Anghinarea este folosită în diferite tratamente naturiste, însă este considerată și o delicatesă culinară în multe țări, chiar și în România.

Ce este anghinarea?

Anghinarea, – Artichoke sau Cynara scolymus – este o plantă perenă ce face parte din familia Thistle sau Daisy. Una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, anghinarea este nativă în Africa de Nord, Insulele Canare, dar și Europa.

Tulpina de anghinare este dreaptă și ramificată. Frunzele sunt mari spinoase, de culoare verde-albicioasă pe dos. Florile sunt roșii-violacee dispuse în capitule mari, receptacul mărit și cărnos, comestibil, sepale late, îngroșate, la bază fără spini.

Planta de anghinare
Planta de anghinare

Partea comestibilă din anghinare o reprezintă mugurul floarii înainte de a înflori complet.

Anghinarea este considerată în multe părți ale lumii o delicatesă.

Cum se cultivă și cum recoltează anghinarea

Anghinarea se cultivă și în România, însă este o plantă care nu rezistă la ger. Așadar, cultura de anghinare are nevoie de condiții speciale. Semințele de anghinare se pot crește în răsadnițe și apoi plantele formate se pot sădi direct în grădină. Sau se pot pune direct în pământ semințele de anghinare, dar nu mai devreme de lunile aprilie, mai, când temperaturile sunt mai crescute.

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Anghinare-  cultivare si recoltare
Anghinare- cultivare si recoltare

În funcție de climat, anghinarea se poate culege în iunie sau iulie. Fiecare plantă poate dezvolta până la opt muguri sau chiar mai mulți, dacă s-a dezvoltat în condiții optime. Anghinarea se culege cu un cuțit ascuțit prin tăierea mugului de flori și tulpina de dedesubt. Recoltarea se începe cu mugurul superior al plantei și ulterior se recoltează de sus în jos.

Valori nutritive pentru anghinare

Anghinarea conține cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri. Anghinarea este și o importantă sursă de fibre, de inulină – substanță care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, crește asimilarea magneziului și a calciului în organism. Potrivit USDA, anghinarea are următoarele valori nutriționale, la 100 g:

  • Calorii – 60 kcal;
  • Proteine – 4 g;
  • Carbohidrati – 19 g;
  • Fibre – 9,1 g;
  • Calciu – 76 mg;
  • Fier – 2,2 mg;
  • Potasiu – 595 mg;
  • Sodiu – 160 mg;
  • Fosfor – 12% din DZR
  • ​Vitamina A – 267 UI;
  • Vitamina C – 25% din DZR;
  • Vitamina K – 24% din DZR;
  • Vitamina B1 – 6% din DZR;
Guvernul a dat 37 de milioane de euro pentru lână în șase ani. Două treimi din acești bani au ajuns la un afacerist lansat în imobiliare alături de tatăl fostului șef al Poliției
Recomandări
Guvernul a dat 37 de milioane de euro pentru lână în șase ani. Două treimi din acești bani au ajuns la un afacerist lansat în imobiliare alături de tatăl fostului șef al Poliției

Beneficii Anghinare

În medicina naturistă, la prepararea produselor naturale pe bază de anghinare, se utilizează rădăcinile și frunzele. Toate aceste produse sunt considerate remedii naturale excelente în tratarea și vindecarea diverselor afecțiuni ca de exemplu: afecțiuni hepatice, afecțiuni ale circulației sangvine și afecțiuni renale.

Reglarea tensiunii arteriale

Poate oferi suport în reglarea tensiunii arteriale Având un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol din sânge, potrivit, studiilor, anghinarea poate influența și nivelul tensiunii arteriale. Cercetarea a fost realizată pe un grup de 98 de bărbați diagnosticați cu hipertensiune arteriala, cărora timp de 12 săptămâni li s-a administrat extractul de anghinare. Rezultatul obținut a fost o reducere a tensiunii arteriale.

Menține sănătatea ficatului

Planta este folosită în tratarea afecțiunilor ficatului de secole, dar beneficiile ei încă se studiază. Cinarina și silimarina, oxidanții din anghinare reduc prezența toxinelor în corp și facilitează eliminarea lor prin ficat și alte organe.

Unele studii au arătat că planta ajută la apariția de noi celule ce repară ficatul afectat, cel care se regenerează cel mai lent dintre toate organele.

Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Reglarea digestiei

Datorită conținutului mare de fibre, consumul de anghinare poate contribui la reducerea constipației și ajută, astfel, la îmbunătățirea tranzitului intestinal. În plus, tot din acest motiv, oferă suport în curele de slăbire. Conform nutriționiștilor, cele 9,1 grame de fibre pe care le conține o anghinare medie reprezintă aproximativ 25% din doza zilnică recomandată.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Bulbii de anghinare sunt surse bogate de vitamina C, aproximativ 20% din doza zilnică recomandată pentru fiecare 100 de grame de anghinare consumate. Un consum regulat ajută corpul să-și dezvolte o rezistență sporită împotriva radicalilor liberi care pot ataca celulele sănătoase ale organismului.

Reglarea metabolismului

Magneziul și manganul pe care anghinarea le conțin sunt părți importante din procesul metabolic. Magneziul este important ca parte a sintezi proteinei în organsim, optimizează absorbția de calciu în oase.Manganul are un impact important asupra ratei metabolice a colesterolului, aminoacizilor, carbohidraților.

Anghinare – cum se consumă

De la plantă se recoltează în scop medicinal frunzele, iar remediile pot fi folosite pentru a trata diverse afecțiuni.

Capsule

Există diferite tratamente naturiste sub formă de caspsule ce conțin anghinare și se iau conform indicațiilor medicului specialist.

Extractul de anghinare

Extractul de anghinare este preluat din frunzele lungi, zimțate la baza plantei. Aceasta este aria plantei care este cea mai dens[ în compușii biologic activi, care contribuie la conținutul nutrițional al extractului de anghinare.

Tinctură

Tinctura de anghinare se pregătește din jumătate de kilogram de frunze uscate de anghinare, puse într-un litru de alcool. Se lasă totul la macerat pentru 15 zile. Se iau una, până la patru linguri de tinctură pe zi, dizolvate în puțină apă, de 3 ori pe zi.

Ceai de anghinare

Anghinare - cultivare și beneficii. Cum se consumă anghinarea

Într-o cană de 200 ml de apă clocotită se adaugă o linguriță de frunze de anghinare. Se lasă ceaiul la infuzat pentru 10 minute, se strecoară și se consumă. Într-un vas de 500 ml de apă clocotită se adaugă o lingură de frunze de anghinare. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, se filtrează ceaiul și se consumă pe parcursul zilei. Se vor consuma 2, 3 căni de ceai de anghinare pe zi, înainte de mesele principale.

Anghinare -contraindicații

Anghinarea nu este indicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, deoarece principiile sale active pot reduce lactația. În plus, poate provoca reacții alergice persoanelor care au intoleranta la oricare dintre componentele produsului.

Cum se mănâncă anghinarea

Anghinarea este foarte apreciată și ca aliment. Părțile sale comestibile sunt frunzele cărnoase de la baza inflorescențelor. Pentru a o găti, se taie mai întâi lujerul și se păstrează vârful.

Frunzele de anghinare se stropesc cu suc de lămâie, ca să nu oxideze, apoi se fierb în apă timp de 20-30 de minute. Miezul anghinarei se consumă că atare sau în salate, fiind considerat cea mai gustoasă parte a plantei.

Rețete cu anghinare

Chiar dacă anghinarea este frecvent folosită ca fiind una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, ea este perfectă și ca ingredient în mâncare.

Plăcintă cu anghinare

Plăcinta cu anghinare
Plăcinta cu anghinare
  • 250 g făină
  • 40 ml ulei
  • 100 ml apă
  • un praf sare
  • 250 g brânză tofu
  • un borcan inimi de anghinare
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • sare

Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, se frământă bine și se lasă 15 minute la rece. Intre timp, anghinarea se scurge de sucul în care a stat conservata, se trece sub un jet de apa și se lasă la scurs. Se amestecă bine cu brânză tofu, se mixează, se adaugă pătrunjelul tocat și se potrivește de sare.
Aluatul se întinde într-o foaie cât mai subțire, se pune umplutura pe latura lunga, se rulează și se așază în tava de copt unsa cu ulei. Se unge ștrudelul cu ulei și se lasă la cuptor 25 de minute.

Anghinare la grătar

Anghinare la grătar
Anghinare la grătar

Se pune anghinarea curățată pegratar. Anghinarea este gata când va avea dungi maronii pe ea, la fel ca și bucățile de pui. Apoi, prepară un sos de iuart cu usturoi și lime și bucură-te de minunata anghinare la grătar.

Salată cu anghinare și parmezan

Anghinare - cultivare și beneficii. Cum se consumă anghinarea

Desfă frunzele anghinarei până ajungi la mijloc. Taie apoi miezul rămas în felii foarte subțiri. Adaugă trei linguri de ulei de măsline și trei linguri de zeama de lămâie într-un bol. Pentru un dressing reușit adaugă sare și piper. Apoi adaugă frunzele în bol și amestecă. Adaugă țelină dată pe răzătoare, iar după gust, mai poți adauga sare și piper. La final, pune parmezan ras sau fâșii.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Daniel9090   •   15.12.2023, 16:16

Atunci când este cultivată corespunzător și preparată în mod adecvat, anghinarea poate fi un deliciu culinar și un aliat pentru o alimentație sănătoasă

Daniel9090   •   15.12.2023, 16:16

Anghinarea poate fi savurată în diverse feluri, oferind numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului său nutritiv

Daniel9090   •   15.12.2023, 16:15

Anghinarea este o legumă delicioasă și sănătoasă, cunoscută pentru multiplele beneficii aduse sănătății

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
FANATIK.RO
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI