În majoritatea cazurilor, amorțirea mâinilor dispare la scurt timp după ce își face simțită neplăcuta prezență, fără prea mult efort din partea noastră. Însă există și posibilitatea ca senzația de amorțeală de la nivelul mâinilor să apară frecvent, să persiste și să fie însoțită de alte simptome, precum amețeală, paralizie, confuzie și slăbiciune. În situația în care amorțeala mâinilor se acutizează de la o zi la alta și, de asemenea, resimțim și unele dintre simptomele menționate anterior, este obligatoriu să vizităm un medic specialist, la o clinică de neurologie în București. De ce un neurolog? Deoarece neurologul este un medic specializat în tratarea bolilor sistemului nervos. Iar amorțirea mâinilor poate fi asociată cu foarte multe boli neurologice.
Ce boli grave poate să ascundă amorțirea mâinilor
Amorțeala mâinilor este cauzată nu doar de dormitul în poziții ciudate, ci și de anumite boli, multe dintre ele foarte grave. Una dintre bolile în cauză este scleroza multiplă, o afecțiune cronică și inflamatorie a sistemului nervos central. Scleroza multiplă este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni neurologice ale adulților tineri. Boala debutează, de cele mai multe ori, între 20 și 40 de ani. Pe lângă amorțeala mâinilor, cei care suferă de scleroză prezintă și alte simptome: slăbiciuni musculare, tulburări de coordonare și pierderea vederii.
O altă afecțiune asociată cu amorțirea mâinilor dimineața, seara sau în timpul somnului este boala Lyme, o boală infecțioasă care se transmite la oameni prin mușcăturile de căpușe infectate cu bacteria numită Borrelia Burgdorferi. Netratată la timp, boala Lyme nu afectează doar sistemul nervos, ci și inima și articulațiile.
Amorțirea mâinii poate să transmită și că suntem afectați de o neuropatie periferică. Neuropatia periferică nu este altceva decât o tulburare a nervilor periferici. Pe lângă amorțeală, neuropatiile se manifestă și prin slăbiciune musculară și dureri ale mâinilor și picioarelor.
Cum să scăpați de amorțeala mâinilor fără să mergeți la medic
În scenariul în care amorțeala apare doar în anumite momente ale vieților noastre și nu este însoțită de alte simptome, astfel încât să fie nevoie să mergem la medici, putem facem anumite lucruri, chiar acasă la noi, ca să nu mai avem mâini amorțite.
Cel mai bun antidot pentru mâinile amorțite este simpla schimbare a pozițiilor brațelor noastre. Mai exact, dacă stăm pe mâna stângă sau pe cea dreaptă și simțim efectele amorțelii, nu trebuie decât să ne ridicăm și, în scurt timp, furnicăturile și înțepăturile vor dispărea.
În cazul în care amorțirea mâinilor persistă mai mult de câteva zeci de secunde (peste 30) după schimbare poziției, scuturați-vă palmele și încheieturile. Un asemenea exercițiu ar trebui să vă repună sângele în circulație!
Sursa foto: https://pixabay.com/en/treatment-finger-keep-hand-wrist-1327811/