- Obsesia mâncatului sănătos (ortorexia) înseamnă să încerci să fii pur pe dinăuntru mâncând doar alimente fără E-uri. Această boală se declanşează de obicei în urma unui eveniment neplăcut, a unei traume peste care persoana respectivă nu a ştiut cum să treacă. Iar cei care suferă de ortorexie au frică de moarte şi evită tot ceea ce consideră a fi impur.
- Excesul de exerciţii fizice (vigorexia) se referă la a petrece în jur de două-trei ore zilnic în sala de sport pentru a avea un corp zvelt şi frumos sculptat. Persoanele care suferă de această maladie nu mai fac sport din plăcere, ci din competiţia cu ele însele. De fiecare dată când merg la sală, în sinea lor îşi spun că pot mai mult şi luptă să arate mereu tinere. În mintea lor cred că vor trăi veşnic, se tem să îmbătrânească şi de aceea îşi aleg parteneri mai mici ca vârstă, imaturi psihic, dar mai recurg şi la operaţii estetice.
- Mania de a petrece cât mai multe ore la muncă, de obicei peste program (workoholism) e o dependenţă occidentală care a luat amploare şi la noi, mai ales în oraşele mari. Cei afectaţi de această maladie trăiesc cu teama de a nu fi la înălţime, vor să facă mereu tot mai mult, deşi niciodată nu sunt mulţumiţi de rezultatele lor. Mulţi ajung să-şi piardă personalitatea şi să se confunde cu imaginea muncii pentru că sunt bine văzuţi la serviciu. De obicei, cauza este obsesia părinţilor pentru notele de 10 pe linie sau poate fi şi din teama de intimitate. Aceştia se tem să nu fie răniţi dacă îşi împărtăşesc sentimentele partenerului şi nu sunt nici pe aceeaşi lungime de undă cu el.
- Tendinţa de a bea apă în exces (potomania) are ca punct de pornire ideea că apa e sănătoasă şi trebuie băută într-o cantitate de doi litri zilnic.
Părerea psihologului: «Sunt boli ale perfecţiunii, care au la bază controlul»
“Ortorexicii şi vigorexicii nu conştientizează ce se întâmplă cu ei, sunt calmi, nu sunt ca drogaţii, care intră în sevraj şi pot deveni violenţi. Cauza e că acestea sunt boli ale perfecţiunii, care au la bază controlul, iar cei afectaţi sunt în competiţie şi în comparaţie cu ei înşişi, au o plăcere de a fi perfecţi şi sunt mândri că se pot abţine de la mâncare. Totul se trage la ei de la ce văd în reviste, cărţi, la TV, în reclame, de la manechinele prea slabe promovate peste tot sau de la părinţii care au avut prea multe pretenţii de la ei. În ce-i priveşte pe workoholici, nu sunt niciodată fericiţi, sunt mereu în priză, ceea ce poate duce la atacuri de panică. Chiar şi atunci când suferă de o anumită afecţiune amână să meargă la doctor, pentru că au mult de muncă ”, ne-a spus psihologul Cristiana Levitchi.
Părerea psihiatrului: «Apa e percepută ca un detoxificant care face bine organismului»
“Potomania porneşte de la credinţa că apa e bună şi poate avea trei cauze”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu. “Prima e când individul realizează, dar nu se poate opri, deoarece are o uscăciune a gurii ce necesită apă. A doua, când el crede că apa e un detoxificant care face bine organismului. Iar a treia cauză e, de fapt, un ritual prin care vrea să-şi facă rău. Unii pacienţi pe care i-am întâlnit au în ei o critică, ştiu de ce vin la medic, dar sunt alţii care ajung să bea carburanţi, mercur sau apă nepotabilă”.
Părerea antrenorului de fitness: «Intervin oboseala cronică şi durerile musculare»
“Vigorexia e obsesia pentru un corp perfect, iar exerciţiile fizice se pot transforma într-o activitate dăunătoare pentru corp. De aceea, nu se recomandă sportul în exces, fără o îndrumare adecvată, deoarece organismul poate fi afectat de o stare de epuizare fizică. Apoi, aceasta devine oboseală cronică, intervin dureri musculare, accidentări minore, de genul întinderilor, contracţiilor musculare. În plus, se poate ajunge la probleme mult mai grave, cum ar fi rupturile musculare”, ne-a spus Richard Zamfirache, antrenor de fitness.
Părerea nutriţionistului: «Corpul nostru are nevoie de 50 de nutrienţi esenţiali»
“Noi, ca şi nutriţionişti, recomandăm apa plată din depozitele geologice, care-i asigură o calitate microbiologică înaltă şi o stabilitate fizico-chimică de minimum un an dacă e îmbuteliată în condiţii aseptice. Cantitatea de apă consumată zilnic se calculează înmulţind greutatea corporală cu 30 ml. În exces, apa e toxică şi poate produce dezechilibre osmotice grave, ce pot avea sfârşit letal. În ceea ce priveşte ortorexicii, aceştia se cântăresc mereu, consumă greşit alimente, ceea ce înseamnă o dietă săracă. De aceea, pentru a fi sănătoşi, trebuie să asigurăm corpului nostru cei 50 de nutrienţi esenţiali care sunt compuşi din antioxidanţi, vitamine hidrosolubile (complexul B + vitamina C), vitamine liposolubile (A,D,E,K), minerale (fosfor, magneziu etc.), oligoelemente (seleniu), 8 aminoacizi esenţiali (se iau din surse animale, dar şi din leguminoase) şi acizii esenţiali graşi (omega 3 şi 6)”, ne-a declarat Gheorghe Mencinicop- schi.