Cuprins:
Cum faci un amestec de ierburi mediteraneene ca în Grecia
Acest amestec ușor de ierburi mediteraneene ca în Grecia este delicios pe pește, diferite părți din pui și legume. Este modul perfect de a adăuga puțină aromă fără prea multe calorii. Nu numai atât, probabil că ai deja toate aceste condimente în casă.
Pregătind singură această rețetă ușoară de amestec de condimente grecești, eviți substanțele chimice nesănătoase și alți aditivi pe care i-ai putea găsi în amestecurile cumpărate din magazine.
Din ce este format amestecul
- 3 linguri de oregano uscat
- 2 linguri de busuioc uscat
- 1 lingură de mărar uscat
- 2 linguri de praf de ceapă
- 2 linguri de praf de usturoi
- ½ lingură de sare
- 1 lingură de piper negru
- 1 lingură rozmarin uscat
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură pătrunjel uscat
Condimentele grecești – busuiocul, oregano și mărarul aduc acele arome grecești în acest amestec. Deoarece aceste ierburi sunt mai voluminoase decât celelalte condimente din acest amestec, le poți zdrobi într-un mojar înainte de a le amesteca. Acest lucru le ajută doar să se amestece mai bine.
Condimentele aromatice – pudra de usturoi și pudra de ceapă sunt esențiale în acest amestec. Ele aduc atât de multă aromă, iar fără ele este extrem de fad.
Gust – sarea și piperul aduc aromele savuroase acestui amestec. Jocul de ierburi și arome savuroase este ceea ce face acest amestec de condimente grecești!
Amestecă într-un bol toate ingredientele, inclusiv oregano uscat, busuioc, mărar, pudră de ceapă, pudră de usturoi, sare și piper.
Păstrează într-un borcan sau recipient etanș în cămară, timp de până la un an.
Cum se utilizează acest condiment
Poți folosi acest amestec de condimente în atât de multe moduri.
Pește – această rețetă de condimente grecești funcționează bine pe somon, dar este și mai bună pe un pește alb, cum ar fi codul. Presară-l cu generozitate și nu uita să adaugi și câteva felii de lămâie.
Pui – încinge puiul în puțin ulei de măsline, presară în jur de o lingură de condiment pentru fiecare piept de pui și pune câteva felii de lămâie pe și sub pieptul de pui. Coace totul la 200 de grade timp de 25 de minute. Perfect cu o salată grecească mare!
Cartofi – acest amestec este atât de bun pe cartofii prăjiți sau la cuptor. Aruncă cartofii într-un bol cu ulei de măsline, adaugă amestecul de condimente grecești și coace-i timp de 25-45 de minute (depinde de mărimea cartofilor) la 220 de grade. Îi poți servi cu sos tzatziki.
Legume la cuptor – în special conopidă, dovlecei și ardei gras. Aceleași indicații ca pentru cartofi, dar redu timpul de coacere la 15-25 minute.
Poți folosi mixul de condimente pentru orice fel de carne. Dacă îi pui puțin ulei și oțet poate fi un dressing perfect sau poate da o crustă superbă unui pui sau curcan întreg, făcut la cuptor.
Gyros de pui și carne la grătar – Folosește amestecul de condimente grecești pentru a condimenta carnea înainte de a o frige la grătar. Fie că faci un souvlaki, un gyros sau alegi să îți condimentezi doar friptura, acest amestec este perfect.
Burgeri – Condimentele grecești, măslinele kalamata și feta amestecate în carne reprezintă o variantă delicioasă pentru clasicul burger. Nu te sfii să folosești acest amestec și pentru chiftele sau orice altă carne tocată.
Hummus – Condimentează un hummus tradițional cu un pic de amestec de condimente grecești și apoi presară puțin deasupra împreună cu ulei de măsline pentru a servi.
Cartofi prăjiți – Cine nu iubește cartofii prăjiți? Da, sunt mai sănătoși la cuptor, dar un răsfăț din când în când nu strică. Prăjește cartofii, scurge-i bine de ulei și presară acest condiment deasupra. Amestecă bine și servește lângă niște frigărui de miel sau o salată grecească.
Ardei umpluți – Folosind amestecul de condimente grecești pentru a condimenta orezul, ardeii umpluți vor fi mult mai gustoși.
Cât amestec să folosești pentru carne
Poți folosi o lingură pentru fiecare piept de pui, deci aproximativ două linguri pentru fiecare kilogram. Nu uita un strop de suc de lămâie sau câteva felii de lămâie proaspătă atunci când coci puiul sau peștele.
Poți folosi amestecul pentru o marinată – adaugă puțin ulei de măsline și suc de lămâie și folosește-l ca marinată.
Drept condiment pentru orez sau quinoa – adaugă-l în lichidul de gătit pentru orez sau quinoa pentru a-i da un pic de gust.
Depozitare
Se păstrează într-un recipient etanș la temperatura camerei timp de până la un an. Ține-l departe de lumina directă a soarelui și depozitează-l într-o cămară răcoroasă și întunecată pentru rezultate optime.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ceapă murată pentru iarnă. Rețete de ceapă murată