Descoperă animale care trăiesc în deșert și curiozități despre ele:

Animale care trăiesc în deșert

Deșerturile sunt regiuni în care plouă foarte puțin. Deoarece viețuitoarele au nevoie de apă pentru a supraviețui, deșerturile găzduiesc relativ puține plante și animale (mai ales în comparație cu habitate precum pădurile tropicale, junglele sau oceanele).

Deși deșerturile sunt cunoscute pentru că sunt extrem de calde în timpul zilei, ele pot deveni foarte reci noaptea.

Cu foarte puțină apă și, prin urmare, foarte puțină hrană, ca să nu mai vorbim de acele temperaturi extreme, viața în deșert nu este ușoară.

Multe animale care trăiesc în deșert au adaptări speciale pentru a le ajuta să supraviețuiască în acest mediu.

Cămilele

Animale care trăiesc în deșert - camila
Animale care trăiesc în deșert – camila

Cămilele sunt printre cele mai faimoase dintre toate animalele care trăiesc în deșert. Aceste mamifere cu copite sunt comune în multe regiuni deșertice, unde au fost domesticite în urmă cu aproximativ 4.000 de ani. Cămilele sunt folosite pentru transport, hrană și îmbrăcăminte.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Există trei specii de cămilă: dromedarul cu o singură cocoașă, Bactrianul cu două cocoașe și Bactrianul sălbatic. Ele alcătuiesc genul Camelus.

Dromedarul este de departe cea mai răspândită cămilă, reprezentând 94% din totalul cămilelor. Astăzi este un animal domestic, cel mai des văzut în regiunile deșertice. Australia are o mică populație de dromedari sălbatici formată din descendenții animalelor introduse în țară de oameni.

Dromedarul are multe adaptări pentru a trăi în deșert. Acestea includ sprâncene stufoase, gene cu două straturi și nări care se pot închide complet, toate oferind protecție împotriva furtunilor de nisip.

Dromedarul este capabil să petreacă perioade lungi de timp fără să bea apă. Stochează atât apă, cât și energie – sub formă de grăsime corporală – în cocoașa sa.

Antilopa albă

Antilopa albă
Antilopa albă

Addax este o specie de antilopă pe cale critică de dispariție, găsită în deșertul Sahara. Specia este cunoscută și sub denumirea de „antilopa albă”.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Principala amenințare pentru addax este braconajul. Pierderea habitatului a jucat, de asemenea, un rol în statutul speciei pe cale critică de dispariție, o mare parte din teritoriul tradițional al addaxului fiind convertit în teren agricol.

Acest animal din deșert ar putea dispărea în curând în sălbăticie.

Oryxul arab

Oryxul arab
Oryxul arab

Oryxul arab este cea mai mică dintre cele patru antilope din genul oryx. Are 1 m înălțime la umeri, iar coarnele sale lungi și drepte sunt din nou aproape la fel de înalte, atingând 75 cm lungime.

Oryxul arab a dispărut în sălbăticie la începutul anilor 1970. Un program de reintroducere care a început în anii 1990 a făcut ca animalele captive să fie eliberate înapoi în sălbăticie. Astăzi, există aproximativ 850 de oryx arabi care trăiesc în sălbăticie.

Cea mai mare amenințare la adresa speciei este vânătoarea ilegală.

Lepus alleni

 Lepus alleni - animale care trăiesc în deșert
Lepus alleni – animale care trăiesc în deșert
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Lepus alleni sau ”iepurele antilopă” este un iepure care se găsește în deșerturi și alte habitate uscate din sud-vestul Statelor Unite. Este unul dintre cei mai mari iepuri nord-americani.

Specia poate fi identificată după mărimea sa, urechile foarte lungi, ascuțite, părțile albe/gri, părțile inferioare albe, gâtul și pieptul negru și spatele negru/caroiat.

Dieta acestui mamifer erbivor include cactuși și frunze de mezquite. (Mesquite este un copac mic care crește în deșerturi și alte habitate uscate.)

Vulpea cenușie

Vulpea cenușie se găsește în mai multe deșerturi din SUA, inclusiv în toate cele patru deșerturi din sud-vestul american. Vulpile cenușii folosesc copacii pentru a căuta refugiu, pentru a depozita hrană și pentru a căuta păsări care se adăpostesc. Au dimensiuni mici.

Suricatele

Suricata se găsește în deșert și în alte habitate uscate, dar și în savană. Este cunoscut pentru comportamentul său extrem de social și poziția verticală distinctivă.

Acest animal de deșert caracteristic trăiește în grupuri care pot conține până la 50 de indivizi. Grupul este activ în timpul zilei și își petrece nopțile în vizuini mari.

Membrii unui grup se vor îngriji unii pe alții înainte de a se îndrepta spre hrană. Santinelele cercetează peisajul pentru amenințări și vor alerta grupul folosind diferite apeluri de alarmă, în funcție de amenințare.

Alte animale unice care trăiesc în deșert

Țestoasa Mojave și alte țestoase

Testoasa de desert
Testoasa de desert

După cum sugerează și numele, țestoasa Mojave se găsește în deșertul Mojave din America de Nord. Până în 2011, a fost considerată a fi aceeași specie ca și broasca țestoasă din deșertul Sonoran, Gopherus morafkai. Înainte, ambele specii erau cunoscute ca „broasca țestoasă a deșertului”.

Țestoasa din deșertul Mojave este prezentă la nord și la vest de râul Colorado în California, Nevada, Utah și Arizona. Această reptilă timidă este rar întâlnită; își petrece până la 95% din timp în vizuini sau ascunsă în adăposturi de stânci.

Țestoasa din deșertul Mojave își sapă propriile vizuini și va hiberna sub pământ în timpul iernii.

Un studiu din 2020, ale cărui rezultate au fost publicate în 2021, a constatat că specia este în pericol critic. Acest lucru este cauzat în principal de pierderea habitatului.

Păianjenii cămilă

Paianjen camila
Paianjen camila

Păianjenii cămilă sunt arahnide din ordinul Solifugae. Păianjenii cămilă sunt cunoscuți și sub numele de scorpioni de vânt, păianjeni soarelui și solifugi. Mulți păianjeni cămilă pot fi identificați după părțile lor mari și puternice ale gurii.

Au patru perechi de picioare și o pereche de structuri suplimentare, asemănătoare picioarelor, numite „predipalpi”, care sunt folosite pentru detectarea hranei și hrănire.

Spre deosebire de semenii lor arahnide, păianjenii, păianjenii cămilă nu pot produce mătase și nu fac pânze.

Există peste 1.000 de specii de păianjen cămilă. Dimensiunile variază de la câțiva milimetri până la 15 cm.

Scorpioni

Scorpionul este un animal din deșert pe care probabil nu vrei să-l întâlnești. O înțepătură de la această arahnidă înfricoșătoare este extrem de dureroasă și potențial fatală.

Are o lungime de aproximativ 2,36 / 6 cm și apare într-o varietate de culori și marcaje, ceea ce îl face greu de identificat. Ce este interesant este că veninul său poate fi folosit pentru a localiza tumori în corpul uman.

Descoperă și specii de șerpi veninoși

Monstrul Gila

Animale care traiesc in desert - Monstrul Gila
Animale care traiesc in desert – Monstrul Gila

Monstrul Gila este o șopârlă găsită într-o serie de habitate uscate din sud-vestul Statelor Unite și nordul Mexicului. Este o șopârlă relativ mare, care se mișcă lent. Are solzi rotunjiți, ca niște mărgele și o colorație neagră/roz-portocaliu cu pete.

Monstrul Gila este una dintre cele două șopârle veninoase găsite în America (cealaltă este șopârla cu mărgele mexicană strâns înrudită).

Pericolul prezentat de aceste animale din deșert este adesea exagerat. Deși o mușcătură de la un monstru Gila este dureroasă, pentru majoritatea oamenilor sănătoși nu pune viața în pericol.

Descoperă cele mai interesante animale exotice din lume.

Iguana de deșert

Iguana de desert
Iguana de desert

Iguana din deșert se găsește în sud-vestul SUA și nordul Mexicului. Este una dintre cele mai frecvent întâlnite șopârle în deșerturile din această regiune.

Specia crește până la aproximativ 24 inchi (60 cm) în lungime, inclusiv coada, care este de aproximativ 1 ½ ori lungimea corpului. Culoarea sa de bază este gri/maro deschis, cu linii mai închise de-a lungul spatelui și inele închise pe coadă.

Iguana din deșert este activă în timpul zilei chiar și la temperaturi ridicate. Dacă este deranjată, se va retrage rapid într-o vizuină sau alt adăpost.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI