Ardeii copți își pot păstra aceeași aromă proaspătă chiar și la câteva luni de când au fost făcuți. Rețeta de ardei copți la borcan nu trebuie să lipsească din lista lungă cu conserve pentru iarnă, așa că urmărește mai jos cele mai bune rețete cu ardei copți la borcan.
Rețete pentru iarnă
Cuprins:
Ardei capia copți la borcan
- 4 kg ardei capia;
- 350 ml oțet;
- 100 ml ulei;
- 3-4 căței de usturoi;
- două linguri de zahăr;
- o lingură boabe de muștar;
- o lingură de sare;
- o lingură boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc în cuptor sau pe grătar, se curăță de coajă și se lasă la scurs. Se desfac doar pe o singură parte pentru a le scoate cotorul și semințele. Ardeii curățati se pun în borcane curate și sterilizate în prealabil, cu tot cu zeama pe care și-au lăsat-o ardeii la scurs. Se pun în borcane și câteva felii de usturoi.
Într-un vas pe foc se pune oțetul, uleiul, sarea, piperul și boabele de muștar și se lasă totul la fiert timp de 10 minute. Lichidul fierbinte se toarnă peste ardeii copți din borcan.
Borcanele cu ardei copți se lasă să se răcească, după care se pot depozita în cămară.
Vezi și cele mai bune rețete pentru gogoșari în oțet
Rețetă simplă pentru ardei copți la borcan
Ingrediente
- 2 kg ardei capia;
- 200 ml oțet;
- 200 ml ulei;
- 150 g zahăr;
- 200 ml apă;
- 4-5 căței de usturoi;
- o lingură sare grunjoasă;
- o lingură boabe de muștar;
- 4 foi de dafin;
- o lingură boabe de piper.
Mod de preparare
Ardeii se coc întregi fie în cuptor, fie pe grătar, timp de aproximativ 15 minute. Când sunt gata, se pun într-un bol, se presară sare deasupra, se acoperă cu un capac și se lasă deoparte.
Când s-au răcit, ardeii se curăță de coajă, se înlătură cotoarele și semințele și se taie în felii mai subțiri, după care se lasă la scurs într-un vas.
Separat, într-o oală se pune apa, oțetul, zahărul, restul de sare, boabele de piper, de muștar și foile de dafin. Se adaugă peste și sucul pe care și l-au lăsat ardeii copți. Se pune totul la fiert până când zahărul se dizolvă complet și lichidul dă în clocot.
Feliile de ardei se pun în borcane, se adaugă câteva rondele de usturoi în fiecare borcan și deasupra se completează cu lichidul fiert. Se înfiletează capacele borcanelor și se lasă să se răcească întoarse cu capul în jos.
Borcanele cu ardei copți se înfășoară într-un prosop și se pun într-o cratiță cu apă până la nivelul capacelor. Se pun pe foc și se lasă să fiarbă pentru o oră, din momentul în care apa a ajuns în punctul de fierbere. Borcanele se lasă să se răcească, după care se depozitează în cămară.
Încearcă și cele mai bune rețete de gogoșari în bulion
Ardei copți la borcan
Ingrediente
- 2 kg ardei capia;
- 500 ml ulei;
- 200 ml oțet;
- 50 g zahăr;
- 20 g sare;
- două linguri semințe de muștar;
- frunze de țelină;
- foi de dafin.
Mod de preparare
Ardeii se spală, se șterg cu un șervețel absorbant și se taie în jumătăți pe lungime. Se îndepărtează semințele și cotoarele. Într-un vas mare se pune uleiul și când este încins, se adaugă ardeii și se lasă să se prăjească lejer. Ardeii se scot din ulei, după care se pun la scurs într-un vas acoperit.
Separat, într-un vas pentru aragaz, se pune la fiert oțetul, se adaugă condimentele peste și se lasă timp de câteva minute să fiarbă. Se pune oțetul peste ardeii copți.
Ardeii capia se pun în borcane, iar deasupra se adauga oțetul și puțin din uleiul în care s-au prăjit ardeii. Se pun capacele borcanelor și se păstrează în cămară.
Ardei copți la borcan în suc propriu
Ingrediente:
- ardei gras sau kapia (ce cantitate doriți)
- sare de muraturi
Mod de preparare
După ce se coc ardeii, se pun într-un vas și se presară sare pe fiecare strat de ardei în parte. Se acoperă bine și se lasă ardeii așa, la temperatura camerei, timp de 15 minute. După cele 15 minute, se pot curăța ușor de coji, cotoare și semințe, dar evitați pe cât posibil să-i spălați ca nu cumva ca ardeii să devină mai apoși.
Lăsăm ardeii timp de câteva ore într-o strecurătoare și avem grija să colectăm zeama care se va scurge.
Între timp, se pregătesc borcanele. După ce s-au scurs, ardeii copți se rupt fâșii și se pun în borcane, având grijă să fie cât mai îndesați. Se pot apăsa cu mâna sau cu o lingură. Pe fiecare strat de ardei se presară sare
Se toarnă în fiecare borcan zeama rămasă de la ei, având grijă, cu ajutorul unei lingurițe, să acopere bine toți ardeii din borcan. Borcanele se închid apoi cu capace și se sterilizează la bain-marie.
Cum se curăță ușor ardeii copți
- Unul din secretele pentru a curăța ușor ardeii copți este să nu îi ardeți foarte tare. Dacă îi carbonizați nu va mai rămâne nimic din ei. Ei trebuie să arate cam ca și cei din poza de mai sus. Pentru asta folosiți întotdeauna o plită metalică pentru a-i coace, fie ea cât de subțire, sau evitați să îi așezați direct deasupra flăcării.
- După ce ați copt ardeii pe toate părțile, așezați-i într-un vas și presărați deasupra sare grunjoasă. Puneți deasupra un capac și lăsați-i așa mșcar 15-20 de minute, timp în care ardeii copți se vor mai răci. Dacă doriți îi puteți lăsa să se răcească complet. Nu e nici o problemă! Nu se vor curăța mai ușor dacă vă ardeți la degete!
- Dupa timpul petrecut sub capac, coaja ( pielița ) se va desprinde foarte ușor de pe ardeii copți și o puteți lua jos aproape dintr-o singura mișcare.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi şi salată de ardei copți – rețete simple și gustoase!