cauciucate, șterge-le cu un prosop de hârtie umed.
Ouă
Probabil că acest lucru nu este prea obișnuit, deoarece majoritatea oamenilor nu își spală cojile de ouă, dar unii oameni cel mai probabil o fac!
Toate ouăle vândute comercial sunt curățate cu săpun și apă fierbinte, așa că cojile sunt deja curate. Acest proces îndepărtează învelișul natural de pe cojile de ouă, așa că se adaugă în schimb un strat de ulei mineral pentru a proteja oul.
Ouăle trebuie întotdeauna gătite temeinic până când gălbenușurile sunt tari pentru a preveni intoxicația alimentară de la bacteriile care ar putea fi în interiorul cojii.
Paste
Pastele nu sunt expuse riscului de bacterii, dar există un alt motiv pentru care nu ar trebui să le clătiți înainte sau după gătit. Clătirea pastelor va spăla amidonul, făcând mai dificil să se lipească sosul pe ele.
Cerealele precum orezul, quinoa sau spelta trebuie spălate întotdeauna cu apă chiar înainte de a începe să le gătești, pentru a obține gustul și textura potrivite.
Ce alimente ar trebui să speli?
Fructe și legume
Principalele alimente pe care ar trebui să le speli înainte de le a mânca sunt fructele și legumele crude.
Acest lucru se datorează bacteriilor care ar putea fi încă pe ele din timpul creșterii. Bacteriile pot proveni din sol, de la păsări și insecte care s-ar putea să fi aterizat pe produs sau chiar de la animale mici care s-ar fi putut afla pe câmpul unde crește produsul.
Alimentele care trebuie curățate sau tăiate, de exemplu portocale, pepeni sau avocado, trebuie spălate în continuare pentru a evita ca bacteriile din coaja exterioară să ajungă pe partea comestibilă. Spălarea alimentelor înainte de curățare sau tocare va împiedica, de asemenea, orice bacterie din partea exterioară să contamineze tocătorul și ustensilele.
Dacă pregătești mâncarea pentru gătit, nu trebuie să speli fructele și legumele crude care arată curate, deoarece procesul de gătire va ucide orice bacterie care ar putea fi pe ele.
În acest caz, ar trebui să le speli doar dacă par murdare, pentru a îndepărta reziduurile de pământ – nimeni nu vrea morcovi fierți cu pământ!
Crustacee
Un alt tip de alimente pe care ar trebui să-l speli înainte sunt crustaceele. Deși nu trebuie să speli carnea peștelui crud, scoicile pot avea nisip și pământ pe ele care trebuie curățate.
Cea mai bună modalitate de a spăla crustaceele este mai întâi să le treci câteva minute sub apă rece curată, apoi să umpli un vas cu apă proaspătă, să pui crustaceele în el și să lași încă 15 minute.
Vei găsi un strat de sediment în partea de jos a vasului. Ai grijă să nu deranjezi acest strat în timp ce ridici crustaceele. Clătește-le la final înainte de gătit, doar pentru a te asigura că ai îndepărtat tot sedimentul.
Cum să speli alimentele în siguranță
Acum că știi ce alimente ar trebui și nu ar trebui să speli și de ce, întrebarea este cum le speli?
Înainte de a manipula alimente, nu uita să te speli pe mâini cu apă caldă și săpun. Acest lucru te va asigura că mâinile sunt curate și că nu riști să contaminezi alimentele, blaturile de lucru sau orice ustensile pe care le utilizezi.
Cel mai bun mod de a spăla alimente este cu apă rece; pune produsele într-un castron sau o strecurătoare sub un robinet care curge. Începe cu cele mai puțin murdare și freacă-le sub apă. După ce le-ai spălat pe toate, clătește-le.
Pentru articolele cu pete de pământ persistente, poți folosi o perie curată pentru a îndepărta murdăria.
Pentru produsele dificile, cum ar fi broccoli sau conopida, le poți lăsa la înmuiat în apă curată rece timp de câteva minute.
Articolele delicate, cum ar fi zmeura, trebuie manipulate cu grijă. Nu le înmuia, ci scufundă-le pentru scurt timp într-un vas cu apă curată și rece și scoate-le ușor cu mâinile.
Articolele cumpărate în vrac tind să aibă mai multe reziduuri pe ele decât fructele și legumele preambalate, dar asigură-te că le speli bine pe toate, mai ales dacă le consumi crude.
Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete
Sursa foto: 123rf.com