Cunoscut şi sub numele de cayenne, ardeiul iute îşi are originile undeva în urmă cu 10.000 de ani, în America Centrală şi Africa. Potrivit unui studiu realizat de câţiva cercetători britanici, această legumă conţine un ingredient activ numit capsicină, un antioxidant care protejează celulele şi ajută la regenerarea lor. Boiaua de ardei iute, înglobată într- o cremă obişnuită, are efecte calmante atunci când vine vorba de probleme reumatice, artrite sau de migrene.
Mare atenţie însă unde puneţi mâinile după ce o preparaţi! Ochii şi nasul sunt părţi extrem de sensibile la iuţimea ardeiului! Conţine vitaminele A, B1, B2, C şi P Chilli conţine de asemenea vitamine precum A, B1, B2, C şi P. Consumându-l cu moderaţie, ardeiul iute are un efect calmant, facilitând astfel digestia. În cantităţi mai mari, are efect purgativ.
Studiul a arătat că excesul poate cauza însă grave arsuri stomacului, aşa că fiţi cumpătaţi! Medicii homeopaţi recomandă utilizarea decoctului de ardei cayenne pentru gargară. Ingredientele sale active dezinfectează şi calmează gâtul iritat şi amigdalele purulente. Chiar şi pentru banala gripă sau răceală, se recomandă ceaiul din ardei iute. Conform studiului, jumătate de linguriţă de chilli într-o cană cu apă fierbinte şi 10 picături de zeamă de portocală sunt un bun remediu pentru desfundarea căilor respiratorii.
În plus, presiunea sângelui va creşte temperatura corpului, ceea ce va conduce la transpiraţie şi, implicit, la reducerea senzaţiei febrile. Celor care suferă de frig şi doresc să-şi echilibreze temperatura corpului le este recomandat o jumătate de ardei roşu iute pe zi. Capsicina conţinută de acesta stimulează circulaţia de la nivelul pielii capului, ceea ce favorizează creşterea părului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!