Există o serie de alimente care au un termen de valabilitate mare, de până la un an de zile, dar și alimente care au o perioadă scurtă de valabilitate înainte de a fi consumate. În funcție de timpul de păstrare, alimentele se depozitează în condiții optime, iar apoi pot fi consumate fără probleme.

Alimentele cu cel mai lung termen de valabilitate

Dacă vrei să îți faci câteva provizii, este bine să știi că există alimente neperisabile care au un termen de valabilitate mare. Iată care sunt alimentele pe care le poți păstra în casă pe o perioadă de câteva luni, chiar un an.

În lista alimentelor cu termen de valabilitate de până la 12 luni se regăsesc alimente precum:

  • Pateuri conservate;
  • Compoturi;
  • Dulcețuri;
  • Cereale;
  • Bomboane;
  • Biscuiți;
  • Nuci și semințe.

Pe lista alimentelor cu termen de valabilitate mai mare de 12 luni se regăsesc alimente precum:

  • Cafea;
  • Mălai;
  • Ceai;
  • Sare, zahăr;
  • Paste făinoase;
  • Boabe de fasole;
  • Linte, năut, soia.

Alimente neperisabile care au termen lung de valabilitate

Fasole conservată sau deshidratată. Boabele de fasole au un termen de valabilitate generos. Dacă fasolea la conservă poate fi depozitată în condiții optime în locuință pentru 2 până la 5 ani, boabele de fasole uscată pot fi ținute chiar și până la 30 de ani, dacă sunt ambalate corespunzător.

Unt de arahide. Dacă este depozitat într-un loc uscat și răcoros, untul de arahide poate fi păstrat în locuință chiar și timp de 9 luni de la cumpărare. Însă, dacă untul de arahide nu are în compoziție conservanți, atunci, de la deschidere, va putea fi ținut și consumat doar până la 3 luni.

Fructe și legume deshidratate. Dacă fructele proaspete nu rezistă prea mult timp, varianta deshidratată a acestora este mult mai longevivă. Acestea pot fi depozitate în condiții optime, într-un spațiu întunecat și răcoros, și pot fi consumate pe o perioadă de timp de de 6-12 luni.

Pește conservat. Spre deosebire de peștele proaspăt, care nu poate fi păstrat o perioadă lungă de timp, peștele în conservă, dacă este ținut corespunzător, poate fi păstrat și consumat între 1 și 3 ani. Este important să verifici data de expirare de pe ambalajul produsului ales.

Fructe în conservă. Și acestea au un termen de valabilitate mare, cele mai rezistente sunt fructele mai acide, precum mere, struguri, piersici sau ananas, care pot rezita în medie între 12 și 18 luni.

Nuci și semințe. Acestea fac parte din categoria alimentelor neperisabile și pot fi păstrate câteva luni în casă, fără teama expirării.

Cereale. Fie ca vorbim de cereale intergale precum grâu, orez, linte sau hrișcă, acestea sunt alimente neperisabile care pot fi păstrate câteva luni în cămară sau într-un spațiu întunecat, aerisit.

Batoane proteice. Acestea sunt ușor de păstrat și depozitat și pot avea un termen de valabilitate cuprins între 6 și 12 luni, în funcție de specificul fiecăruia și ingredientele din compoziție.

Alimente care nu expiră aproape niciodată

În ciuda datei de expirare menționată pe ambajal, potrivit normelor obligatorii, există alimente care aproape că nu expiră nicioată, în sensul că pot avea termen de valabilitate chiar și de 30 de ani. Acestea au un conținut redus de apă în compoziție, la fel și alte elemente organice, grăsimi sau proteine. Printre acestea amintim:

Sarea naturală colectată din urmele de minerale lăsate în urmă de evaporarea lacurilor și oceanelor nu expiră niciodată.

Orezul vidat, dacă este depozitat corespunzător, într-o temperatură de sub 5 grade, poate avea termen de valabilitate de până la 30 de ani.

Alcoolul precum vodka, romul sau whisky-ul poate avea termen de valabilitate de zeci de ani dacă este depozitat și sigilat corespunzător, departe de căldură directă ori lumina soarelui.

Cafeaua instant poate rezista depozitată în cămară până la 20 de ani.

Oțetul, dacă rămâne sigilat și păstrat într-un mediu răcoros, poate fi păstrat chiar și până la 30 de ani, deoarece este un acid ușor, care nu expiră.

Ierburi uscate și condimente. Acestea se depozitează uscate, ferite de lumina directă a razelor soarelui, și pot să reziste chiar și ani de zile fără probleme.

Ce înseamnă datele de valabilitate de pe ambalajele produselor alimentare

Există două tipuri de date de valabilitate ce sunt afișate pe eticheta alimentelor. Iată care sunt, dar și ce înseamnă.

A se consuma de preferință înainte de sau până la data de:

Eticheta reprezintă limita optimă de consum a produsului, data până la care produsul ales are o calitate bună pentru consum.

Dacă data de valabilitate a trecut de acel termen, nu înseamnă că produsul nu mai este sigur de consumat, ci doar că s-ar putea să nu mai aibă același gust proaspăt, aromă sau valoare nutrițională.

Această etichetă este folosită pentru toate categoriile de alimente, inclusiv pentru congelate, conserve, refrigerate.

Expiră la date de sau A se consuma până la data de:

Eticheta arată ultima dată recomandată pentru folosirea/consumarea produsului ales în condiții de calitate optimă. Această etichetă este folosită în special pentru alimente perisabile sau alimente care sunt susceptibile de a prezenta un pericol sănătății în urma consumului.

Eticheta cu aceste inscripții se regăsește pe produsele lactate sau produsele din carne ori preparatele gata pentru consum.

Însă, chiar și cu această etichetă, dacă produsele au fost manipulate corespunzător, și păstrate în condiții optime, acestea mai pot fi și ulterior consumate.

Datele de valabilitate nu indică siguranța alimentelor, tocmai din acest motiv este important să verifici și modul în care acestea au fost păstrate și manipulate. Poți prelungi durata de viață a alimentelor dacă alegi să le depozitezi în condiții optime în congelator.

Citește și: Cum se păstrează corect mierea

Sursă info: rd.com; usda.gov

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News