Artiștii liber-profesioniști s-au aliat pentru a cere Guvernului, Prim Ministrului și Președintelui României susținere financiară pe durata crizei provocate de pandemia Covid-19. Apelul a fost inițiat de scriitorul și traducătorul Cristian Fulaș, cu susținerea scriitorului Vasile Ernu și a istoricului literar Bogdan Crețu.
Până în acest moment, printre măsurile adoptate de Guvernul României pentru a susține afacerile și activitățile afectate de criza provocată de pandemia Covid-19 nu se numără și cele care ar putea veni în ajutorul profesioniștilor din domeniul cultural, cei mai mulți dintre ei liber-profesioniști (freelancer). Măsurile luate pentru alte domenii, cum ar fi subvențiile sau plata ajutorului de șomaj și scutirea de impozite, nu se aplică, momentan, și liber-profesioniștilor din cultură.
Nu avem un sindicat și nu suntem reprezentați de nimeni. În al doilea rând, suntem contractori independenți și nu avem asigurare profesională
Inițiatorii petiției:
Aceștia dau exemplu Franței, unde Ministrul Culturii a direcționat 5 milioane de euro pentru susținerea autorilor, un termen folosit pentru desemnarea categoriile de liber-profesioniști din domeniul cultural. În România, ar fi suficient un fond mai mic care să asigure supraviețuirea profesioniștilor din domeniul cultural român, spun inițiatorii apelului.
Apelul este disponibil la adresa https://www.petitieonline.com/apel_pentru_cultura.
Vasile Ernu: Ideea unui astfel de demers are un scop clar: găsirea unor soluții de ajutorare, de sprijin financiar pentru cei care nu au un venit stabil, ceea ce numim freelanceri, liberi-profesioniști care în zona culturală sunt enorm de mulți. Precariatul lor acum devine insuportabil și riscant.
– Cine ar trebui să beneficieze de acest fond de urgență pentru cultură?
Cristian Fulaș: Toți liber-profesioniștii care lucrează pe contracte de editare sau colaborare: scriitori, traducători, tehnoredactori, redactori, corectori, pictori, sculptori, fotografi, regizori, actori, toți, să mă ierte cei pe care îi uit acum (ordinea e aleatorie).
Vasile Ernu: Ideea unui astfel de demers are un scop clar: găsirea unor soluții de ajutorare, de sprijin financiar pentru cei care nu au un venit stabil, ceea ce numim freelanceri, liberi-profesioniști care în zona culturală sunt enorm de mulți. Precariatul lor acum devine insuportabil și riscant.
– Până la acest moment, de la lansarea apelului, ce fel de susținere ați primit?
C.F. Câteva reviste culturale s-au alăturat apelului nostru. Din partea statului nu, nu am fost contactați încă.
V.E. Lumea în aceste momente reînvață solidaritatea. Interesul vine dinspre cei din breaslă, care au nevoie de un astfel de sprijin, dar și dinspre oameni care pot ajuta. Avem chiar semne dinspre Ministerul Culturii că vor să pună în discuție acest demers.
– Ați avut discuții cu persoane din instituțiile oficiale? Ați primit asigurări din partea lor?
C.F. Nu, așteptăm să fim invitați. Dacă se va întâmpla asta.
V.E. Sunt semne, cred că vor veni anumi cu un demers. Am speranțe.
– Ce personalități s-au alăturat până acum în susținerea apelului?
C.F. În mare parte scriitori, artiști independenți, jurnaliști: Carmen Mușat, Ovidiu Șimonca, Bogdan Crețu, Stelian Tănase, Florin Iaru, alții și alții și alții, cărora le mulțumim.
V.E. Cred că se vor alătura destui. Acum solidaritatea este foarte importantă: între noi dar și cu celelalte grupuri fragile și lipsite de protecție.
– Ce poate face publicul pentru a ajuta?
C.F. Publicul poate susține petiția noastră semnând petiția lansată online. De asemenea, cumpărând cărți, susținând în diverse alte moduri cultura.
V.E. Eu trăiesc din scris, alții din traduceri, alții din diverse acte culturale. Pentru început să ne susțină.
Ca urmare a opririi activităților culturale, parte din măsurile luate de autorități pentru oprirea răspândirii infecției Covid-19, unele teatre independente și artiști au găsit metode prin care să ofere acte culturale online.