După un an de restricții care au prăbușit sectorul cultural, mai mulți artiști cer Primăriei Capitalei să aibă în vedere suplimentarea bugetului pentru artiștii independenți. Potrivit proiectului de buget, Centrul de proiecte culturale ARCUB, instituția din subordinea primăriei, ar urma să primească 14 milioane de lei din care 10 sunt cheltuieli administrative. Astfel, pentru concursurile de proiecte ar rămâne doar 4 milioane de lei, insuficient spun artiștii. Aceștia cer o suplimentare de minimum 5,5 milioane de lei.

Aceștia explică într-o petiție că artiștii independenți nu sunt angajați la stat și trăiesc exclusiv din proiectele pe care le câștigă. Ei se bazau pe apelurile de proiecte ale ARCUB, din subordinea Primăriei, sau ale Administrației Fondului Cultural Național, instituție din subordinea Ministerului Culturii care „are un buget anual, național, mai mic decât bugetul echipei de handbal a Primăriei Capitalei”.

Concertele
de campanie nu sunt cultură

Banii alocați ARCUB în noul buget ar putea acoperi doar 30% din minimumul necesar de proiecte, potrivit petiției. „La închiderea teatrelor, galeriilor de artă, sălilor de spectacole s-a adăugat și izolarea socială și dispariția surselor de venit. Așa că bugetul pentru proiectele culturale al ARCUB devenise luminița de la capătul tunelului pentru artiștii Bucureștiului”.

Artiștii spun că e important să nu se confunde cultura vie cu concertele oferite de primării în campania electorală, cu care nu au fost niciodată de acord. „Bugetele din trecut alocate unor festivități cu caracter electoral apar ca bugete culturale. Banii aceia nu au ajuns niciodată la cultura vie, iar tăierea lor din buget a fost cerută de majoritatea sectorului cultural independent”, scriu artiștii galeriei 1001 Arte, inițiatorii petiției.

Dar fără un buget decent pentru independenți, de ziua culturii naționale ne va recita jandarmeria, de 8 martie va cânta poliția, iar restul anului vom lăsa creația pe mâna brigăzilor artistice ale corporațiilor. Așa arată horoscopul bugetar”.

Pe
lângă artiștii deja consacrați, suferă și absolvenții
facultăților de profil. „Alegerea între
a continua și a se perfecționa ca artist și a căuta un job la un
call center sau curierat este una dintre cele mai dure și nedrepte
pe care o societate o pune în fața celor mai talentați copii ai
ei”, mai spun artiștii.

În București există până în 10.000 de lucrători culturali. Bugetul Primăriei Capitalei se află în dezbatere publică până pe 21 aprilie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News