Nazaret reprezintă un loc obligatoriu de vizitat pentru pelerinii din întreaga lume sosiți în Israel să vadă cu propriii ochi unde a fost zămislit, unde a trăit și a înfăptuit minuni Iisus Hristos.
Unul dintre lăcașurile de cult care se află pe lista pelerinilor și este de neratat pentru credincioșii creștini – și pentru turiști, în general – e Biserica Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă Sfântul Arhanghel Gavriil.
Aici, pe aceste locuri, îngerul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria, lângă izvor, anunțând-o de misiunea pe care o va avea, aceea de a-l naște pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Români la loc de cinste
Această biserică are pereții pictați de doi români, Mihai Gavril și Nicolae Moroșan. Iar în cinstea acestui lucru, zidurile colorate cu sfinți, cu Maica Domnului și cu Iisus păstrează numele autorilor și detalii ale operei lor.
Astfel, pelerinii află că în urmă cu 42 de ani, pe vremea Patriarhului Justinian, Patriarhia Ortodoxă Română a oferit în dar operațiunea de pictare a bisericii.
Nu este singura legătură vizibilă a României cu acest lăcaș de cult. Biserica greco-ortodoxă se află deasupra izvorului lângă care a auzit Maria prima dată vorbele arhanghelului Gavriil.
Iar în drumul spre izvor există un mesaj în limba română, imediat după cel scris în greacă: “Bucură-te cea ce ești plină de dar, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei”.
Arabii ne vorbesc limba
În Nazaret se vorbește limba română. Un detaliu surprinzător, dar cu care te obișnuiești repede. Și nu e vorba că poți nimeri la coadă la locurile sfinte alături de creștini senegalezi și ivorieni ori turiști japonezi și taiwanezi.
În pangarul acestor lăcașuri de cult sau în piațetele din fața lor, comercianții sunt arabi, majoritatea de religie musulmană! Sunt însă și câțiva convertiți la creștinism.
Arabii formează populația majoritară în orașul Maicii Domnului și al lui Iisus Hristos. O treime dintre locuitori sunt creștini, restul arabi. Tocmai de aceea, la nivel internațional, Nazaretul mai este cunoscut drept “capitala arabă a Israelului”.
Și încă un lucru interesant: în concordanță cu evlavia conaționalilor noștri, foarte mulți dintre arabii care au ceva de vânzare în imediata vecinătate a locurilor sfinte cunosc câteva expresii și cuvinte în limba română! Fără să fi avut studii la București.
Voi sunteți creștinii cei mai evlavioși. Sărutați icoanele cu respect și cumpărați tot felul de obiecte pentru acasă. Nu sunteți aroganți precum alți europeni, e o plăcere să interacționăm
proprietarul magazinului de obiecte religioase din biserică
1 dolar = 1 euro = 5 lei
Printre iconițele și produsele oferite spre comercializare se numără și unele care au chipul lui Arsenie Boca. Da, cel mai cunoscut duhovnic român al secolului XX a ajuns și la Nazaret!
Alături de imaginile cu Maica Domnului cu pruncul Iisus se găsesc și suvenire cu chipul lui Arsenie Boca. Un breloc costă 4 dolari, o insignă sau o iconiță costă de la un dolar în sus, sticluța de mir e un dolar.
Ca să fie totul simplu și accesibil, paritatea e lesne la Nazaret: 1 dolar = 1 euro = 5 lei. Fiindcă se acceptă fără ifose și bancnotele românești. Cursul nu s-a schimbat de ani buni, e neclintit!
Comercianții, precum Josef, cel cu mătănii de vânzare, îți spun într-o română lăudabilă: “Domnuʼ, 5 lei sau un dolar. Accept lei, hai, frate!”. Iar după ce ai cumpărat, explică: “Îi schimb fără probleme la casa de schimb valutar sau la bancă. Noi iubim românii!”.