Salată de fasole verde cu usturoi
Ingrediente: 1 kg fasole verde, un căţel de usturoi, 3 linguri ulei, mărar verde tocat, sare.
Mod de preparare: fasolea fiartă în apă clocotită cu sare se scurge şi se pune într-un castron. Peste ea se adaugă puţin ulei, iar după ce se răceşte, se pun verdeaţa şi căţelul de usturoi tocat. Se amestecă totul. Se serveşte rece.
Vinete cu tofu şi mărar
Ingrediente: 3 vinete mari, 1,5 kg de roşii mari, 300 g de tofu, o legătură de mărar, sare şi piper, un pic de ulei.
Mod de preparare: se spală vinetele, se taie rondele cu grosimea de un centimetru, se sărează şi se piperează după gust, apoi se pun într-o sită, să se scurgă de apă. După ce s-au scurs, se aşază în tava mare de la cuptor, unsă cu un pic de ulei. Roşiile se spală şi se taie rondele, apoi se pun pe feliile de vinete. Tofu se taie în pătrăţele, care se aşază apoi deasupra roşiilor. Tava se bagă în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute (ca să se coacă bine vinetele). Când sunt gata, se scot pe un platou şi se pun deasupra lor cuibuşoare din mărar proaspăt tocat. Se servesc calde.
Supă cremă de mazăre
Ingrediente: un litru de apă, 200 g mazăre, 200 g cartofi, 100 g morcovi, 100 g păstârnac, o ceapă mică, 10 g margarină vegetală, mărar.
Mod de preparare: se fierb bine legumele. Când s-au înmuiat, se trec prin sită, piureul obţinut amestecându-se cu lichidul în care au fiert legumele. Se adaugă mărarul şi margarina, după ce supa a fost luată de pe foc. Se poate servi cu crutoane.
Dacă mai vrei, mai avem retete de aperitive de post!