Descoperă cele mai interesante animale exotice din lume și lucruri mai puțin știute despre ele:

Animale exotice din lume – cele mai bizare viețuitoare

Loris

Animale exotice – Loris

Loris este un mamifer solitar, unul dintre cele mai simpatice animale exotice din lume. Este un animal arboricol, nocturn, cu dimensiuni de 18 la 38 cm și o coadă scurtă, de maximum de 3 cm. Are ochii enormi, degete cu care poate apuca, iar degetele de la picioare sunt opozabile. Se mișcă cu mare dibăcie printre copaci și adesea atârnă de picioare, cu mâinile libere pentru a apuca mâncare sau ramuri.

Există mai multe specii diferite de loris care locuiesc în pădurile tropicale, pădurile de tufă, pădurile semifoioase, mlaștinile și grădinile suburbane. Pot fi găsite în India, Asia de sud-est și Sri Lanka.

Loris este singura primată „otrăvitoare” cunoscută. Are săculeț umplut cu venin sub cot folosit pentru protecție împotriva prădătorilor. Când se confruntă cu pericolul, el își linge cotul și își acoperă dinții cu otravă. De îndată ce își mușcă inamicul, va elibera veninul.

Ochii mari poziționați frontal sunt caracteristica cea mai proeminentă a lorișilor. Aceștia asigură vederea binoculară și percepția adâncimii. Ochii lor au, de asemenea, un strat reflectorizant specific (numit tapetum lucidum) care oferă o vedere excelentă în timpul nopții. În afară de ochi, lorișii au un excelent simț al mirosului, care este folosit pentru detectarea prăzii.

Pangolinul

Pangolinul – animale exotice

Pangolinii sunt adesea numiți furnicari cu solzi, ceea ce este o descriere foarte bună pentru ei, deși nu sunt strâns înrudiți cu furnicarii. Asemenea furnicilor, pangolinii au bot lung și chiar limbi mai lungi pe care le folosesc pentru a înghiți furnici și termite. Corpurile lor sunt acoperite cu solzi care formează un fel de armură.

Solzii sunt fabricați din cheratină, la fel ca și cornul de la rinocer, aceeași substanță găsită și în părul uman și unghii. Când sunt amenințați, pangolinii se rostogolesc ca o minge. Dacă celălalt animal este prins între solzi, se poate alege cu răni.

Pangolinii pot fi găsiți în Asia și Africa sub-sahariană în zonele nisipoase ale pădurilor și savanelor. Casele lor, vizuini subterane, sunt de obicei în apropierea surselor de apă.

Descoperă lucruri mai puțin știute despre pangolin

Armadillo

Armadillo

Armadillo este unul dintre acele animale exotice mai puțin cunoscute. Numele, în limba spaniolă, se traduce prin ”micuț cu armură”, tocmai pentru a sugera aspectul bizar al acestor animale.

Strâns înrudiți cu furnicarii și leneșii, acești micuți cu armură au în general un bot ascuțit sau în formă de lopată și ochi mici. Ei variază foarte mult în mărime și culoare, de la armadillo-zână roz de 25 de cm lungime, de culoarea somonului, până la armadillo gigant de 1,5 m lungime, maro închis. Alții au o culoare neagră, roșie, gri sau gălbuie.
Citeşte întreaga ştire: Armadillo – curiozități și lucruri mai puțin știute despre acest animal.

Majoritatea acestor viețuitoare se găsesc în zonele mai apropiate de Ecuator, deoarece le plac zonele calde. Armadillo uriaș poate avea până la 100 de dinți. Se știe că își aruncă pur și simplu trupurile blindate peste șerpi, ucigându-i și tăindu-i cu marginile ascuțite ale cochiliei.

Cele mai îndrăgite animale exotice

Ursul Koala

Ursul Koala – animale exotice

Ursul Koala este un marsupial care iubește copacii, cu urechi mari și rotunde și nasuri ovale negre. Koala sunt un simbol iconic al Australiei, singurul loc din lume unde se găsesc. La fel ca și cangurii, wombații și opossums, koala au pungi în care își poartă nou-născuții.

Koala își petrec cea mai mare parte a timpului dormind și mâncând. Aceștia sunt adesea numiți urși koala, dar acest lucru este incorect. Koala nu sunt deloc urși. Ambele animale sunt mamifere, deci sunt înrudite la distanță. Cu toate acestea, specia koala este mai strâns legată de canguri și wombați. Au primit denumirea de ursul koala de la coloniștii vorbitori de limbă engleză la sfârșitul secolului al XVIII-lea, datorită aspectului și comportamentului lor.

Ursul Panda

Animale exotice din lume – ursul panda

Ursul panda sau panda gigant este denumirea pentru simpaticul urs a cărei blană este colorată în alb și negru.

Numiți și urși mari, panda giganți se disting de ceilalți panda prin dimensiunea lor mare și culoarea alb-negru. Culoarea lor îndrăzneață oferă un camuflaj, pentru că este aproape invizibilă în zonele dense de bambus. Urșii panda ajung în lungime până la 1,5 m și aproximativ 1.75 m în înălțime. Masculii sunt cu 10-20% mai mari decât femelele. Masculii cântăresc până la 150 kg, iar femelele până la 125 kg.

Panda roșu

Panda roșu

Panda roșu este un mamifer mic, cu coadă lungă, pufoasă și semne roșii și albe pe blană. Deși numele lui ne duce cu gândul la ursul panda, aceste specii nu sunt strâns înrudite. De fapt, numele „panda” a fost dat pentru prima dată acestor animale, și nu ursului mai mare alb-negru.

Panda roșu are dimensiuni similare cu pisica obișnuită de casă. Au o lungime de 51 până la 66 de centimetri de la cap până la crupă, iar coada lor adaugă încă 25,4 până la 51 cm. Cântăresc de la 4,5 până la 9 kilograme.

Panda roșu trăiește în munții din Nepal, centrul Chinei și nordul Myanmarului, în păduri temperate ploioase, de mare altitudine și păduri tropicale. Un factor important pentru habitatul lor este bambusul. Pădurea trebuie să aibă arbore de bambus pentru ca aceasta să fie viabilă pentru panda roșu.

Cangurul

Cangurul -animale exotice

Cangurul se numără printre cele mai interesante animale exotice de pe planetă, această specie de marsupiale regăsindu-se însă doar în Australia.

Sunt identificați după cozile lor musculoase, picioarele puternice din spate, blana scurtă și urechile lungi și ascuțite. La fel ca toate marsupialele, de exemplu ursul koala, femelele au ”pungi” care conțin glande mamare, unde puii lor trăiesc până când sunt suficient de mari pentru a ieși.

Animale exotice mari

Elefantul

Animale exotice din lume – Elefantul

Elefantul este unul dintre cele mai impresionante animale de pe planetă și unic datorită aspectului său cu totul deosebit față de alte viețuitoare. De asemenea, este cel mai mare dintre îndrăgitele animale exotice din lume.

Elefanții africani sunt cei mai mari dintre cele două specii. Ei cresc până la 4 metri înălțime la umăr și cântăresc între până la 6.350 de kilograme, conform National Geographic. Elefanții asiatici sunt doar puțin mai mici, crescând între 2 și 3 m înălțime la umăr și cântărind între 2.000 și 4.900 kg. În sălbăticie, elefanții africani pot trăi până la 70 de ani, iar elefanții asiatici până la 60 de ani.

Girafa

Girafa

Girafa este un animal cu dimensiuni impresionante, numai gâtul ei putând atinge până la doi metri înălțime. Astfel, girafele sunt cele mai înalte animale de pe Pământ. Majoritatea girafelor au o blană ușor aurie, cu forme pătrate, maro. La bătrânețe, culoarea petelor de pe blana lor se închide, astfel vârsta unei girafe poate fi aproximată cu ușurință.

Girafele sunt cele mai înalte animale vii din lume. Numai gâtul unei girafe are o lungime de până la 2 m și cântărește aproximativ 272 kilograme. Picioarele animalului au, de asemenea, aproape 2 m lungime. Femelele cresc 4,3 m înălțime și cântăresc până la 680 kg, în timp ce masculii cresc până la 5,5 m înălțime și cântăresc până la 1.350 kg.

Leul

Animale exotice din lume – leul

Leul este a doua cea mai mare felină din lume, după tigru. Numit și regele junglei, leul este un animal foarte interesant, dar pe cale de dispariție din multe zone ale globului.

Leul reprezintă în general putere și curaj și, ca atare, este de obicei simbol utilizat în mod obișnuit în asociere cu regalitatea. Probabil din această cauză a luat ființă sintagma „Regele junglei”. Egiptenii antici țineau leii cu mare stima ca zeități de război datorită puterii, forței și ferocității pe care leii le posedă. Sfincșii din Egipt sunt un bun exemplu al descrierii veche a leilor în cultura egipteană. Capul de leu apare și în multe piese de artă din cele mai vechi timpuri, precum și în piese de bijuterii.

Tigrul

Tigrul este unul dintre cei mai răpitori tereștri, după ursul polar și cel brun. De asemenea, tigrul face parte din genul Panthera, același din care fac parte leii, leoparzii, jaguarul.

Mărimea, culoarea blănii și însemnele specifice variază în funcție de specie. Sunt cunoscute opt subspecii, dar în 1950 trei subspecii au dispărut. Cea mai mare subspecie este tigrul siberian Panthera tigris altaica.

Tigrilor le sunt caracteristice dungile de culoare închisă, amplasarea cărora variază de la un individ la altul. Corpul este adaptat pentru vânătoare, fiind dotat cu colți lungi și maxilare puternice, vedere nocturnă de șase ori mai bună decât a omului și musculatură dezvoltată, fiind capabil să sară la o înălțime de până la doi metri cu 50 kg de carne în dinți.

Pantera

Pantera neagră – animale exotice

Pantera este, de fapt, un gen de mamifere mari, din care fac parte leul, tigrul, leopardul, jaguarul. Totuși, de obicei, atunci când se spune panteră, oamenii se referă la pantera neagră.

Pantera, mai exact Panthera, reprezintă un gen de mamifere carnivore de mari dimensiuni din subfamilia Pantherinae, care cuprinde patru specii: tigrul (Panthera tigris), leul (Panthera leo), leopardul (Panthera pardus) și jaguarul (Panthera onca). Pantera neagră este, de fapt, varianta de culoare a leopardului (Panthera pardus) și a jaguarului (Panthera onca). Panterele negre ale ambelor specii au pigmenți negri în exces, dar sunt prezente și rozetele lor tipice. Doar că acestea nu mai pot fi observate cu ușurință.

Animale exotice din lume – reptile

Cameleonul

Cameleonul

Cameleonul este una dintre cele mai impresionante reptile și unul dintre puținele animale de pe pământ care își pot schimba culoarea pielii.

Cameleonii sunt reptile care fac parte din familia iguanelor. Aceste șopârle colorate sunt cunoscute ca fiind unul dintre puținele animale care își pot schimba culoarea pielii. Cu toate acestea, este o concepție greșită că cameleonii își schimbă culorile pentru a se potrivi cu mediul înconjurător. Există 171 de specii de cameleoni. Cu atât de multe specii diferite, există multe dimensiuni diferite. Cel mai mare cameleon este cameleonul lui Parson, conform Encyclopedia Britannica. Poate crește până la 69,5 centimetri lungime. Madagascanul, cunoscut și sub numele de cameleonul lui Oustalet, este, de asemenea, foarte mare și crește până la 60 cm lungime.

Anaconda

Anaconda

Anaconda este unul dintre cei mai șerpi din lume, iar denumirea se referă, de fapt, la mai multe specii. Toate au însă, abilități de buni înotători. Există patru specii recunoscute de anaconda. Ele sunt anaconda verde, anaconda galbenă sau paraguayană, anaconda cu pete întunecate și anaconda Beni sau boliviană. Dimensiunea medie a femelelor anaconda este de aproximativ 4,5 m, iar dimensiunea medie a masculilor este de aproximativ 2,7 m.

Pitonul

Animale exotice – Pitonul

Pitonul este unul dintre cei mai mari șerpi din lume și nu este veninos. Există peste patruzeci de specii de pitoni, cei mai mulți în regiunile tropicale, fiind unele dintre cele mai cunoscute animle exotice. Familia Pythonidae conține unii dintre cei mai mari șerpi șerpi din lume. Pitonul reticulat (Python reticulatus), care poate crește peste 9 m în lungime.

Există și specii mai mici de pitoni, cum ar fi pitonul furnicilor (Antaresia perthensis), care crește doar până la 61 de centimetri în lungime și este considerat cea mai mică specie de piton din lume. Culoarea și dimensiunea diferitelor specii de piton variază foarte mult. În funcție de habitatele lor și de nevoia de camuflaj, culoarea poate varia de la solzi cu modele elaborate (cum ar fi cele de pe pitonul birman, pitonul bile și multe alte specii) până la maro solid (leiopitoni) până la verde strălucitor (pitonul verde de copac).

Șarpele boa

Animale exotice -șarpele boa

Șarpele boa este o reptilă uriașă, un șarpe carnivor neveninos, ce trăiește în pădurile tropicale și savane. Alături de anaconda și piton, boa se numără printre cei mai mari șerpi din lume și cele mai cunoscute animale exotice.

Cel mai lung boa constrictor raportat avea 4 metri lungime. Cu toate acestea, boa constrictor au în general între 2 și 3 m lungime. Acești șerpi pot cântări mai mult de 45 de kilograme. Femelele sunt adesea mai mari decât masculii Prin comparație, anacondele verzi ajung până la aproape 6 m lungime, iar pitonii reticulati au în mod obișnuit până la 8-9 metri lungime.

Citeşte şi: Animale marsupiale. Care sunt și ce caracteristici au!

Vezi şi animale care trăiesc la Polul Nord – curiozități și caracteristici, precum şi animale care trăiesc la Polul Sud!

Urmărește-ne pe Google News