Proteinele sunt mai „călduroase”
De fiecare data când mâncăm, temperatură corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar există anumite alimente care stimulează creştere temperaturii mai mult decât altele. Produsele bogate în proteine, spre exemplu, sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon sau grăsimi. Deci, tocănitele bogate în proteine după care tânjim în timpul iernii ne pot ţine de cald.
„De asemenea, alimentele picante ne pot încălzi din interior. Medicină tradiţională chineză spune că lichidele calde şi ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de bază pentru anotimpul rece. Această credinţa veche a fost ulterior susţinută ştiinţific prin studii care arată că băuturile şi alimentele calde ajută la creştere temperaturii organismului, iar alimentele picante ajută la circulaţia sângelui”, spune Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. şi membru în Programul de analiză a obezităţii că factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).
Supa de pui desfundă căile respiratorii şi hidratează
Tindem să consumăm mai multe lichide atunci când este cald, dar este la fel de important să bem lichide şi în timpul iernii. Din cauza aerului rece şi uscat din perioadă rece avem nevoie să ne hidratam, aşa că ar fi bine să consumăm mai multe lichide, ceaiuri şi supe calde. Și pentru că a venit vorba de supe, tradiţională supă de pui nu numai că pune la dispoziţie fluidele necesare organismului, dar folosirea ei că remediu în caz de răceală are şi o bază ştiinţifică.
Aşa cum orice lichid cald ajută la desfundarea naşului, s-a observat că supă creşte circulaţia la nivelul mucoasei. Se pare că aromă ingredientelor tradiţionale din supă, precum ceapă şi ardeiul, ajunge în vapori şi ajută la defundarea cailor respiratorii.
Să folosim, prin urmare, cât mai multe alimente bogate în proteine, dar fără grăsimi – precum carnea de peste sau pasăre – în tocănite sau supe. Adăugăm şi condimente şi nu uităm să bem cât mai multe lichide calde. Să lăsăm în seamă paltonului protecţia în faţă frigului şi să menţinem corpul cald din interior.
Sursa: eva.ro