Sunt oameni eficienţi în rezolvarea greutăţilor, alţii se lasă însă doborâţi, fiindu‑le necesară psihoterapia.
Diferenţa dintre aceste două categorii de oameni o face atenţia pe care o acordăm problemei sau, din contră, soluţiilor salvatoare. Psihologul George Vescan ne detaliază, printr-un exemplu concret, cum un eşec din trecut poate afecta performanţa în prezent, dar, mai ales, cât de simplu se poate rezolva acest blocaj.
Subiect: În 2009 Edy (n.r. – nume fictiv, pentru a-i proteja identitatea), avea 30 de ani şi era portar la o echipă de fotbal din Divizia A. Era deosebit de serios la antrenamente şi lucra chiar şi suplimentar. Echipa juca eficient, fiind bine clasată în campionat în aceea perioadă. În returul competiţiei, a fost un meci la care Edy greşise şi primise gol.
Deşi echipa a câştigat, el era foarte afectat. Au urmat mai multe meciuri în care portarul părea de nerecunoscut. De la distanţă se vedea teama pe faţa lui în anumite momente ale meciului, greşelile şi ezitările se repetau. Antrenorul era tot mai critic la adresa lui. Înainte de fiecare meci îl întrebam dacă se simte bine, dacă vrea să discutăm…
Transformă greşeala în succes
De fiecare dată, mă asigura că totul este perfect. Într-o seară, înaintea unui meci important, l-am abordat direct, întrebându- l dacă are vreun motiv de frică faţă de meciul de a doua zi. A sărit ca ars, vădit deranjat de întrebare.
“Eu sunt profesionist, cum poţi să te gândeşti la aşa ceva?”, a răspuns fotbalistul. Asigurându-l că ştiu că e serios la antrenamente, i-am zis că sunt doar curios să ştiu care sunt gândurile lui dominante privitoare la meciul ce urma. Nervos, sportivul a răbufnit: “Crezi că eu o să-mi iert vreodată golul pe care l-am luat anul trecut, din cauza căruia adversarii au ieşit campioni?”. Mi-a povestit faza de joc şi am observat cum sportivul devenea tot mai crispat. “Simt un nod în stomac şi tensiune în tot corpul”, a mărturisit Edy.
După care am aflat că în ultimul timp îi revenea tot mai des această amintire în minte chiar în timpul meciurilor, urmată de stări de panică. La cererea mea, a revizualizat în minte faza, dar fără a mai primi gol, iar starea lui s-a îmbunătăţit, la fel şi performanţele sportive, scăpând din blocajul acelui eşec.
În concluzie, este bine de ştiut că amintirea repetată a eşecului dezvoltă stări emoţionale care te afectează psihic şi fizic în prezent. Pentru a trece peste acest blocaj emoţional poţi modifica vizual amintirea, de câte ori îţi trece prin minte. Astfel, transformă faptul negativ original în ceva pozitiv şi revizualizează- l mental de câte ori doreşti, iar blocajul va dispărea în scurt timp.