Cuprins:
Ardeii iuți, afectați de schimbările climatice. „Nu se știe când va dispărea”
Ani la rând, un comerciant din Singapore a cumpărat multe soiuri de ardei iute de la același furnizor din Asia de Sud-Est pentru a-și prepara cele mai gustoase și apreciate sosuri, într-o fabrică din Singapore.
„Mâncarea este viața oamenilor, sosul este viața alimentelor”, este sloganul unității conduse de Ken Koh, 40 de ani.
Însă, în ultimul trimestru, bărbatul a fost forțat să reducă producția de sosuri chili cu 25%, din cauza schimbărilor climatice. Vremea extremă în regiunile majore de plantare a ardeiului în acest an a perturbat producția, prețurile au crescut și, cel mai rău, a făcut ardeii să numai fie la fel de iuți.
Oamenii de știință spun că nu este o tendință unică, ci pe termen lung, care afectează și alte produse alimentare: amestecurile de cafea devin mai amare, iar nucile de cocos mai fade din cauza ploilor neregulate, în timp ce creșterea temperaturilor afectează calitatea și cantitatea de varză Napa.
„Bucură-te de chili-ul tău cât ai ocazia, pentru că nu se știe când va dispărea”, a spus comerciantul.
Comerțul valorează, anual, 9 miliarde de dolari
Chili este fructul de pădure sau fructul plantelor din genul Capsicum și este folosite drept condiment în bucătăriile din întreaga lume. Există aproximativ 4.000 de soiuri, inclusiv jalapeño, habanero și ochi de pasăre.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, comerțul cu ardei iute valorează aproximativ 9 miliarde de dolari pe an. Asia reprezintă aproape 70% din oferta globală de ardei iute, arată datele FAO.
Condițiile perfecte de creștere devin însă din ce în ce mai greu de găsit, deoarece schimbările climatice cresc frecvența fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi seceta și inundațiile și intensifică precipitațiile.
„Deoarece recolta absoarbe o mare parte din această umiditate suplimentară, ardeiul iute are de suferit”, a spus Kraig Kraft, 46 de ani, agroecolog din Oregon și coautor al lucrării Chasing Chiles, care examinează încălzirea globală și impactul ei asupra culturii.
Care este temperatura optimă
Seceta și căldura extremă pot, de asemenea, afecta plantele tinere, împiedicând chiar înflorirea unei culturi. O secetă severă în Mexic din acest an a provocat o penurie de jalapeños roșii de iarnă, forțând Huy Fong Foods să oprească producția în mai, a raportat Washington Post.
Ardeii iuți sunt „foarte sensibili la orice schimbare a vremii”, a spus Karma Bhutia, 37 de ani, un om de știință la Universitatea Centrală Agricolă Dr. Rajendra Prasad din India, care a cercetat impactul schimbărilor climatice asupra creșterii și dezvoltării plantelor de ardei iute. Chilii se dezvoltă de obicei la temperaturi cuprinse între 25 și 30° C (77° F și 86° F), a spus el.
Vremea imprevizibilă a fost un blestem pentru fermieri precum Srinath Arumugam, 29 de ani, din nord-vestul Malaysiei. Prima sa grijă în timpul sezonului de plantare este să verifice prognoza meteo. Următorul este să se roage pentru o zi însorită. Ploaia torențială poate elimina îngrășământul necesar pentru a-și susține cele două hectare de culturi de ardei iute.
„Îngrășământul nostru va fi irosit și va trebui să reluăm totul din nou a doua zi. În trecut, am putut să prezicem vremea, dar acum nu mai putem”, a spus el.
Este o poveste similară în anumite părți ale Chinei, cel mai mare producător de ardei iute din lume, unde o vară cu taifunuri și inundații a afectat recoltele. Prețurile lunare pentru ardei iute roșii au atins un maxim din ultimii doi ani în octombrie, arată datele de pe piața agricolă din Beijing, Xinfadi.
Ardei mai scumpi
Prețurile la chili roșu din China au atins un maxim din ultimii doi ani în octombrie. Oamenii de știință creează noi soiuri de chili care sunt mai rezistente la schimbările climatice și boli. Cu toate acestea, provocarea constă în păstrarea acelorași arome.
„Sună groaznic, dar odată ce acești ardei au dispărut, nu le poți recrea gustul original”, a spus Jorge Berny, 44 de ani, un agronom care lucrează cu fermierii din Yucatan, Mexic, la producerea soiurilor indigene și comerciale de chili.
„Le poți înlocui cu altceva, dar nu este același lucru”, a concluzionat el.
Bucătăriile trebuie să se adapteze la schimbarea aromelor
Daniel Sia, bucătar șef al The Coconut Club din Singapore, cumpără cu până la 20% mai mult stoc de ardei iuți acum față de câțiva ani în urmă, pentru a compensa faptul că nu mai sunt la fel de iuți.
„Uneori trebuie să adăugați puțin mai mult chili, alteori trebuie să schimbați amestecul”, a spus Sia, al cărui fel de mâncare de orez parfumat gătit în lapte de cocos și frunze de pandan – nasi lemak – conține o pastă de chili numită sambal.
„Totul se reduce la ajustarea gustului la ceea ce ar trebui să fie”, adaugă el.
Restaurantul thailandez Un-Yang-Kor-Dai, recunoscut cu un premiu Michelin Bib Gourmand pentru gătit de bună calitate și valoare, plătește acum cu cel puțin 75 de cenți SUA mai mult pentru fiecare kilogram de ardei iute din Thailanda, din cauza recentelor inundații.
În cele din urmă, bucătarii vor fi forțați să inoveze și să găsească soluții, deoarece schimbările climatice influențează aromele alimentelor, a spus coautorul Chasing Chiles, Kraft.
„Când te uiți la ceva de genul chilis și tradițiile sale alimentare, gustul locului depinde atât de mult de un condiment”, a spus el.
„Dacă disponibilitatea sa este limitată, nu este ca și cum ai putea pur și simplu să înlocuiești cu altceva pentru a reproduce același gust”, a adăugat el.
Pentru Tamara Chavez, un bucătar mexican din Singapore, chilii sunt mai mult decât un ingredient. Sunt un mod de viață.
„Când mănânci un chili, începi să simți căldura în buze, apoi începi să transpiri și îți simți cald tot corpul. Dar în această dimineață, am mâncat șase chili padi și nu am simțit nimic”, a spus Chavez, 34 de ani, care deține Canchita Peruvian Cuisine și restaurantul spaniol Tinto cu soțul ei, Daniel.