Alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății dinților și a gingiilor, contribuind la prevenirea cariilor dentare și a bolilor parodontale. De aceea, consumul de alimente bogate în nutrienți, coroborat cu evitarea celor dăunătoare și cu respectarea regulilor de igienă orală sunt esențiale a proteja dinții împotriva cariilor.

Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, atât adulții, cât și copiii pot preveni afecțiunile dentare și se pot bucura de un zâmbet frumos și sănătos pe termen lung. În acest articol îți vom spune care sunt cele mai sănătoase alimente pentru dinți, ce impact au acestea asupra cavității bucale și, de asemenea, ce alimente ar trebui să eviți pentru a avea o dantură sănătoasă.

Cum reduci riscul apariției cariilor dentare

Prevenirea este cel mai bun medicament pentru un zâmbet frumos și mai ales sănătos. Deși obturațiile, coroanele și albirea profesională îți pot face dinții mai puternici, mai albi și mai strălucitori, este mai bine (și mai ieftin) să evitați apariția cariilor dentare și a tartrului dentar.

Poți face acest lucru în primul rând printr-un periaj regulat. Este esențial să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două minute, folosind o pastă de dinți care să conțină fluor. Un periaj corect al dinților va ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare.

Un general rus acuză SUA că transportă materiale pentru arme biologice din Ucraina prin Rep. Moldova și România. „Ficțiune pură”, răspunde Chișinăul
Recomandări
Un general rus acuză SUA că transportă materiale pentru arme biologice din Ucraina prin Rep. Moldova și România. „Ficțiune pură”, răspunde Chișinăul

De asemenea, curățarea spațiilor interdentare se poate face folosind ață dentară, care ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare și a plăcii bacteriene din zonele greu accesibile. În același timp, vizitele regulate la dentist te pot scuti de numeroase neplăceri.

Consultațiile stomatologice de rutină, efectuate de măcar două ori pe an, sunt esențiale pentru detectarea la timp a problemelor dentare și pentru curățarea profesională a dinților.

Ce mai poți face pentru sănătatea orală

Mergând mai departe, trebuie să știi că persoanele care fumează sunt expuse unor riscuri de apariție a unor afecțiuni dentare. Astfel, fumatul poate să contribuie la formarea plăcii bacteriene, la îngălbenirea dinților și la dezvoltarea bolilor parodontale și a cancerului oral.

Nu în ultimul rând, menținerea unei diete echilibrate te va ajuta să ai o sănătate orală de invidiat. O dietă variată și bogată în nutrienți esențiali contribuie la sănătatea generală și la prevenirea problemelor dentare, aflăm de pe site-ul Mouth Healthy.

Astfel, trebuie să limitezi gustările între mese, pe de-o parte, și să incluzi zahărul în dietă la un nivel minim, făcând alegeri înțelepte în ceea ce privește alimentele și băuturile. De asemenea, include lactatele, fructele și legume și apă în dietă deoarece toate acestea joacă un rol esențial în sănătatea dentară.

SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă
Recomandări
SONDAJ. Mircea Geoană, lider cu 21%, Marcel Ciolacu pe locul al doilea, cu 17,2%. Elena Lasconi, scor dublu față de Nicolae Ciucă

Cele mai bune și cele mai nocive alimente pentru dinți

Dacă dorești să ai dinți și gingii sănătoase va trebui să alegi cu grijă ceea ce mănânci sau bei. Experții stomatologi recomandă o dietă echilibrată și, totodată, limitarea consumului de alimente între mese. În continuare îți spunem care sunt alimentele pe care șe poți consuma astfel încât să ai o dantură sănătoasă și ce produse îți pun în pericol sănătatea dentară.

Cele mai bune alimente pentru dinți

Boabele de cacao nibs

Ciocolata este cu siguranță un aliment reconfortant, dar cu un conținut redus de zahăr. Aceasta poate ajuta la prevenirea cariilor prin ținerea sub control a anumitor bacterii orale și prin oprirea formării plăcii dentare.

Un studiu din 2009 a arătat că polifenolii din cacao, precum și unii din cafea și ceai, ucid bacteriile care cauzează cariile și creează o barieră între dinți și placă. În 2019, cercetătorii au constatat că o apă de gură cu boabe de cacao a distrus bacteriile streptococcus mutans – care favorizează apariția cariilor – la fel de bine ca o apă de gură prescrisă.

Lactatele provenite de la animale hrănite cu iarbă

Produsele lactate provenite de la animale hrănite doar cu iarbă, cum ar fi brânza și untul, sunt bogate în vitamina K2, un nutrient vital pentru sănătatea dinților. Totuși, majoritatea populației lumii are probabil o deficiență de această vitamină. În timp ce toate celelalte mamifere pot transforma eficient vitamina K1 în K2 în sistemul digestiv, oamenii nu au enzima adecvată pentru a face acest lucru. Și nu minimiza importanța hrănirii cu iarbă.

Donald Trump susține că ofensiva din Kursk riscă să ducă la cel de-al treilea război mondial și numai el poate preveni acest scenariu
Recomandări
Donald Trump susține că ofensiva din Kursk riscă să ducă la cel de-al treilea război mondial și numai el poate preveni acest scenariu

Enzima pe care o au alte mamifere este activată de clorofilă, astfel încât animalele care trăiesc cu cereale și porumb nu vor furniza probabil un produs bogat în vitamina K2. Alte alimente bogate în K2 care susțin sănătatea dentară includ carnea de vită, pateul de ficat de gâscă, ouăle și ficatul de pui. Multe dintre aceste alimente sunt bogate și în fosfor, un alt nutrient benefic dinților, potrivit HealthLine.com.

Peștele gras

Este o componentă importantă a multor diete sănătoase deoarece este bogat în vitamina D. Acest nutrient este necesar pentru aproape fiecare sistem al organismului, dar unul dintre beneficiile sale mai puțin cunoscute este capacitatea de a reduce riscul apariției cariilor dentare.

Vitamina D funcționează sinergic cu vitaminele A și K2 pentru a furniza calciu dinților, întărind smalțul din interior spre exterior. O deficiență oricăruia dintre acești nutrienți poate duce la slăbirea smalțului.

Peștele gras este bogat și în grăsini omega-3, care susțin sănătatea gingiilor și pot ajuta la prevenirea și reducerea simptomelor parodontitei (boala gingiilor).

Cu alte cuvinte, dacă îți sângerează gingiile în mod regulat atunci când te speli de dinți ori când folosești ață dentară, ia în considerare creșterea aportului de omega-3 pentru a reduce inflamația și sângerarea. Tonul, macroul, somonul și păstrăvul sunt alți pești foarte bogați în vitamina D și omega-3.

Legumele cu frunze verzi

Acestea sunt prebiotice benefice pentru sănătatea orală. Spre deosebire de alimentele bogate în carbohidrați, legumele cu frunze verzi ajută gura să producă mai multe bacterii care reduc nitriții. La rândul lor, gura și sistemul cardiovascular beneficiază de o creștere a nivelului de oxid nitric.

Nu numai că îți vor lăsa dinții mai curați, dar verdețurile cu frunze vor susține activ și un microbiom oral mai sănătos. De asemenea, legumele mai închise la culoare sunt cele mai bune pentru dinți deoarece sunt bogate în minerale pe care dinții le absorb în timpul remineralizării pentru a le consolida structura. Astfel de legume sunt varza kale, spanacul, sfecla elvețiană și rucola.

Grapefruitul, portocalele și alte citrice

În timp ce alimentele acide pot avea un efect nociv asupra dinților, grapefruitul, portocalele și alte citrice pot fi beneficie sănătății orale atunci când sunt consumate cu moderație. Atât grapefruitul, cât și portocala conțin niveluri ridicate de vitamina C, care întărește vasele de sânge și țesuturile conjunctive din gură.

Aceasta încetinește progresia inflamației gingiilor care, altfel, ar putea duce la afecțiuni ale gingiilor. Un studiu din 2005 a constatat că, după doar două săptămâni de consum zilnic de grapefruit, respondenții și-au îmbunătățit nivelul de vitamina C și au redus sângerarea gingiilor, mai precizează sursa citată anterior.

Alimente care dăunează dinților

Biscuiții

Unii pacienți sunt surprinși să audă că biscuiții, nu bomboanele, sunt probabil cele mai periculoase alimente pentru sănătatea orală. Carbohidrații din biscuiți, precum biscuiții sărați, se descompun rapid în gură și, în câteva secunde, rămâne doar zahărul care este asimilat de bacteriile patogene.

Pe măsură ce se hrănesc, bacteriile elimină acid pe dinți, care poate duce la acumularea de placă dentară și la apariția cariilor. Dacă îți plac biscuiții, dar vrei să îți protejezi dinții, atunci încearcă-i pe cei făcuți doar din semințe și nuci, dar fără grâu.

Fructele confiate

Consumul de fructe este recomandat, însă nu și consumul de fructe uscate/confiate. Ceea ce rămâne în urmă este ceva similar cu un caramel lipicios care hrănește microbiomul oral cu zahăr. Dacă vei combina asta cu pH-ul scăzut al multor fructe, vei „obține” o cauză ascunsă care stă în spatele cariilor. Fructele întregi sunt mult mai benefice pentru sănătatea orală, în parte datorită apei pe care o conțin.

Sucurile, inclusiv cele dietetice

Dincolo de conținutul ridicat de zahăr, toate sucurile – chiar și cele cu zero calorii – conțin o cantitate mare de acid. Pe scara pH-ului, multe băuturi răcoritoare comune se situează între 2 și 3, ceea ce este foarte acid chiar și comparativ cu băuturi precum cafeaua.

Aciditatea la acest nivel în gură va favoriza apariția cariilor, inflamarea gingiilor și a unei disbioze generale a microbiomului oral. Dacă vrei să te răsfeți cu un suc, dar să-ți protejezi dinții, bea-l într-un interval scurt de timp, nu îl „savura” ore în șir. De asemenea, spală-te cu apă imediat după aceea pentru a crea un tampon dinților. Așteaptă circa 45 de minute, apoi spală-te pe dinți.

Kombucha

Kombucha – o băutură de ceai negru fermentată, ușor efervescentă, îndulcită – este considerată sănătoasă deoarece conține bacterii și antioxidanți care ajută organismul să lupte împotriva bolilor. Cu toate acestea, multe mărci de kombucha conțin o cantitate mare de zahăr și nu conțin, de fapt, bacterii active. În acest caz, beneficiile pot depăși dezavantajele.

Pentru a obține o kombucha benefică pentru sănătatea orală, dar și pentru cea intestinală, caută una care conține rămășițe de SCOBY – cultură simbiotică de bacterii și drojdii – care este folosită pentru preparare – dar nu conține și zahăr. După ce ai consumat o porție, clătește-ți gura cu apă, iar 45 de minute mai târziu periază-te ca să previi atacurile acide ale bacteriilor iubitoare de zahăr.

Fasolea și lintea

Fasolea și lintea sunt alimente adesea considerate sănătoase, și pe bună dreptate, însă prezența acidului fitic ar putea contribui la apariția cariilor dentare. Acidul fitic se leagă de nutrienți precum calciu, fosfor, vitamina D și magneziu și poate face mai dificilă absorbția acestora de către dinți. Deficiențele de nutrienți ca acestea te pot face mai predispus la carii și la parodontită. Vestea bună este că, atunci când sunt curățate de excesul de acid fitic, fasolea și lintea favorizează o sănătate bună, se mai menționează pe HealthLine.com.

Foto:Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă
Știrileprotv.ro
Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Viva.ro
Drama regretatului Nae Lăzărescu: ”Fiul meu era pe masă mort, eu aveam spectacol...”. Actorul a murit singur, într-o sărăcie lucie
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Libertateapentrufemei.ro
Reacția Andreei Esca atunci când s-a trezit cu copiii în Grecia, la ziua ei: „Am plecat să o surprindem pe mama”
Orașul care devine centrul industriei de apărare a României. Se vor dezvolta două uzine importante și se vor repara aici vehicule ale armatei
FANATIK.RO
Orașul care devine centrul industriei de apărare a României. Se vor dezvolta două uzine importante și se vor repara aici vehicule ale armatei
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
GSP.RO
A murit handbalista Iryna Glibko, răpusă de o boală cruntă. Fusese cea mai bună străină și de două ori golgheter în Liga Florilor
Patru zodii care pășesc cu dreptul în luna septembrie. Vine un val de vești bune pentru ele, chiar din prima săptămână
FANATIK.RO
Patru zodii care pășesc cu dreptul în luna septembrie. Vine un val de vești bune pentru ele, chiar din prima săptămână
Andreea Esca, apariție rară în costum de baie, la 52 de ani. Vedeta de la Pro TV și-a etalat silueta în vacanța din Grecia! FOTO
Unica.ro
Andreea Esca, apariție rară în costum de baie, la 52 de ani. Vedeta de la Pro TV și-a etalat silueta în vacanța din Grecia! FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele
Observatornews.ro
Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele
Horoscop 29 august 2024. Leilor le vine inima la loc și pot respira ușurați, după o perioadă destul de confuză și de dificilă pentru ei
HOROSCOP
Horoscop 29 august 2024. Leilor le vine inima la loc și pot respira ușurați, după o perioadă destul de confuză și de dificilă pentru ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI