►Ouăle

Cele mai consumate ouă sunt cele de găină. Conţin vitamine, minerale, grăsimi şi proteine complete, majoritatea aflate în gălbenuş. Albuşul conţine predominant apă şi câteva proteine. Dar ouăle de găină sunt bogate în colesterol, de aceea, consumul mediu săptămânal ar trebui redus la 4-5 bucăţi. O alternativă la ouăle de găină sunt cele de prepeliţă. Un astfel de ou conţine de cinci ori mai mult fosfor, de opt ori mai mult fier, de şase ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2, decât unul de găină. De asemenea, are un întreg complex de vitamine: A, B, D3, E şi minerale esenţiale, ca zinc, potasiu, calciu şi sulf. Fierte sau crude, ouăle de prepeliţă pot fi folosite în tratamentul unui număr impresionant de afecţiuni.

►Oleaginoasele

Nucile, alunele, seminţele conţin nutrienţi esenţiali (grăsimi sănătoase, proteine), fibre, vitamine, minerale, fitonutrienţi şi antioxidanţi. Sunt săţioase, sănătoase şi nu îngraşă! Ceea ce îngraşă este o cantitate mare de alimente şi combinarea lor nepotrivită. Un pumn conţine 50-70 de grame şi este catitatea suficientă pentru o gustare. Este esenţial să fie crude, mestecate bine şi să fie consumate separat de alte alimente. Mai poţi încerca migdale, caju, nuci braziliene, seminţe de in, de dovleac sau de floarea-soarelui.

►Laptele

În privinţa laptelui s-a creat o adevărată isterie, din cauza contaminării acestuia cu aflatoxină. S-au descoperit mai multe ferme în care s-a constatat că laptele era infestat, dar cantitatea a fost colectată pentru a fi distrusă, iar autorităţile competente au asigurat că nu a ajuns la raft. Laptele este o sursă importantă de proteine, minerale şi vitamine. De asemenea, acţionează ca un calmant uşor, are un conţinut ridicat de calciu (o cană cu lapte asigură o treime din doza zilnică de calciu) şi prin faptul că interacţionează cu alte produse, laptele neutralizează unele substanţe sau toxine dăunătoare.

ESTE O GREŞEALĂ SĂ EXCLUDEM PRODUSE NECESARE, CA LAPTELE

„Întotdeauna a existat riscul ca un aliment să fie contaminat cu o substanţă periculoasă, să fie produs în condiţii improprii sau să aibă adaosuri de substanţe care îi alterează compoziţia. Tocmai de aceea există structuri de control şi monitorizare a calităţii alimentelor, pentru ca noi, consumatorii, să stăm liniştiţi că ce mâncam nu ne va face mai mult rău decât bine. E lăudabil că neregulile sunt depistate la timp şi nu suntem expuşi la diverse riscuri pentru sănătate. Ar fi însă o greşeală să excludem din alimentaţie produse foarte necesare pentru menţinerea sănătăţii, aşa cum este laptele.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News