Pacienții decedați luni aveau vârste de 47, 48, 64 de ani, dar și un bebeluș de doar 11 luni. Toate aceste persoane aveau și alte boli și nu erau vaccinate antigripal.
Astăzi, a murit o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, având condiţii medicale preexistente. Nici aceasta nu era nevaccinată antigripal.
Astfel, numărul celor care şi-au pierdut viaţa, până acum, din gauza gripei, a ajuns la 48.
Autoritățile susțin că principala problemă a acestui sezon rece este aceea că foarte puțini români și-au făcut vaccinul antigripal. Puțin peste 1 milion de oameni s-au vaccinat până în acest moment.
Acum, de când se vorbește în spațiul public despre o epidemie de gripă, românii s-au speriat și merg la medic să își facă acest vaccin, însă cu greu îl găsesc.
În acest context, Sorina Pintea a anunţat că Ministerul Sănătăţii mai cumpără încă 25.000 de doze de vaccin. De altfel, măștile și vaccinurile antigripale se găsesc din ce în ce mai greu în București.
În ce condiții se poate declara epidemia de gripă în România
Până în acest moment știm că au fost două săptămâni epidemice la rând, cu 117.000 de infecții respiratorii și peste 4.600 de cazuri de gripă.
Specialiștii au declarat săptămâna 14-20 ianuarie ca fiind a două săptămână cu caracter epidemic. Conform raportărilor INSP, acest interval a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia (7-13 ianuarie).
Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat.
Conform specialiștilor, dacă şi cea de a treia săptămână (20-26 ianuarie) consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă, precizează Digi 24.
Ce se va întâmpla în școli și grădinițe, în cazul declarării epidemiei de gripă
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirma vineri, 25 isnusrie, că nu va cere suspendarea cursurilor în cazul declarării epidemiei de gripă, însă acest lucru se poate face punctual, acolo unde absenteismul la clasă este de peste 20%.
„Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei, nu vor fi luate măsuri suplimentare. Sunt convinsă că mă veţi întreba dacă vom solicita Ministerului Educaţiei Naţionale să suspende cursurile. Nu. Am spus – fiecare şcoală şi fiecare clasă are posibilitatea să ceară suspendarea dacă absenteismul este mai mare de 20% în clasa respectivă. Punctual, se poate cere suspendarea cursurilor în funcţie de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă. (…) IŞMB, împreună cu DSP, pe baza datelor statistice, poate să ia această decizie, dar punctual”, a spus Pintea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului, în aceste patru zile libere copiii nu ar trebui să meargă în locuri aglomerate.
„Aceste patru zile libere nu ar trebui să însemne de fapt o schimbare. Adică, nu mergem la şcoală şi mergem în alte locuri aglomerate. De aceea, pentru a putea rezolva probleme, este nevoie de o mare complianţă din partea părinţilor şi din partea populaţiei”, a arătat Pintea.
Măsuri şi recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
„Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe, pentru că acolo sunt oameni bolnavi; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale – purtarea echipamentului de protecţie adecvat – măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori, cât şi de către personalul medical. Cel mai important – continuarea vaccinării antigripale. În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut. Cea mai eficientă metodă conform specialiştilor pentru a evita îmbolnăvirea este vaccinarea”, a susţinut Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, în afară de măsurile recomandate de MS, specialiştii au revenit cu măsuri suplimentare adresate strict unităţilor sanitare, printre care se numără refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antiviral la contacţii pacienţilor internaţi şi, nu în ultimul rând, vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.