Fructul de ananas are o pulpă cărnoasă și suculentă și o tulpină cu un miez fibros de sprijin. Descoperă ce proprietăți și beneficii are consumul regulat de ananas.

Informații generale despre ananas

Fructele de ananas conțin fibre, fitonutrienți, potasiu, magneziu, mangan, fier, acid folic, antioxidanți, calciu, glucide, dar și vitamina C, B1, B5 și B6. Nu are deloc grăsimi și nici colesterol, iar 100 de grame de ananas conține doar 50 de calorii.

Fructul face parte din familia de plante tropicale bromeliacee și este singura plantă comestibilă din această familie de fructe. Fructul se dezvoltă dintr-o plantă care face flori și se culege manual.

Prima cultură de ananas, de la plantare, denumită și “plantarea” se culege la 18-20 de luni, iar coacerea fructului, de la terminarea procesului de înflorire durează până la șase luni. Următoarea cultură de ananas se culege de la 15 luni și este denumită “prima lăstărire”.

O sursă excelentă de mangan, ananasul este denumit în limba engleză “pineapple”, deoarece înfățișarea lui este asemănătoare cu conurile de pin, iar în momentul în care Cristofor Columb a adus ananasul pentru prima dată în Europa, în 1493, a spus despre fruct că este “pinul indienilor”.

Ananas – proprietăți și indicații terapeutice

Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma

Indicații terapeutice ale ananasului

  • Ananasul are efect antiinflamator;
  • Calmează durerile articulare din artrite sau entorse;
  • Adjuvant pentru cicatrizarea rănilor;
  • Previne degenerescența maculară;
  • Previne constipația.

Beneficiile consumului de ananas

Poate reduce riscurile de cancer

Vitaminele din compoziția fructului de ananas, conform studiilor, protejează celulele sănătoase de radicalii liberi ce pot provoca apariția cancerului. Fructul îi furnizează organismului doza zilnică de care are nevoie de vitamina C și A, iar asta reprezintă un adjuvant pentru celulele deteriorate.

Știi cum se curăță rodia fără să te murdărești?

Susține sistemul imunitar

Conținutul ridicat de vitamina C din ananas, potrivit studiilor, ajută organismul să lupte împotriva bolilor cardiovasculare și a durerilor articulare. Vitamina C este un adjuvant pentru sistemul imunitar. De asemenea, datorită conținutului de bromelaină, ananasul este indicat și pentru îmbunătățirea digestiei și prevenirea balonării.

Consumul de ananas face oasele puternice

Pentru că are un conținut bogat de mangan, mineral esențial pentru dezvoltarea oaselor puternice, ananasul ajută la păstrarea sănătății osoase. Manganul din compoziția ananasului ajută la prevenirea osteoporozei în special în rândul femeilor care se află în postmenopauză.

Descoperă care este lista cu fructe care nu îngrașă

Ajută în curele de slăbire

Bromelina din compoziția ananasului este un ajutor digestiv pentru organism, datorită capacității sale de digerare a proteinelor. Astfel, consumul regulat de ananas funcționează ca un laxativ natural și îmbunătățește funcțiile digestive. Este un aliment de nădejde în curele de slăbire, deoarece nu conține calorii și este bogat în fibre și proteine.

Previne hipertensiunea arterială

Pentru că este bogat în potasiu, ananasul reduce cantitatea de sare din organism și duce la scăderea riscului de a suferi de hipertensiunea arterială. Fructul conține numeroși antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din corp, care duc la îmbătrânirea prematură a pielii.

Știi cum se mănâncă kaki?

Ananasul menține vederea perfectă

Vitamina A din compoziția ananasului ajută la menținerea vederii perfecte, deoarece protejează de degenerarea maculară. Consumul zilnic de ananas poate scădea semnificativ riscul aparițiilor afecțiunilor oculare.

Ananasul luptă împotriva viermilor intestinali

Tot bromelina din compoziția ananasului este un adjuvant împotriva oxiurilor, viermii mici albi care afectează intestinele. Ananasul are proprietăți vermifuge și poate reduce inflamația de la nivelul intestinelor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Contraindicații ananas

În ciuda beneficiilor multiple, ananasul, dacă este consumat necopt, este foarte acid și poate provoca neplăceri persoanelor care suferă de afecțiuni gastrice precum gastrită sau ulcer. De asemenea, dacă este folosit în exces pentru uz extern, aplicații locale, din cauza bromelinei, acesta poate cauza dermatită ori iritații ale mucoasei bucale.

Află ce alimente bogate în fier trebuie să introduci în dieta zilnică

Cum este indicat să mănânci ananas

Ananasul trebuie curățat întotdeauna de coajă. Fructul trebuie așezat vertical, cu frunzele în jos și coaja trebuie tăiată de sus în jos, răsucind în același timp fructul, până ce toată coada este înlăturată. După ce frunzele și coaja au fost îndepărtate, fructul poate fi tăiat pe lungime sau în felii rotunde. Miezul fructului se îndepărtează deoarece nu are niciun gust.

Ananasul poate fi consumat zilnic, dar în cantități moderate. O porție de 100 de grame nu conține mai mult de 50 de grame, iar asta face ca fructul să fie gustarea perfectă în orice moment al zilei.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News