Ardeii capia sunt ideali pentru o dietă sănătoasă, fie că îi consumăm cruzi sau în diverse preparate culinare.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de ardei capia

Ardeiul capia este fructul plantelor din familia Grossum, specia Capsicum annuum, la fel ca și cunoscutul ardei iute. Deși din punct de vedere botanic sunt fructe sunt utilizate în mod obișnuit ca legumă.

Ardeii sunt originari din Mexic, America Centrală și nordul Americii de Sud. Semințele de ardei au fost importate în Spania în 1493 și apoi s-au răspândit în Europa și Asia. Condițiile de creștere preferate pentru ardeii capia includ solul cald și umed într-un interval de temperatură de 21 până la 29 ° C.

Plantare și recoltare

Ardeiul capia este una dintre cele mai cunoscute legume la noi în țară și se cultivă în multe gospodării.

De obicei, ardei capia se plantează din semințe, în răsadnițe. Pentru o cultură timpurie sămânța se seamănă în perioada 20 – 25 februarie, pentru culturile obişnuite de vară, în perioada 25 februarie – 15 martie, iar pentru culturile târzii în perioada 5 – 20 martie.

Plantare ardei capia

Vârsta răsadurilor la plantare trebuie să fie de 60 – 65 de zile. Este important ca, cu câteva zile înainte de plantare, răsadurile să se călească printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului este recomandat udarea lui din abundență.

În cazul ardeilor capia este important să faci copilitul plantelor, care constă în ruperea frunzuliţelor de la subsuoara lăstarilor în scopul obţinerii unor fructe mai mari.

La ardeiul capia recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie şi continuă până în prima decadă a lunii octombrie.

Ardei capia – beneficii și proprietăți

Ardeii capia proaspeți și cruzi sunt compuși în principal din apă (92%). Restul sunt carbohidrați și cantități mici de proteine ​​și grăsimi.

Ardei capia beneficii

Valori nutriționale

Principalii nutrienți din 100 grame de ardei capia sunt:

  • Calorii: 31
  • Apă: 92%
  • Proteine: 1 gram
  • Carbohidrati: 6 grame
  • Zahar: 4,2 grame
  • Fibre: 2,1 grame
  • Grăsime: 0,3 grame

Vitamine și minerale din ardei capia

Ardeiul capia este încărcat cu diverse vitamine și minerale:

  • Vitamina C. Un ardei capia de dimensiuni medii oferă 169% din aportul zilnic de referință pentru vitamina C, făcându-l una dintre cele mai bogate surse ale acestui nutrient esențial.
  • Vitamina B6. Piridoxina este cel mai frecvent tip de vitamina B6, care este o familie de substanțe nutritive importante pentru formarea celulelor roșii din sânge.
  • Vitamina K1. O formă de vitamina K, cunoscută și sub numele de filochinonă, K1 este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.
  • Potasiu. Acest mineral esențial poate îmbunătăți sănătatea inimii
  • Folat. De asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B9, folatul are o varietate de funcții în corp. Aportul adecvat de folat este foarte important în timpul sarcinii.
  • Vitamina E. Un antioxidant puternic, vitamina E este esențială pentru nervii și mușchii sănătoși. Cele mai bune surse alimentare ale acestei vitamine liposolubile sunt uleiurile, nucile, semințele și legumele.
  • Vitamina A. Ardeiul capia are un conținut ridicat de pro-vitamina A (beta caroten), pe care corpul îl transformă în vitamina A

Alte susbtanțe din ardeiul capia

Ardeiul capia este bogat în diverși antioxidanți, în special carotenoizi

Principalii compuși din ardeiul capia sunt:

  • Capsantină. Capsantina este un antioxidant puternic responsabil pentru culoarea lor roșie strălucitoare
  • Violaxantina. Acest compus este cel mai frecvent antioxidant carotenoid din ardeii de culoare galbenă
  • Quercetin. Studiile indică faptul că acest polifenol antioxidant poate fi benefic pentru prevenirea anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul
  • Luteolină. În mod similar cu quercetina, luteolina este un antioxidant polifenol care poate avea o varietate de efecte benefice asupra sănătății

Mențin sănătatea ochilor

Cele mai frecvente tipuri de deficiențe de vedere includ degenerescența maculară și cataracta, principalele cauze ale acestora fiind îmbătrânirea și infecțiile Cu toate acestea, nutriția poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în dezvoltarea acestor boli.

Luteina și zeaxantina – carotenoizi care se găsesc în cantități relativ mari în ardeiul capia – pot îmbunătăți sănătatea ochilor atunci când sunt consumate în cantități adecvate

De fapt, ele vă protejează retina – peretele interior sensibil la lumină al ochiului – de daune oxidative, așa cum arată studiile.

Prevenirea anemiei

Anemia este o afecțiune frecventă caracterizată prin capacitatea redusă a sângelui de a transporta oxigen. Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este carența de fier, ale cărei simptome principale sunt slăbiciunea și oboseala.

Ardeii capia nu numai că sunt o sursă decentă de fier, dar sunt, de asemenea, excepțional de bogate în vitamina C, ceea ce crește absorbția fierului din intestin. Potrivit studiilor, absorbția alimentară a fierului crește semnificativ atunci când consumați fructe sau legume bogate în vitamina C.

Contraindicații

Ardeiul capia este în general sănătos și bine tolerat, dar unele persoane pot fi alergice. Totuși, alergia este destul de rară. Cu toate acestea, unii oameni care au alergie la polen pot fi, de asemenea, sensibili la ardeii capia din cauza reactivității încrucișate alergice.

Rețete cu ardei capia

Retete cu ardei capia

Ardeii capia copți sunt poate cea mai îndrăgită rețetă cu ardei, însă aceștia pot fi mâncați cruzi ori în alte preparate culinare delicioase.

Mâncare de ardei capia cu pui

Mancare de ardei capia

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui (sau piept)
  • 2 cepe
  • 8 ardei capia
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 250 ml suc de roșii
  • 3 căței de usturoi
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se coc ardeii capia, se presară cu sare și se pun într-un vas adânc, unde se curăță de semințe și coajă.

Speli copănelele. Cureți ceapa și o tai julien. Înăbuși ceapa în ulei, pentru 2-3 minute. Adaugi copănelele și torni câte puțină apă fierbinte. După ce apa a acoperit carnea, pui capacul și lași să fiarbă la foc mediu.

Când carnea s-a înmuiat, torni sucul de roșii, iar după 5 minute de fierbere, adaugi ardeii copți, verdeața fin tocată, usturoiul curățat și zdrobit, sare și piper după gust.

Ardei capia murați

Ardei capia murati

Ingrediente:

  • 2 kg ardei capia
  • 2 căpățâni usturoi
  • 2 linguri zahăr
  • 2 linguri sare
  • o lingură boabe de piper
  • 900 ml oțet 800 ml apa
  • o foaie dafin
  • un ardei iute (opțional)

Mod de preparare:

Ardeii se spală și se repartizează în borcane. Se curăță usturoiul și se repartizează în borcane, întreg sau tăiat pe lung alături de boabele de piper. Oțetul se amestecă într-un vas cu apa, zahărul, sarea, foaia de dafin și se dă într-un clocot. Se toarnă amestecul peste ardei, se pun capace imediat și se întorc cu gura în jos să se răcească așa. Dacă vă plac ardeii mai picanți, puteți adăuga în borcan, odată cu usturoiul, un ardei iute.

Zacuscă cu ardei capia copți

Zacusca cu ardei capia copti

Ingrediente:

  • 3 kg de vinete
  • 1 l de ulei
  • 2 kg de ardei capia
  • 2 kg de roşii
  • 1 kg de morcovi
  • 1,5 kg de ceapă
  • o linguriţă de piper
  • două linguri de sare

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se curăţă şi se pun la scurs. Se coc şi ardeii, se curăţă şi se taie mărunt. Ceapa se spală şi se taie mărunt. Morcovii se curăţă, se spală, apoi se dau pe răzătoare. Roşiile se curăţă de coajă, apoi se taie mărunt. Într-un ceaun se toarnă uleiul, se pune la foc şi se căleşte ceapa, iar când s-a înmuiat puţin se pun morcovii.

După 5 minute se pun şi ardeii, apoi vinetele tocate mărunt, roşiile, sare şi piper. Se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până iese uleiul la suprafaţă. Atunci e gata zacusca şi se poate pune în borcane, după care se bagă la cuptor timp de 10-15 minute, pentru sterilizare.

Vezi şi salată de ardei copți – rețete simple și gustoase!

 
 

Urmărește-ne pe Google News