Sunt reguli pregătite de parlamentarii europeni care vor să reducă astfel consumul de apă îmbuteliată, pentru că generează pet-uri. Cetăţenii europeni ar obține economii anuale de peste 600 de milioane de euro.
Românii sunt printre cetățenii europeni care consumă cele mai mici cantități de apă de la robinet: doar doi metri cubi lunar, de aproape două ori mai puțin decât media europeană.
În Bucureșți, apă livrată populației este bună de consum, arată buletinele de analize. Problemele apar însă din cauza țevilor vechi, unele în uz chiar și de peste 50 de ani.
„Unele au fost înlocuite, unele nu. Problema este că țevile, fiind dintr-un material (…) care oxidează, care ruginește, în acele țevi se pot depune bacterii sau diferite microorganisme care pot duce la îmbolnăvire”, declara Eugen Berceanu, administratorul mai multor blocuri din Sectorul 1 al Capitalei.
Apa de la robinet ar putea avea o calitate superioară. Limitele maxime admise pentru plumb vor fi reduse la jumătate. Vor fi monitorizate mai atent bacteriile dăunătoare și nivelurile de microplastice. Sunt reguli noi pregătite de parlamentarii europeni care vor să reducă astfel consumului de apă îmbuteliată. S-ar diminua astfel cantitiatea de pet-uri, iar cetățenii ar face economii.
„La apele de masã, la apele de izvor, unde un recipient de 0,75 de litri se vinde undeva la 2 lei sticla, și asta ar înseamna undeva la 3.000 de lei metru cub, pe când în București un metru cub de apă potabilã costă undeva la cinci lei. Diferența este enormă”, este de părere Daniel Diaconu, profesor de hidrologie, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti.
În România, problema rămâne însă modernizarea rețelei de alimentare cu apă potabilă. Alte țări europene, cum este Belgia, iau măsuri.
Autoritățile încearcă să modifice această situație construind, de exemplu, mai multe fântâni publice sau încercând să îi oblige pe patronii de restaurante să ofere clienților o carafă de apă gratuit.
Un român consumă în medie 90 de litri de apă îmbuteliată pe an, de peste nouă ori mai mult decât un suedez sau de trei ori mai mult decât un cetățean danez, olandez sau din Marea Britanie.
Consumul este mai mic ca în Franța sau Italia, țări cu industrii puternice ale apelor minerale.
Sursa: stiri.tvr.ro