Arome vindecătoare
Esența de usturoi este indicată în gripă, astm și efizem ca fluidificant al secrețiilor bronșice, hipertensiune arterială, aterioscleroză, infecții intestinale, parazitoze.
Eucaliptul are efect descongestionant și se folosește în aplicații nazale ca soluție uleioasă, fiind eficient în bronșite, gripă, astm, infecții urinare.
Esența de cuișoare are un efect antiseptic, fiind folosite cu succes în stomatologie ca dezinfectant și cauterizant, are efecte benefice în oboseala cronică, scăderea memoriei, afecțiuni digestive. Esența de santal este eficientă în infecțiile de la nivelul aparatului urinar.
Esența de cimbrișor are efect antiseptic important și este indicată în astm, tuse convulsivă și în afecțiuni pulmonare.
Esența de busuioc e folosită în stres, surmenaj intelectual, insomnie nervoasă, migrene.
În depresie, esențele care pot fi folosite cu succes sunt mușețelul, levănțica, cimbrișorul.
În cazul răcelilor banale, usturoiul, eucaliptul, menta, salvia, ceapa sau cimbrișorul pot avea efectele scontate. Stresul este ameliorat de extractul de muşețel, levănţică, măghiran, iasomie sau trandafir.
CONTRAINDICAȚII
Medicul avertizează că „aromoterapia nu trebuie utlizată la întâmplare, deoarece esențele folosite în combinații și concentrații nefericite pot avea efecte secundare nedorite, în funcție de problemele pacientului, cum ar fi: o creștere a agresivității, crize epileptice, atacuri de panică etc. De asemenea, aromoterapia nu trebuie folosită după ureche sau ca autotratament și în niciun caz nu trebuie să recomandăm și altor persoane un tratament care pentru noi a dat rezultate, deoarece putem induce reacții neașteptate și nefericite. Trebuie să fim precauți la gravide, hipertensivi, vârstnici, la cei cu diabet etc. Folosite „după ureche” pot duce la pierderea sarcinii, creșterea tensiunii etc.”