Lactatele
Produsele precum laptele semidegresat, laptele bătut, iaurtul, sana, kefirul sunt foarte bune pentru o dietă sănătoasă. Toate conţin calciu şi proteine şi ajută la menţinerea oaselor puternice, prevenind osteoporoza (împreună cu exerciţiile fizice regulate). Alegeri bune sunt şi produsele din soia îmbogăţite cu calciu.
Cerealele
Cerealele integrale sunt bogate în fibre şi influenţează pozitiv procesul natural de digestie. Include în alimentaţie fulgi de tărâţe, cereale de ovăz, de grâu, de secară, pâine integrală, orez brun, orz. De asemenea, poţi încerca seminţele de quinoa care conţin multe proteine complexe, aminoacizi esenţiali, dar şi magneziu, care ajută la tratarea durerilor de cap şi a migrenelor, prin relaxarea vaselor de sânge, şi scad riscul de hipertensiune arterială.
Alimente bogate în fier
Printre produsele esenţiale în dieta femeilor se numără şi cele cu un conţinut ridicat de fier. Acesta este important pentru scăderea în greutate, deoarece influenţează procesul de oxigenare a organismului şi de arde- re a găsimilor. De altfel, femeile aflate în premenopauză au nevoie de şi mai mult fier decât în mod obişnuit. Surse bune sunt fasolea albă, verde, cartofii, spanacul, mazărea, pepenele verde, carnea slabă de vită, sfecla, caisele uscate, dar si seminţele de dovleac, de floarea soarelui, brânza (tofu) si laptele de soia.
Fructe şi legume bogate în vitamina C
Acestea includ citricele, capşunele, kiwi, roşiile, ardeiul verde şi roşu, cartofii, patrunjelul, dar şi varza, boabele de mustar, broccoli sau spanac. Conform specialistilor de la Discovery fit and health, toate contribuie la starea generală de sănătate, iar dacă sunt luate în considerare şi alimentele cu antioxidanţi, acestea scad riscul apariţiei bolilor coronariene. În plus, afinele şi sucul de afine sunt bune inclusiv pentru sanatatea cardiovasculară.
Nucile
Nucile au grasimi monosaturate (care ajuta la reducerea colesterolului) si grasimi polinesaturate (care pot preveni bolile de inima). Sunt o sursa buna de proteine , calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, acid folic, vitamina E si vitamina A. Dar pentru ca au o mul_ime de calorii, este recomandat sa fi e consumate cu masura, adica maximum 50 de grame si nu în fiecare zi.
Apa, la loc de cinste
Deşi nu poate fi considerata un aliment, apa este importanta pentru toate procesele metabolice din organism. De asemenea, ajuta la digestie, la pierderea în greutate şi la îmbunataţirea aspectului pielii. Pastrarea unei hidratari optime în fiecare zi este esenţiala, dar si consumul alimentelor cu un conţinut ridicat de apa (ca fructele şi unele legume) vor contribui la pastrarea unei forme fizice bune.
Primele pe listă
Legumele şi fructele nu ar trebui sa lipseasca din alimentaţia zilnica a femeilor. Sunt o sursa de energie, de fibre, minerale şi vitamine. Se recomanda minimum 5 porţii (a câte 80 g fiecare) de fructe şi de legume pe zi. Foarte importante sunt si lactatele, principala sursa de calciu. Un aport optim poate încetini evoluţia osteoporozei, în special dupa ce se instaleaza menopauza. Iar dintre lactate, iaurtul este o ale gere perfecta, deoarece menţine si sănătatea colonului şi stimulează imunitatea.