Stim ca antioxidantii incetinesc procesul de imbatranire. Dar care este doza zilnica de antioxidanti recomandata si in ce alimente se gasesc acesti compusi esentiali pentru sanatate?  La aceste intrebari ne-a raspuns Radu Pitulea (foto medalion), dietolog, estetician si fiziokinetoterapeut (tel. 0723.132.681).

Antioxidantii lupta impotriva cancerului, a presiunii scazute a sangelui, ne ajuta sa ne mentinem o vedere buna si ne apara corpul si mintea de semnele trecerii anilor.

Organismul uman metabolizeaza alimentele pentru a avea energia necesara vietii. In procesul complex al metabolismului se regasesc si produsi de reactie, printre care un loc aparte il ocupa radicalii liberi. Acesti radicali liberi sunt principalii responsabili pentru producerea unei multitudini de boli grave, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor, functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar. Pentru neutralizarea lor, organismul se foloseste de antioxidanti – vitamine, minerale si enzime care provin din alimentatia zilnica:

-Vitamina C (acidul ascorbic). Este una dintre vitaminele care se poate dizolva in apa, deci nu poate fi retinuta in corpul uman si trebuie administrata zilnic. Trebuie sa mancati citrice, ardei verzi, capsune, afine.

-Vitamina E intarzie aparitia semnelor imbatranirii si vindeca arsurile provocate de soare. Poate fi asimilata din grau, nuci, seminte, legume de la care se consuma frunzele, uleiul de peste etc.

-Beta-carotenul protejeaza impotriva radiatiilor solare. Cele mai bune surse sunt morcovii, broccoli, dovleceii, rosiile, cartofii dulci, caisele.

-Seleniul lupta impotriva cancerului. Se gaseste in peste, carne rosie, seminte, oua, carne de pui si usturoi.

 

Urmărește-ne pe Google News