Studiile făcute de-a lungul timpului au re­co­mandat terapia cu ar­gilă în nu­me­roa­se a­fec­ţiuni. Folosită la ni­ve­lul cavităţii bu­cale pen­tru curăţare şi pentru împrospătarea respiraţiei, apa cu argilă e­l­imină orice tip de bacterie. Licoarea binefă­că­toare poate fi pre­pa­ra­tă de oricine acasă, a­me­stecând do­­uă linguri de lut cu un litru de apă de la ro­binet. În numai opt ore aceasta este bună de utilizat. Po­trivit a­utorului cărţii, „Tra­ta­­mentul bolilor prin fruc­te, legume şi ce­­­re­ale”, Jean Val­net, ar­gila es­te la fel de eficientă şi în cazul bo­li­lor căilor respira­to­rii, precum pneumonia, bron­şita, rinita şi sinuzita. Pentru vin­­de­ca­rea sau eli­mi­narea sim­p­tomelor a­cestor a­fec­­ţiuni, ames­­­­­tecaţi o lin­gură de argilă cu o lingură de apă, după ca­re lă­saţi ingredi­en­tele să in­te­rac­ţio­ne­ze pen­tru 20 de mi­nu­te. Cu o pipetă ex­tra­geţi apoi soluţia li­m­pe­de din compusul reali­zat şi administraţi-o la ni­­ve­lul fiecărei nări de trei-patru ori pe zi, câte 40-50 de picături pentru fiecare nară. Tra­ta­men­tul trebuie repetat zilnic timp de trei săptămâni.

Detoxifică organismul, eliminând substanţele nocive

La nivelul stomacului, argila este la fel de eficientă şi poate fi întrebuinţată atât pen­­tru uz intern, cât şi ex­tern. Poate fi înghi­ţi­tă, pentru prevenirea sau vindecarea gast­ri­tei, sau folosită ex­tern, sub formă de cataplasme, pentru ali­na­rea du­re­rilor de arsuri stomacale sau ulcer. Ca­taplasmele cu argilă luptă împotriva bolilor de fi­cat sau ale in­tes­ti­ne­lor (en­terită şi coli­tă). Ad­ministrată oral, ar­gila elimină toxinele din organism, paraziţii in­tes­­tinali, previne grea­­­ţa şi stările de vo­mă ca­u­­zate de o­tră­vi­rea cu mâncare. Lutul binefăcător cal­­mează şi du­re­rile de la ni­velul articulaţiilor. U­ti­lizată adesea de unele persoane pentru vindecarea bo­li­lor ce a­fec­tează ochii, cum ar fi ca­taracta, prin­­­­­cipala ca­u­ză ce duce la or­­bi­­re, argila poa­­te fi fo­lo­si­tă sub formă de pi­că­turi pentru ochi (apă filtrată prin clei) sau sub for­mă de pas­tă sau loţiu­ne.

Cele mai multe efec­te curative le are asu­pra epidermei, de­oa­re­ce e un agent puternic de purificare, blând cu pielea, dar în acelaşi timp astringent. Con­form autorului cărţii men­­ţionate mai sus, pu­­­tem scăpa de pro­ble­­mele pielii şi tenului cu ajutorul argilei de­oa­­re­ce cu­ră­­­ţă în pro­fun­zime po­rii epidermei, în­de­păr­tând praful. De asemenea, ar­gi­la intensifică dezvol­ta­­rea şi recuperarea ţe­su­tu­rilor gingiilor şi pielii, fiind folosită cu succes în tratarea pso­ria­­zi­su­lui, acneei şi iritaţii­lor pielii. 

Poate fi albă, roşie, verde sau albastră

Argila albă, cunoscută şi sub numele de caolin, este compusă în general din silicat de aluminiu cu ada­os de silicat de mag­neziu şi calciu. Pre­zen­ţa magneziului, a fie­rului şi a cal­ciului per­­mite folosirea ca­­o­linului în cazurile de ex­te­nuare şi de de­­mi­ne­ra­lizare a or­ga­nis­mu­lui, în anemie, în afecţiunile de na­tu­ră oncologică. 

Ar­­gila verde conţine siliciu, aluminiu, oxid de fier, magneziu, oxizi alcalini de fier, apă. Da­to­rită con­ţi­nu­tului ridicat de si­li­ciu, argila verde es­te folosită în tra­ta­rea bolilor care apar odată cu înain­­tarea în vâr­stă, ate­ro­scleroza, tu­ber­culoza.

Argila roşie este de mare ajutor în bolile articulaţiilor.

Argila albastră are un aspect un­tos. Datorită conţi­nu­tului de minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, siliciu, sulf, titan, sodiu, clor, aluminiu) şi oligoelemente (mangan, cupru, iod, seleniu, crom, fosfor, germaniu, zinc, argint, brom, bor) acoperă
necesarul zilnic de minerale al orga­nismului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News