Semnalele de alarmă
Cu aluniţele putem să ne naştem sau putem să le dobândim pe parcurs. Este însă foarte important să urmărim dacă îşi modifică forma, culoarea, conturul, dacă dintr-un maro uniform devin cu două, trei nuanţe mai închise (maro închis, negru), dacă îşi modifică înălţimea, dacă evoluează destul de repede adică dacă pe parcursul a două, trei luni îşi modifică dimensiunea, dacă sângerează, dacă apar ulceraţii la suprafaţa leziunii, dacă devin pluriginoase – înţeapă sau există mâncărime în zona respectivă sau dacă sunt pete noi care apar pe piele trebuie verificate imediat şi diagnosticate de un medic specialist.
Metoda A-B-C-D-E
O leziune poate fi suspectată dacă îndeplineşte una sau mai multe dintre criteriile ABCDE
1- Asimetrie – când o aluniţă devine din rotundă- asimetriucă o pată mai mare asimetrică
2 – Borduri – când din formă regulată geometrică devine neregulată şi peticită
3 – Culoare– când dintr-o singură culoare, maro deschis, se închide ajungând aproape neagră
4 – Diametru – când îşi modifică vizibil mărimea
5 – Evoluţie– orice schimbare de mărime, culoare, grosime
Melanomul nu este o tumoră cutanată foarte frecventă, dar este cea mai gravă formă de cancer de piele. Şi, din păcate, dacă este depistată foarte târziu invadează local, poate să metastazeze şi poate fi letală. Este important să ne prezentăm precoce la medic.
Vizitele la medic
Pot fi făcute după caz. Atunci când există doar două, trei aluniţe putem merge la medic o dată la şase luni sau la un an. În situaţia în care avem multiple aluniţe şi pete pe corp trebuie să la urmărim şi dacă observăm modificări este necesar să mergem la medic pentru o evaluare iniţială.
Doctorul este cel care ne va spune de câte ori este nevoie să ne prezentăm la control. Nu toate pete de pe corp prezintă probleme, dar este suficient să pierdem din vederea doar una care, pe viitor, să ne creeze probleme.
Evaluare perioadică în oglindă
Ceea ce putem noi să facem, necunoscători fiind, este să ne evaluăm toată suprafaţa corporal în oglindă, începând cu pielea capului şi terminând cu degetele de la picioare; să supraveghem, cel puţin o dată la câteva luni, dacă apar modificări la nivelul unghiilor, al urechilor, al gâtului, în zonele mai puţin accesibile, chiar şi în zonele intime. Iar în momentul în care observăm că au apărut leziuni noi trebuie să ne prezentăm la medic.
Sfatul medicului specialist
Există persoane cu piele deschisă la culoare cu părul deschis, cu pistrui şi ochi albaştri sau verzi care sunt mai predispuse cancerului de piele, dezvoltării unei astfel de tumori.
”Aceştia trebui să ştie că e necesar să folosească un produs de foto-protecţie cu factor înalt. Persoanele cu o piele mai închisă care se înroşesc mai puţin la soare şi se pigmentează mai uşor sunt de asemnea expuse unui potenţial risc de a dezvolta în viitor un cancer de piele. De aceea şi aceste persoane ar trebui să ştie exact ce produse să folosească, momentul în care ar trebuie să observe un semnal de alarmă pe suprafaţa corpului pentru a se prezenta la medic in timp”, a completat specialistul.
Trei indicatori cheie de reţinut
- 88% din populaţie conștientizează că riscul apariției cancerului de piele este strâns legat de lipsa protecției solare în timpul expunerii la soare
- 52% nu au fost niciodată la un control al alunițelor la dermatolog
- 33% își verifică propriile alunițe cel puțin o dată pe an