Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arnică – Arnica montana
Arnica montana este denumirea științifică a plantei, dar planta are și o multitudine de denumiri populare ca: podbal de munte, carul pădurilor, cujda, ciuda, iarba soarelui, carul zânelor și roit
.
Arnica este răspândită în Europa, Asia și în zonele temperate ale Americii de Nord. Există circa opt varietăți ale plantei. Cresc de regulă în sol nisipos și pietros în zone deluroase, dar și pe pajiștile muntoase cu mult soare, dar până la o altitudine maximă de 2500 de metri.
Planta este formata dintr-o tulpină aeriană simplă de 10–40 cm pe care sunt dispuse opus frunzele și ramurile. Tulpina se termină cu o inflorescență de culoare galben-portocalie de 4–6 cm, mijlocul având o tentă cenușie. Florile sunt înconjurate pe margini de peri aspri și lucioși. De la plantă se recoltează florile care se folosesc la prepararea uleiurilor, tincturilor și unguentelor.
Oamenii folosesc cel mai frecvent arnica pentru durerile cauzate de osteoartrită. De asemenea, este utilizată în cazuri de vânătăi, umflături după intervenții chirurgicale și alte afecțiuni, dar nu există multe dovezi științifice concludente care să susțină aceste utilizări. Arnica este, de asemenea, folosită ca ingredient aromat în băuturi, bomboane, produse de patiserie și alte alimente, dar în cantități extrem de reduse.
Arnica – beneficii
Planta de arnică poate fi toxică. Din acest motiv, este cel mai adesea folosită sub formă homeopatică. Produsele homeopate conțin cantități foarte mici de ingredient activ. Potrivit medicinei naturiste, arnica poate fi remediu în mai multe afecțiuni, având mai multe proprietăți și beneficii.
Ameliorează durerie musculare
Durerea musculară se mai numește și mialgie. Este asociată cu o gamă largă de afecțiuni medicale. Se poate să apară și după simpla suprasolicitare a mușchilor.
Cele mai multe studii despre arnica s-au concentrat pe durerile musculare post-exerciții. Arnica a fost folosită de mult timp în acest scop în suplimentele sportive.
O revizuire a studiilor a susținut cu fermitate utilizarea combinată a arnicăi orale și topice pentru leziunile musculare.
Într-un studiu din 2014, s-a constatat că aplicarea gelului de arnică local este la fel de eficientă ca ibuprofenul topic, un analgezic comun, în reducerea durerii cauzate de osteoartrita și îmbunătățirea funcției fizice.
Antiinflamatoare
Arnica este bine cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Conține o gamă largă de compuși vegetali care luptă împotriva inflamației, cum ar fi lactone sesquiterpenice, flavonoide și acizi fenolici. Ca atare, potrivit studiilor, se crede că ajută la gestionarea durerii. Oamenii folosesc cel mai frecvent arnica pentru durerile cauzate de osteoartrită
Remediu împotriva vânătăilor
Vânătăile apar atunci când vase mici de sânge se sparg din cauza unei forme de traumă, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau lovirea pielii de un obiect. Din punct de vedere istoric, arnica homeopatică a fost folosită pentru a trata vânătăile, deși rezultatele cercetările sunt împărțite.
Într-un studiu, participanții cu vânătăi mici au fost tratați fie cu 20% gel de arnică, 5% vitamina K, o combinație de 1% vitamina K și 0,3% retinol, fie cu un placebo. După 14 zile, grupul cu arnica a avut semnificativ mai puține vânătăi în comparație cu grupul placebo și grupul combinat.
Un alt studiu de 10 zile a constatat îmbunătățiri semnificative ale vânătăilor și umflăturilor post-rinoplastie atunci când crema de arnică a fost aplicată local, în comparație cu grupul placebo.
Cu toate acestea, numeroase studii mai vechi nu au arătat niciun beneficiu pentru utilizarea arnicăi în tratamentul vânătăilor. Cu toate acestea, aceste studii au folosit doze mult mai mici de arnică, sugerând că arnica foarte diluată – scopul homeopatiei – este ineficientă.
Previne căderea părului
Arnica este utilizată pe scară largă în medicina homeopatică pentru a stimula creșterea părului, a preveni căderea părului și a trata mătreața. Se găsește de obicei sub formă de ulei, șampon sau hidrogel, un produs pe bază de apă 99%.
În teorie, aplicarea uleiului de arnică poate ajuta la reducerea iritației și inflamației scalpului datorită proprietăților sale antiinflamatorii, care pot permite un mediu mai bun pentru creșterea părului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări în acest scop.
Descoperă cele mai cunoscute plante medicinale.
Arnica – efecte secundare
Arnica – fie sub formă de plantă integrală, fie în cantități mari de arnică nediluată (de exemplu, extracte de plante sau uleiuri) – este otrăvitoare și trebuie evitată. Consumul acesteia poate duce la reacții adverse grave, cum ar fi greață, vărsături, dificultăți de respirație, hipertensiune arterială, bătăi neregulate ale inimii, chiar comă.
În plus, copiii, persoanele cu alergii la familia Asteraceae, cei care iau anumite medicamente și femeile care sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite să ia arnica din cauza problemelor de siguranță care pot pune viața în pericol, arată studiile.
Arnica poate declanșa, de asemenea, creșteri ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac. Acest lucru este mai probabil dacă este utilizat în exces sau pe pielea rănită. Pe pielea rănită, arnica poate provoca, de asemenea, usturime.
Cum se administrează arnica
Remediile pe bază de arnică ca orice alte tratamente este bine să fie utilizate după ce a fost consultat medicul de familie sau medicul specialist.
Dacă alegeți să utilizați arnica medicinală pentru durere, nu o luați niciodată pe cale orală. Această plantă este menită să fie aplicat pe piele și este de obicei folosită ca gel. Arnica nu este folosită foarte des în medicina internă, deoarece doze mai mari de arnică nediluată pot fi fatale.
Există pastile homeopate pe bază de arnică despre care se știe că sunt sigure, însă acest lucru se datorează faptului că produsele homeopate conțin cantități foarte mici din ingredientul activ.
Daniel9090 • 01.01.2024, 10:38
utilizarea acesteia trebuie să fie făcută cu atenție și sub supravegherea adecvată, iar consultarea unui profesionist medical este recomandată înainte de utilizare
Daniel9090 • 01.01.2024, 10:37
Arnica este adesea folosită sub formă de unguente sau geluri pentru a ajuta la reducerea inflamațiilor, a durerilor musculare și a umflăturilor asociate vânătăilor sau entorselor