La noi anticoncepţionalele sunt prescrise de cele mai multe ori fără analize amănunţite şi nu puţine au fost cazurile în care au avut numeroase efecte secundare. De aceea, foarte multe femei cred că se vor îngrăşa sau că le va creşte păr pe corp, atunci când se gândesc să ia pilule, renunţând la metoda calendarului sau la prezervativ.
Care sunt însă părţile bune şi dezavantajele utilizării contraceptivelor?
Doctorul Erghin Hagi Chalil, specialistul în obstetrică ginecologie al Centrului Medical Romar (www.romar.ro), susţine că pilulele sunt benefice, întrucât, administrate „ca la carte”, vă feresc de o sarcină nedorită. În plus, acestea pot preveni apariţia cancerului ovarian şi pot regla eventualele tulburări care apar în perioada ciclului. Semnificativ este şi faptul că aceste pastiluţe pot avea rezultate şi în tratarea inflamaţiilor genitale. Cât despre îngrăşare sau pilozitate exagerată, nici vorbă!
Vă protejează de sarcină, dar nu vă feresc de boli transmisibile
Administrarea anticoncepţionalelor orale trebuie făcută după un orar strict, pentru că nerespectarea acestuia duce la dispariţia protecţiei. Ca atare, dacă vă hotărâţi să folosiţi o astfel de metodă, dr. Erghin Hagi Chalil vă sfătuieşte să nu „săriţi” peste nici o zi de administrare sau să nu uitaţi ora la care trebuie să luaţi pastilele.
De asemenea, nu trebuie uitat că pilulele nu protejează împotriva maladiilor cu transmitere sexuală, aşa cum în mod greşit cred unele persoane, iar pentru a vă feri de aceste boli, cel mai indicat este să folosiţi prezervativul, mai ales dacă aveţi „relaţii pasagere”.