În astfel de cazuri, ideală ar fi o asigurare de sănătate privată, o soluție complementară benefică oricărui cetățean. Din nefericire, prea puțini români știu că pot completa ceea ce li se oferă deja de către sistemul public de sănătate cu un produs privat. De aceea, ne-am gândit ca în acest articol să-ți oferim toate informațiile care te-ar putea ajuta să cumperi o asigurare de sănătate privată.

Ce este asigurarea medicală de stat

Conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, toți angajatorii au obligația să plătească, în baza unui contract de muncă, sumele aferente contribuției asigurărilor de sănătate ale tuturor angajaților, care au dreptul, în acest fel, la pachetul de bază de servicii medicale oferite de statul român.

Ce este asigurarea de sănătate privată - Imagine cu o femeie medic care îi ia tensiune unei bătrâne.
O asigurare de sănătate privată este o soluție complementară benefică oricărui cetățean

În acest fel, orice persoană angajată cu contract de muncă beneficiază de o asigurare de sănătate în sistemul public pentru o perioadă de 12 luni. Obligația de a declara și de a plăti contribuțiile sociale îi revine angajatorului prin reținere la sursă în fiecare lună.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

Asigurarea medicală de stat, denumită CASS (n.n. – Contribuţii de Asigurări Sociale de Sănătate), este una dintre cele trei contribuții obligatorii pe care orice cetățean al României care este angajat cu contract de muncă este obligat să le plătească. De asemenea, și angajatorii au aceeași obligație lună de lună.

Cine beneficiază de asigurare de sănătate de stat

Codul fiscal în vigoare la acest moment prevede că persoanele care doresc să beneficieze de o asigurare medicală în sistemul public de sănătate o pot face pe o perioadă de un an calendaristic.

Pentru asta, persoana asigurată va trebui să plătească o contribuție lunară de 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă 300 de lei pe lună. În contul acestei sume persoana asigurată va avea acces la anumite servicii medicale gratuite.

Ce este asigurarea de sănătate privată - Imagine cu o tânără doctoriţă care consultă o femeie în vârstă.
Orice persoană poate opta pentru a încheia o poliță de asigurare privată de sănătate

Cei care beneficiază de asigurarea de sănătate din sistemul medical public sunt cetățenii români cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României, cetățenii statelor membre ale UE, SEE și Confederației Elvețiene care nu dețin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul țării noastre și care au obținut dreptul de rezidență în România pentru o perioadă mai mare de 3 luni și persoanele din statele membre ale UE, SEE și Confederația Elvețiană care desfășoară o activitate salariată sau independentă în România. 

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Cât costă o asigurare de sănătate de stat

Codul fiscal în vigoare prevede că orice persoană care vrea să beneficieze de o asigurare medicală în sistemul medical public o poate face pe o perioadă de 12 luni și va trebui să plătească o contribuție în cuantum de 10% din șase salarii minime brute.

Concret, luând în considerare faptul că, începând de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie a fost mărit de la 2.550 de lei, la 3.000 de lei, cei care beneficiază de asigurare de sănătate de stat vor trebui să plătească în acest an 1.800 de lei.

Calculul prin care s-a ajuns la această sumă este unul foarte simplu, și anume: suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri este, cum spuneam, 3.000 de lei, conform HG nr. 1.447/2022.

Ce este asigurarea privată de sănătate

Chiar dacă ești asigurat în sistemul public de sănătate sau beneficiezi de un abonament medical privat care este inclus de către angajatorul tău în pachetul salarial pe care acesta ți-l oferă este, totuși, bine să ai și o asigurare privată de sănătate privată.

Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara
Recomandări
Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara

Aceasta reprezintă o opțiune eficientă demn de luat în seamă de către orice cetățean român care dorește să beneficieze de servicii medicale de cea mai bună calitate. Este important de știut că achiziționarea acestei asigurări private nu este condiționată de starea ta de sănătate și, mai mult, te vei bucura de o administrare optimă și de garanția siguranței și calității actului medical.

Ce este asigurarea de sănătate privată - Iamgine de pe holurile unei clinici, în care personalul medical apare usor blurat, oferind senzaţie de mişcare
O asigurare bună va fi ceva mai scumpă, iar prima de asigurare anuală va fi echivalentul a circa 1.000 de euro

Pentru persoanele care nu au venituri fiscalizate și nu vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate prin plată din propriul buzunar există posibilitatea să încheie o poliţă de asigurare de sănătate privată. Potrivit site-ului ObservatorNews.ro, o asigurare privată de sănătate se poate încheia în diverse condiţii, care diferă de la o companie la alta.

De obicei, înt-o asigurare privată de sănătate sunt incluse, între altele, servicii medicale precum analize de laborator, consultații, investigații imagistice, radiologie, etc., cheltuieli de spitalizare sau intervenții chirurgicale. Serviciile oferite pot să difere în funcție de tipul asigurării, dar și de firma la care urmează să închei polița.

Cum alegi o asigurare privată de sănătate

Orice persoană fizică sau juridică poate opta pentru a încheia o poliță de asigurare privată de sănătate. Atunci când te decizi la ce companie vrei să închei o poliță de asigurare este important să iei în calcul o serie de aspecte.

Astfel, potrivit site-ului Colorful.hr, trebuie să te asiguri că respectiva firmă poate să-ți garanteze serviciile medicale pentru care plătești sau, cu alte cuvinte, că este serioasă. De asemenea, este indicat să optezi pentru o poliță flexibilă, astfel încât să o poți personaliza în funcție de nevoile tale, ca angajator, sau ale angajaților tăi. De asemenea, alege polița astfel încât să răspundă nevoilor tale în materie de servicii medicale și care să se muleze pe bugetul tău.

Ai grijă să nu alegi cea mai ieftină asigurare deoarece, cu cât polița este mai ieftină, cu atât serviciile incluse vor fi limitate.

Întreabă care sunt serviciile medicale pe care le acoperă polița, adică ce analize și consultații sunt incluse sau care sunt condițiile de spitalizare sau cele în cazul unei intervenții chirurgicale.

Nu în ultimul rând, înainte să semnezi polița de asigurare medicală privată, citește cu mare atenție contractul și verifică dacă sunt acoperite toate riscurile. Nu ezita să ceri lămuriri și informații supliementare reprezentantului firmei de asigurări în cazul în care sunt aspecte sau clauze pe care nu le înțelegi. 

Cât costă o asigurare privată de sănătate

De obicei, pentru o contribuție similară cu cea pentru o asigurare medicală la stat, poți să beneficiezi de o asigurare privată de sănătate la fel de bună sau chiar mai bună. Contractul pentru o astfel de asigurare se încheie în primă instanță pe o perioadă de 12 luni, la fel ca în cazul celei de stat, existând, însă, posibilitatea de prelungire cu încă un an.

În ceea ce privește costurile, o poliță de asigurare medicală privată cu acoperire pe teritoriul României poate să coste de la 90-100 de lei pe lună și poate să ajungă până la 300-400 de lei. Dacă persoana asigurată dorește o asigurare de sănătate internațională, care să aibă acoperire în țările din Europa, tarifele pornesc de pe la 70-80 de euro lunar și ajung la 300-400 de euro.

Atenție! Dacă dorești să închei o asigurare privată de sănătate este recomandat să nu aștepți să te îmbolnăvești ca să faci acest lucru. Dacă suferi deja de o boala gravă, asiguratorul nu va acoperi costurile medicale și este chiar posibil să refuze să încheie o astfel de poliță de asigurare.

Concret, o asigurare bună va fi ceva mai scumpă, iar prima de asigurare anuală va fi echivalentul a circa 1.000 de euro, urmând să ai acces la zeci și chiar sute de spitale, clinici și cabinete medicale private care au încheiate convenții cu firmele de asigurare.

Există firme de asigurări care le oferă clienților o asigurare privată de sănătate la un tarif mediu de doar 5 lei pe zi, însă în aceste cazuri serviciile de care vei beneficia vor fi limitate. Cu alte cuvinte, cu cât pachetul este mai scump, cu atât serviciile medicale de care vei beneficia vor fi mai multe şi mai de calitate.

De asemenea, poți să beneficiezi de anumite reduceri de 5-10% și chiar mai mult, bineînțeles în anumite condiții. Prima de asigurare se poate achita în funcție de preferințele și de posibilitățile clientului, și anume lunar, timestrial, semestrial sau într-o primă unică, adică toată prima de asigurare o dată. Dacă vei opta pentru o astfel de plată vei putea beneficia de un discount suplimentar, care variază în funcție de firmă.

Cu cât persoana asigurată este mai în vârstă, cu atât prețul asigurării private de sănătate va fi mai mare, iar explicația este aceea că riscul de îmbolnăvire crește exponențial cu înaintarea în vârstă. De aceea, experții în domeniu recomandă ca polița de asigurare să se încheie atunci când persoana asigurată este sănătoasă, este activă în câmpul muncii și este într-o formă fizică bună. 

Vezi şi ce este un notar public și cu ce se ocupă acesta!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
FANATIK.RO
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Observatornews.ro
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI