RISCURILE ÎNGRĂŞĂRII
Kilogramele în plus aduc după ele colesterol ridicat, hipertensiune şi diabet zaharat. Toate acestea duc, la rândul lor, la riscul de infarct sau atac cerebral, anumite tipuri de cancer (mamar, colo-rectal etc.). Conform unor studii, două kilograme în plus, puse după vârsta de 45 de ani, cresc riscul de cancer mamar cu până la 30%.
NU ELIMINA COMPLET LIPIDELE!
Renunţând la ulei te privezi de acizii graşi nesaturaţi, care au un rol important în sănătatea celulelor nervoase şi a pielii. Lipsa consumului de unt şi alegerea exclusivă a produselor lactate degresate duce la carenţa (lipsa acută) de vitaminele A şi D. Consumă zilnic 10 g unt şi 10 g ulei! Nu te vor îngrăşa, ci vor avea grijă de sănătatea ta.
IATĂ CARE SUNT CEI MAI IMPORTANŢI PAŞI!
► Efortul fizic practicat 30 min/zi ar fi ideal să fie repetat regulat, crescând în intensitate. Se poate ajunge şi la 40-50 de minute, la două zile, pentru o menţinere activă. Aerobicul te poate ajuta din plin.
► Aportul caloric adecvat este esenţial. După vârsta de 40 de ani trebuie consumate, în medie, cu 200 de calorii mai puţin decât la 30. Dacă s-ar consuma zilnic un biscuit (25 calorii) în plus faţă de necesarul caloric, pentru un kilogram luat peste greutatea ideală ar fi de ajuns aproximativ doi ani.
► Calitatea alimentelor e foarte importantă. Alege să consumi fructe, legume, cereale integrale şi proteine fără multă grăsime. De asemenea, adulţii trebuie să consume cam 1.200 mg calciu/zi. Pentru aceasta, trebuie să mănânce zilnic 3-4 produse lactate, la alegere: lapte, iaurt, brânzeturi.
► Fibrele din alimente nu trebuie omise. Include-le neapărat în alimentaţie pentru că asigură un tranzit adecvat.
► Atenţie la distribuţia alimentelor! Micul dejun trebuie să fie una dintre mesele importante ale zilei. Nu sări peste el! În urma unui sondaj s-a constatat că oameni care au scăzut în greutate ori s-au menţinut între 1 şi 6 ani, 78% au răspuns că mănâncă micul dejun în fiecare zi şi aproape 90% au spus că cel puţin 5 zile pe săptămână. Acesta a fost unul dintre puţinele lucruri în comun pe care le-au avut cei testaţi. De asemenea, în cele 8 ore de lucru trebuie să se ţină cont de pauza pentru masă. Este un beneficiu pentru menţinerea greutăţii, la fel ca şi gustarea dinaintea prânzului şi cea de la ora 17.00.
► Consumul de alcool trebuie să fie cât mai mic. Un ml de alcool aduce 7 kcal. E un plus de energie care se transformă în depozite lipidice (de grăsime).
► Tratează afecţiunile. Tratează eventualele boli metabolice, ale tiroidei, boli genitale sau tulburări psihiatrice.