Prăjitura amandina este aromată, are blatul pufos și crema dulce ceea ce o transformă într-una dintre cele mai iubite rețete de prăjituri. O poți pregăti și tu foarte ușor acasă pentru masa de Crăciun alături de familie. Iată rețea pas cu pas care te ajută să faci amandină.
Rețete pentru prăjitura amandină
Cuprins:
Amandină – rețetă tradițională
Ingrediente pentru blat
- 9 ouă;
- 300 gr zahăr;
- 150 gr făină;
- 60 gr cacao;
- 45 ml de ulei;
- 45 ml apă.
Ingrediente pentru crema de cacao
- 600 gr de ciocolată cu minim 50% cacao;
- 600 ml smântână pentru frișcă;
- 200 gr unt cu minim 8-% grăsime;
- 2 fiole esență de rom.
Ingrediente pentru glazură
- 200 gr ciocolată;
- 200 ml smântână pentru frișcă.
Ingrediente pentru sirop
- 350 ml apă;
- 150 gr zahăr;
- Rom.
Mod de preparare
Pentru blat se mixează ouăle împreună cu zahărul până acesta este bine topit. Se adaugă trepat și apa împreună cu uleiul și se amestecă bine. Ulterior, se adaugă și făina împreună cu cacao și se încorporează bine toate ingredientele.
Învață și cum să faci cea mai bună prăjitură Fanta
Siropul de rom se pregătește din apa împreună cu zahărul care se fierbe, iar după ce se răcește se adaugă și esența de rom.
Crema de ciocolată se pregătește astfel. Ciocolata se rupe în bucăți mai mici, se pune într-un bol și deasupra se adaugă frișca pe care ai fiert-o în prealabil. Se lasă așa fără să se amestece pentru 5 minute, după care se amestecă cu un tel până când crema este omogenă.
Când cema se mai răcește, se adaugă și untul împreună cu esența de rom și se mixează bine. Din toată compoziția de cremă, se opresc 300 de ml și pentru decor, iar restul de cremă se împarte în două cantități egale.
Blatul de prăjitură se împarte în două, se taie pe lung în două bucăți, se însiropează fiecare blat și se adaugă un strat de cremă peste. Se adaugă al doilea blat peste cremă, iar deasupra blatului se pune stratul de cremă pe care l-ai oprit pentru decor. Prăjitura se pune peste noapte la frigider, iar a doua zi se poate porționa după bunul plac.
Știi cum să pregătești acasă tort diplomat?
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Rețetă pentru amandină
Ingrediente pentru blat
- 7 ouă;
- 260 gr făină;
- 170 gr zahăr tos;
- 60 ml sirop de zahăr ars care se pregătește din 60 gr zahăr și 30 de gr apă;
- 60 ml apă rece;
- 10 gr ulei;
- Un praf de sare.
Ingrediente pentru crema de cacao
- 250 gr unt cu minim 80% grăsime;
- 250 gr fondant alb;
- 50 gr unt topit;
- 30 gr cacao;
- 1 plic zahăr vanilat;
- Esență de rom.
Ingrediente pentru sirop
- 350 gr zahăr tos;
- 250 ml apă rece;
- O esență de rom;
- Coaja rasă de la o lămâie;
- Un plic zahăr vanilat.
Ingrediente pentru fondant de cacao
- 350 gr fondant alb;
- 15 gr cacao;
- 15 ml sirop de zahăr ars pe care l-ai păstrat de la blat.
Mod de preparare
Într-un vas pune zahărul și apa la foc mic pentru a se carameliza. Când este gata, adaugă peste 30 ml de apă și lasă totul pe foc să mai clocotească pentru 1-2 minute, până când zahărul ars s-a dizolvat în apă și a devenit ușor vâscos. Oprește o lingură din tot siropul și pentru glazură.
Iată și rețeta pentru prăjitura Parlament
Într-un alt vas, separă albușurile de gălbenușuri. Peste gălbenușuri adaugă 110 gr de zahăr, iar peste albușuri restul de 40 de gr de zahăr. Amestecă gălbenușurile până când zahărul s-a topit, după care adaugă apa rece și siropul de zahăr ars. Mixează bine totul și adaugă peste 75 de gr de făină, după care continuă să amesteci.
Bate și albușurile împreună cu zahărul și un praf de sare și amestecă până obții o spumă. Încorporează albușurile cu crema din gălbenușuri și deasupra cerne restul de făină și adaugă cele 10 ml de ulei, aproximativ o lingură. Amestecă continuu cu o spatulă pentru ca albușurile să nu prindă aer.
Află cum se face cea mai gustoasă ciocolată de casă
Într-o tavă, pune foaie de copt și toarnă toată compoziția. Pune totul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, în funcție de cuptor, iar când este gata, răstoarnă blatul pe un grătar și desprinde foaia de copt. După ce se răcește, taie-l în trei foi subțiri.
Acum, pregătește sosul pentru prăjitura amandină. Pune într-un cratiță 300 gr de zahăr împreună cu 250 ml apă rece și fierbe pentru 10 minute. Stinge focul și adaugă coaja rasă de lămâie. Când se răcește complet siropul, adaugă și romul.
Pentru cremă, pune fondantul de cofetărie să se topească într-un vas metalic, care este așezat pe baie de aburi, după care lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Într-o cratiță topește 50 de gr de unt, cerne cacao peste și lasă să răcească, după care adaugă romul și pliculețul de zahăr vanilat.
Restul de unt moale bate-l cu mixerul și treptat adaugă câte o lingură de fondant topit și răcorit, mixând de fiecare dată. La final, adaugă și amestecul de unt topit cu cacao și amestecă bine totul. Crema este gata și se pune la frigider pentru 10 minute.
Acum este momentul să montezi prăjitura amandină. Așază pe hârtie de copt prima foaie de blat, însiropează bine și adaugă un strat de cremă. Repetă și pentru a doua foaie din blat același procedeu, după care adaugă peste un capac din al treilea blat pe care îl însiropezi și dai prăjitura la rece pentru a se întări crema de unt.
Deasupra fie mai poți adăuga un strat de cremă, fie poți lăsa blatul liber ori îl poți decora în funcție de preferințe. Prăjitura amandină se taie în bucăți mai mici și se consumă proaspătă.
Rețetă ușoară pentru amandină
Ingrediente pentru blat
- 1 plic praf de copt;
- 2 linguri cacao;
- 6 linguri făină;
- 2 linguri ulei;
- 6 linguri zahăr;
- 6 ouă.
Ingrediente pentru crema
- 300 g ciocolată amăruie;
- 300 ml frișcă lichidă.
Ingrediente pentru sirop
- 200 ml apă;
- 5 linguri zahăr;
- esență de rom.
Ingrediente pentru glazură
- 300 g zahăr
- 150 ml apă;
- 2 linguri miere;
- 2 linguri cacao.
Mod de preparare
Pentru început, se prepară blatul. Se separă ouăle, apoi se mixează gălbenuşurile cu zahărul, uleiul şi apă, până când compoziţia îşi dublează volumul. Toarnă mai apoi şi făina amestecată cu praful de copt și cacaua. Bate bine albuşurile şi încorporează-le şi pe ele în compoziţia de gălbenuşuri.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt şi toarnă compoziţia. Dă la cuptorul preîncălzit, până trece testul scobitorii. Între timp, se prepară crema pentru amandină.
Pune ciocolată într-un vas şi amestecă la foc mic, cu frişca lichidă. Când ciocolată s-a topit, ia-o de pe foc şi se lasă să se răcească. Prepară şi glazură de ciocolată astfel: într-o cratiţă, pune apă şi zahărul şi se lasă să fiarbă, până când se topeşte zahărul.
Adaugă mierea şi cacaua şi se iau de pe foc. Taie în două blatul şi însiropează cu un amestec de apă, zahăr şi esenţă de rom, fierte în prealabil. Peste prima jumătate de blat adaugă crema, după care pune şi a două jumătate de blat însiropată. Taie prăjitura în pătrațele de mărime potrivită, după care glazurează fiecare amandina în parte.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Sursă foto: Shutterstock.com