Aperitivele reci pentru masa de Paște se pot face cu ouă, verdețuri de primăvară, legume, brânzeturi și chiar și carne. Iată câteva idei de aperitive reci rapide și savuroase pe care le puteți încerca de Paște

Ouă umplute

Poate printre cele maii apreciate aperitive reci pentru masa de Paște, ouăle umplute sunt ușor de preparat, aspectuoase și foarte gustoase:

Ouă umplute cu pate și maioneză

Aperitive reci pentru masa de Paște- oua umplute cu maioneza si pate

Ingrediente:

  • 10 ouă
  • un pate de porc sau pasăre;
  • smântână;
  • ulei pentru maioneză;
  • o lingurița muștar.

Mod de preparare

Fierbi ouăle bine. Le cureți, le tai în două, scoți gălbenușul și îl pui într-un bol separat. Amesteci apoi toate gălbenușurile cu pateul, apoi umpli jumătățile cu aceasta pastă. Separat, faci o maioneză în care pui la început o linguriță de muștar pentru a nu se tăia și la final o amesteci cu smântâna. Torni amestecul într-un vas întins și începi să aranjezi ouăle cu umplutura în jos.

Ouă umplute cu ton

Aperitive reci pentru masa de Paște – ouă umplute

Ingrediente:

  • 6 ouă fierte tare;
  • o conservă de ton în ulei;
  • 3 linguri ceapă tocată foarte fin;
  • 2 căţei de usturoi pisaţi;
  • o linguriţă muştar clasic;
  • 3 linguri maioneză;
  • sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

Fierbeţi ouăle în apă cu sare, minim 10 minte ca să vă asiguraţi că albuşul şi gălbenuşul sunt tari. Tăiaţi apoi oul în jumătate, puneţi albuşurile de-o parte şi gălbenuşurile într-un alt bol. Fărâmițați gălbenuşurile cu furculiţa, adăugaţi tonul scurs de ulei şi restul ingredientelor.

Amestecaţi totul foarte bine. Dacă umpleţi ouăle cu linguriţa, umplutura nu e musai să fie foarte fină, dacă însă umpleţi ouăle cu şpriţul, e bine să o daţi prin blender, pentru a fi cât mai fină. Umpleţi ouăle şi aşezaţi-le pe platou, peste sos. Pentru sos se amestecă ½ cană de maioneză cu jumătate cană de iaurt.

Ouă umplute cu prosciuto și parmezan

Aperitive reci pentru masa de Paște – ouă cu parmezan

Ingrediente

  • 10 ouă; 50 g prosciutto;
  • 4 linguri parmezan ras;
  • două linguri arpagic proaspăt;
  • 4 măsline verzi tăiate mărunt;
  • 3 linguri ardei roşu tocat;
  • o linguriţă de muştar;
  • 6 linguri de smântână;
  • două linguri de maioneză;
  • un cățel usturoi.

Mod de preparare:

Ouăle se fierb tari. După ce au fiert, se lasă să se răcească şi se decojesc cu grijă. Se taie pe jumătate şi se separă gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile se pun într-un bol şi se zdrobesc cu o furculiţă. Se adăugă ardeiul şi măslinele tocate mărunt, muştarul, smântână, maioneză şi usturoiul zdrobit, prosciutto tăiat mărunt. Se amestecă bine până se omogenizează. Albuşurile se umplu cu acest amestec. Se presară parmezan ras pe deasupra.

Aperitive reci pentru masa de Paște – Drob

Dorbul este cu siguranță unul dintre nelipsitele aperitive reci pentru masa de Paște. Cu carne de miel, de porc sau de pui, drobul este un preparat tradițional foarte apreciat.

Drob de pui cu măsline verzi

Drob de pui cu măsline

Ingrediente:

  • 500 g ficăţei
  • un piept de pui dezosat
  • 200 g măsline verzi fără sâmburi
  • două cepe
  • patru ouă
  • un pachet de foi de plăcintă
  • sare piper alb
  • patru linguri de ulei

Mod de preparare:

Se fierb ficăţeii şi pieptul de pui, apoi se dau prin maşina de tocat. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, apoi se căleşte în ulei. Când este gata, se amestecă împreună cu măslinele mărunţite, carnea tocată şi ouăle, apoi se condimentează după gust.

Foile se întind, iar în centrul lor se aşază toată compoziţia. Se strâng colţurile foilor astfel încât să acopere umplutura şi se pun într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Se aplatizează, se taie surplusul de foaie şi se introduce la cuptor, 30-40 de minute. Se feliază şi se serveşte alături de aperitive reci pentru masa de Paște.

Drob de miel

Drob de miel pentru masa de Paște

Ingrediente:

  • organele interne de la un miel
  • 3 legături ceapă verde
  • 2 legături mărar
  • 3 ouă fierte tari
  • 3 ouă crude
  • sare piper

Mod de preparare:

Organele interne se spală bine și apoi se pun la fiert în apă cu sare. Se spumează și se lasă la fiert 15 minute.

Odată fierte, organele se trec prin mașina de tocat împreuna cu ceapa și verdeața. Se potrivește gustul tocăturii de sare și piper și se amestecă cu cele trei ouă crude bătute bine. Într-o tavă ușor unsă și tapetată cu făină se pune jumătate din cantitatea de tocătură, se așază ouăle fierte și apoi se pune restul amestecului de tocătură. Se dă tava la cuptor pentru 40 de minute și apoi se lasă să se răcească drobul de miel în tavă.

Drob de ciuperci

Drob pentru masa de Paște

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci
  • 5 buc. de ceapă
  • 5 linguri făină
  • 5 ouă sare și
  • piper după gust
  • ulei

Mod de preparare:

Se curăță ciupercile și se spală, după care se pun la fiert. Între timp, ceapa se taie mărunt și se pune în tigaie la călit, împreună cu un strop de sare. Se adaugă ciupercile fierte, ce trebuie tăiate feliuțe, și se călesc împreună. Se lasă la răcit. După ce s-au răcit cipercile și ceapa, se adaugă ouălele și se amestecă bine. Apoi, treptat și amestecând continuu, se pun cele cinci linguri de făină. Se asezonează cu sare și piper. Compoziția rezultată se pune într-o formă de copt (eu folosesc de chec sau cozonac) pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt.

Se dă la cuptor la 180 grade, timp de o oră și 20 minute. Este bine să verifici drobul cu o scobitoare pentru a te asigura că s-a copt. De obicei, timpul de coacere variază de la un cuptor la altul.

Aperitive reci cu brânzeturi

Un platou cu brînzeturi diverse este ideal ca aperitiv rece. În combinație cu diverse verdețuri și legume, brânzeturile sunt ideale pentru masa de Paște.

Ciuperci cu brânză

Ciuperci umplute cu branza

Ingrediente:

  • 450 g ciuperci
  • 1 ceapă
  • 3-4 căței de usturoi
  • brânzeturi: 50 g telemea, 50 g cheddar, 50 g cremă de brânză, 50 g parmezan
  • 1 ou
  • sare și piper
  • boia

Mod de preparare:

Spală ciupercile, scoate-le codițele. Pune la călit 3-4 minute codițele de ciuperci tocate, alături de ceapa tocată și usturoiul pisat. Asezonează cu sare și piper.

Între timp, combină brânzeturile (în afară de parmezan.) cu oul bătut.

Umple ciupercile cu codițele călite, pune amestecul de brânzeturi deasupra. Presară parmezan din belșug și boia.Dă la cuptor 17-20 de minute. Poți presăra pătrunjel tocat sau mărar deasupra, dacă vrei. Iată unul dintre acele aperitive reci pentru masa de Paște foarte apreciate.

Baghetă cu brânză și ardei

Bagheta cu branza

Ingrediente:

  • 2 baghete tăiate pe jumătate
  • 1 ardei roșu
  • 1 ardei verde
  • 1 cățel de usturoi
  • 100 g cremă de brânză
  • 70 g parmezan
  • 50 g cașcaval afumat
  • 1 lingură de smântână
  • 1 lingură de maioneză

Mod de preparare:

Pentru încă un preparat de pe lipsa de aperitive reci pentru masa de Paște, toacă ardeii cubulețe și călește-i 4-5 minute în tigaie cu cățelul de usturoi zdrobit. Rade brânzeturile într-un bol, adaugă smântâna, maioneza și crema de brânză. Amestecă, apoi, și cu ardeiul călit.

Taie un căpăcel fiecărei baghete, scobește miezul cu o lingură afară și adaugă umplutura mai devreme făcută. Dă la cuptor timp de 10-15 minute, la foc mediu spre mare.

Ouă umplute cu brânză

Oua umplute cu branza

Ingrediente:

5 ouă 100 g brânză burduf 100 g brânză de vaci o lingură smântână 1/2 legătură mărar un gălbenuș crud o linguriță muștar 100 ml ulei zeamă de lămâie sare 3 linguri smântână

Mod de preparare:

Se fierb ouăle în apă cu sare 10 minute. Se pun sub jet de apă rece și se lasă la răcit. Se curăță de coajă și se taie în două. Se scot gălbenușurile și se pun într-un castron cu ingredientele de la umplutură. Se amestecă bine să devină o cremă.

Se pune crema într-un posh și se umplu jumătățile de ou. Pentru sos se face o maioneză cu mixerul și se amestecă cu 3 linguri de smântână. Pe un platou se pune o lingură de sos și în mijloc, jumătatea de ou. Se ornează după preferință.

Aperitive reci cu verdețuri și legume

Pentru că în perioada Sarbătorilor Pascale este abundență de verdețuri, atunci când creăm aperitive reci pentru masa de Paște putem profita din plin ele.

Lalele cu brânză și ceapă verde

Aperitive reci pentru masa de Paște – Lalele cu branza

Ingrediente:

  • 15 roșii cherry
  • 2 castraveți mici
  • 16 tulpini de ceapă verde
  • 240 g cremă de brânză
  • 1 lingură de unt
  • 1 linguriță combinată de oregano și busuoic (uscate)
  • sare și piper

Mod de preparare:

Crema de brânză poate fi de care vrei tu (Eu, de exemplu am răzuit telemea de vacă, am frecat-o cu untul). Combin-o cu castravetele tocat mărunt/dat pe răzătoare și stors de zeamă. Apoi adaugă peste condimentele și freacă (cu furculița sau un blender mic de mână)

Fă o cruce în capătul fiecărei roșii (cel în care nu are moț), scoate puțin din miez, cât să ai loc să pui umplutura de brânză.

Pune câte o linguriță din umplutură în fiecare roșie. În capătul opus, înfige câte o codiță de ceapă (doar partea verde), pe post de tulpină. Aranjează lalelele pe o farfurie, în formă de buchet și leagă „buchetul” format cu codița extra de ceapă.

Sursă- retete.unica.ro

Cuiburi de roșii cu ton

Rosii umplute cu ton

Ingrediente:

  • 4 roşii mari
  • 200 g capere din conservă
  • 2 cutii ton în suc propriu
  • 100 g măsline
  • 2 ouă pentru maioneză
  • ulei pentru maioneză
  • câteva fire de pătrunjel verde
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper alb

Mod de preparare:

Se spală roşiile, se taie pălărioarele, se scot seminţele cu o linguriţă ascuţită, dar cu atenţie să nu se crape, şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant. Se şterg şi se acoperă cu o folie.

Rulouri cu castraveți

Rulouri cu castraveti

Ingrediente:

  • 10 felii de șuncă,
  • mușchi file sau jambon crud afumat;
  • 250 g brânză de vaci;
  • 250 g brânză burduf;
  • 100 g unt;
  • 4 cepe verzi;
  • 1 legătură mărar;
  • ½ ardei gras roșu/verde/galben
  • condimente, după gust;
  • 2-3 castraveți.

Mod de preparare:

Amestecă cele două tipuri de brânză cu ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat, până obții o cremă. Adaugă untul moale și ardeii tăiați cubulețe pune condimentele și amestecă. Taie castraveții în fâșii longitudinale. Pune totul în straturi: mai întâi castravetele, pe urma șunca și la mijloc cremă. Rulează și înfige o scobitoare, pentru că rulourile să stea închise și vei obține astfel unul dintre cele mai aspectuoase aperitive reci pentru masa de Paște.

Salată de boeuf

Aperitive reci pentru masa de Paste – salata de boeuf

Ingrediente

  • 2-3 cartofi;
  • un păstârnac și 2 morcovi care au fiert în supa de pui;
  • 100 g carne de pui fiartă în supă;
  • 3 castraveți acri;
  • 50 g mazăre; un gălbenuș;
  • 50-60 ml ulei;
  • două lingurițe de muștar;
  • zeama de la 1/2 lămâie;
  • câteva măsline și câteva felii de gogoșari în oțet pentru decor,
  • sare și piper.

Mod de prepare

Legumele și carnea se fierb în supa de pui, apoi se scot și se lasă să se răcorească, după care sunt tocate mărunt. După ce se storc de zeamă, castraveții acri se toacă mărunt și se adaugă în vas. Mazărea se dă de două ori în clocot și se pune peste salată. După toți acești pași, se prepară maioneza din gălbenuș, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și ulei și se pune peste salată. Salata de boeuf poate fi ornată cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.

Aperitive reci pentru masa de Paște – trucuri și sfaturi utile

Pe lângă dorința de a le prepara rapid și plăcerea de a-ți da frâu liber imaginației când vine vorba de combinarea texturilor și aromelor, este important să știi și cum aranjezi aperitivele pe masă.

  • pregătește aperitive ușoare și sănătoase – preparatele tradiționale de Paște sunt, de obicei, mâncăruri destul de grele. Așadar, încearcă să creezi un echilibru pe masă, alegând aperitive ceva mai ușoare. Nu uita că aperitivele sunt doar un început.
  • alege culori cât mai diverse – legumele și verdețurile din această perioadă a anului iți oferă șansa de a te juca așa cum dorești cu nuanțele. Așadar, alege că la începutul meniului de Paște să ai pe masa roșu, verde, galben și alte culori.
  • ornează frumos platourile – măslinele negre și verzi, pătrunjelul, fâșiile de morcovi sau frunzele de salată sunt ornamente ideale pentru salatele și platourile pentru aperitive reci pentru masa de Paște.

Vezi şi aperitive rapide fără foc!

Urmărește-ne pe Google News