Infuzie de echinacea
Ingrediente: apă, o linguriţă rădăcini sau flori uscate de echinacea, o linguriţă rădăcină rasă de ghimbir, miere de albine
Preparare: Într-un ceainic, puneţi rădăcina sau florile uscate de echinaceea şi rădăcina rasă de ghimbir. Peste acestea, adăugaţi 500 ml apă clocotită, lăsând să infuzeze timp de 10-15 minute. Acoperiţi ceainicul pentru a păstra proprietăţile medicinale ale ingredientelor. Strecuraţi lichidul într-o cană şi adăugaţi miere de albine, după gust.
Proprietăţi medicinale: Echinacea este un remediu eficient contra răcelilor, gripei, infecţiilor tractului respirator. Planta ajută în combaterea răcelii obişnuite, stimulând sistemul imunitar şi crescând rezistenţa la infecţii. De asemenea, este un puternic agent antiviral. La rândul său, ghimbirul este un eficient stimulent al circulaţiei sanguine, ajutând corpul să se încălzească în condiţii de vreme rece, şi are proprietăţi antiinflamatorii, calmând durerile musculare.
Decoct de scorţişoară
Ingrediente: apă, 2-3 batoane de scorţişoară, miere de albine
Preparare: Într-un ceainic, puneţi 2-3 căni de apă şi aduceţi la fierbere. Adăugaţi batoanele de scorţişoară. Lăsaţi lichidul să fiarbă până capătă o culoare uşor maronie, apoi mai adăugaţi o cană cu apă. După primul clocot, opriţi focul şi lăsaţi ceainicul acoperit pentru câteva minute. Serviţi simplu sau adăugând miere, după gust.
Proprietăţi medicinale: Pe lângă gustul său unic şi savuros, scorţişoara are şi o serie de proprietăţi medicinale apreciate. Acţionează ca tonic al organismului, în stările prelungite de oboseală, fortifică sistemul imunitar şi contribuie la eliminarea fungilor care pot provoca infecţii ale tractului respirator. În plus, combate pierderea apetitului alimentar pe fondul căreia bolile se pot instala mai uşor.
Infuzie de rozmarin
Ingrediente: apă, o linguriţă de rozmarin (proaspăt sau uscat), miere de albine, lămâie
Preparare: Într-un ceainic, aduceţi la fierbere circa 250 ml de apă. Adăugaţi frunzele de rozmarin (proaspete sau uscate) şi lăsaţi să infuzeze timp de 5-10 minute, în funcţie de cât de puternică doriţi să fie aroma. Strecuraţi şi adăugaţi o felie de lămâie şi miere, după gust.
Proprietăţi medicinale: Flavonoidele din rozmarin stimulează fluxul sanguin şi tonifiază capilarele, contribuind la creşterea capacităţii corpului de a-şi regla temparatura în condiţii de frig. Este un tonic eficient pentru persoanele afectate de fatigabilitate, contribuie la stimularea sistemului imunitar şi combate infecţiile tractului respirator, graţie proprietăţilor antibacteriene şi expectorante.
Află şi alte ceaiuri de sezon care să te scape de răceală şi gripă, pe Medicpentrutine.ro!