Menținerea hidratării este esențială

Apa, lichidul vital, ajută la eliminarea toxinelor, contribuie la absorbția nutrienților și reglează temperatura corpului, printre alte funcții importante pentru menținerea sănătății. Deshidratarea poate duce la afectarea funcției creierului, schimbări de dispoziție și, în timp, la dezvoltarea unor boli cronice. Experții și profesioniștii din domeniul sănătății recomandă de obicei să bei cel puțin doi litri de apă pură pe zi (fără a include alte lichide, cum ar fi ceai, cafea sau sucuri). Această cantitate variază în funcție de tipul fizic și de istoricul clinic al fiecărei persoane, așa că este important să consulți un medic nutriționist pentru a afla cantitatea potrivită pentru tine. Dar apa carbogazoasă contează in acest calcul?

Da, băutura ajută la hidratarea organismului la fel de mult ca apa plată. Prin urmare, poate conta pentru mai mult de doi litri de lichide pe zi, dacă preferi „bule” pentru a te ajuta să atingi zilnic această țintă. La fel ca apa plată, nu iți compromite dieta, deoarece nu are calorii: nu te face să te îngrași sau să slăbești. O altă idee falsă despre apa carbogazoasă este că aceasta provoacă apariția celulitei. Acest lucru nu este adevărat, deoarece este foarte hidratantă (deshidratarea fiind una dintre principalele cauze ale infamelor „găuri” din piele) și nu are calorii.

Care sunt diferențele dintre apele minerale carbogazoase?

Principalele ingrediente din apa carbogazoasă sunt apa și dioxidul de carbon. Cu toate acestea, unele mărci au adăugate arome și minerale precum bicarbonatul de sodiu, sulfatul de potasiu și clorura de sodiu. Când dioxidul de carbon se dizolvă în apă, pH-ul acestuia scade, rezultând o băutură ușor acidă. Produsul final este gazos, ceea ce îl poate face mai atrăgător decât apa obișnuită pentru mulți oameni. Băuturile cu conținut mai mare de minerale tind să fie mai hidratante. În timp ce unele ape cu bule pot avea mai mult sodiu decât apa obișnuită, conținutul de sodiu al apei obișnuite poate varia foarte mult în funcție de locația geografică.

Dar atenție: unele studii indică faptul că efervescența apei carbogazoase poate crește capacitatea de a potoli setea, ceea ce îi poate determina pe oameni să bea mai puțină apă. Și un alt avertisment: dacă ești predispus(ă) la reținerea lichidelor și la balonare, ia în în considerare evitarea băuturilor carbogazoase, deoarece acestea pot agrava această afecțiune. În acest caz, bea cantități mari de apă normală, fără „bule”. Un alt lucru care se poate întâmpla cu mult consum de apă carbogazoasă este că persoanele mai sensibile se pot simți balonate, cu dureri de stomac și flatulență. Da, gazele pot crește flatulența. Dacă acesta este cazul tău și îți place această opțiune de băutură, este mai bine să bei mai puțin din ea și să-ți completezi consumul zilnic cu apă plată.

Dilatarea stomacului cauzată de dioxidul de carbon (CO2) poate provoca umflături și disconfort temporar, chiar înfundarea organului. Imediat ce gazul se dizolvă, problema dispare. Ca să nu mai vorbim că este normal ca persoana să eructeze, ameliorându-și starea mai repede. Persoanele care au probleme gastrointestinale, cum ar fi gastrita, refluxul și sindromul de colon iritabil, ar trebui să evite acest tip de produs. 

Care sunt calitățile apei minerale carbogazoase?

Datorită efectului său revigorant și fiind o alternativă mai sănătoasă la suc și la alte băuturi dulci, apa cu bule a devenit favorită pentru mulți consumatori. În plus, deoarece este puțin mai acidă, poate ajuta la digerarea proteinelor, deoarece aciditatea activează proteazele (enzime care digeră proteinele în stomac). De asemenea, ajută la curățarea gurii, motiv pentru care barurile servesc un pahar mic de apă carbogazoasă cu cafea. Face ca papilele gustative să fie mai sensibile la aromele alimentelor care vor fi consumate în continuare.

Apa minerală, indiferent dacă este carbogazoasă sau plată, este bogată în nutrienți precum calciu, potasiu și magneziu. Deoarece conține și sodiu, persoanele care au hipertensiune arterială ar trebui să acorde atenție etichetei, întrucât unele companii pot adăuga cantități suplimentare din acest element, iar mărcile care fac acest lucru ar trebui evitate.

Gazul prezent în apa carbogazoasă, atunci când este eliberat în stomac, crește senzația de sațietate și stomac plin, ceea ce te poate ajuta să mănânci mai puțin. Deoarece nu conține calorii, se poate consuma după bunul plac.

Băutura poate chiar îmbunătăți capacitatea de a înghiți. Unele studii au arătat că apa carbogazoasă produce stimuli senzoriali și chimici asupra cavității bucale și a mucoasei faringiene, beneficiind de deglutiție și, prin urmare, este benefică pentru persoanele care suferă de disfagie.

Care sunt alte mituri negative despre apa cu gaz?

Pe lângă faptul că nu provoacă celulită, apa minerală carbogazoasă nici nu slăbește oasele, nu dăunează smalțului dinților și nici măcar nu reduce absorbția nutrienților. În trecut, ea a purtat aceste stigmate, dar nimic din toate acestea nu a fost dovedit științific. Acest lucru s-a datorat asemănărilor băuturii cu băuturile răcoritoare. Astăzi se știe că, atâta timp cât nu conține adaos de arome artificiale, apa cu bule nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Apa carbogazoasă nu dăunează sarcinii și poate fi consumată normal în această perioadă. Cu toate acestea, în timpul sarcinii senzația de stomac plin și de balonare poate fi mai mare, deoarece burta mărită exercită presiune asupra stomacului, făcându-l mai sensibil.

De asemenea, nu dăunează rinichilor. Cu cât se consumă mai mult, cu atât mai bine, ca și apa naturală, pentru funcționarea sistemului urinar.

Urmărește-ne pe Google News