Cuprins:
Cum a apărut ața dentară
De-a lungul anilor, antropologii au găsit dovezi că oamenii antici foloseau diverse instrumente, cum ar fi bețișoarele ascuțite, pentru curățarea interdentară.
Cine a inventat ața dentară?
Dar, conform celor mai multe surse, meritul pentru inventarea aței dentare, așa cum îl știm noi, revine unui dentist din New Orleans – Levi Spear Parmly – care în 1815 a început să-și sfătuiască pacienții să folosească un fir de mătase subțire pentru a-și curăța dinții.
Ideea a prins, iar în 1882 o companie numită Codman and Shurtleft Company, cu sediul în Randolph, Massachusetts, a început să comercializeze o ață dentară de mătase necerată. Aceasta a fost urmată în 1896 de prima ață dentară de la Johnson & Johnson. J&J din New Jersey a obținut un brevet pentru ața dentară în 1898, care a fost realizat din același material de mătase folosit de medici pentru cusăturile de mătase.
Inovații ale aței dentare (1940-1950)
În anii 1940, nailonul a înlocuit mătasea ca material pentru ața dentară. Textura sa consistentă și rezistența la mărunțire au fost o îmbunătățire față de versiunile din mătase. Utilizarea nailonului a permis, de asemenea, dezvoltarea aței dentare cerate în anii 1940 și dezvoltarea benzii dentare în anii 1950.
Ața dentară astăzi
Varietatea de tipuri de ață dentară s-a extins pentru a include materiale mai noi, cum ar fi Gore-Tex, și diferite texturi, cum ar fi ața spongioasă și cea moale. Și dispozitivul de astăzi are și alte caracteristici pentru a ușura folosirea aței dentare. De exemplu, ața cu capete rigidizate este concepută pentru a ajuta la folosirea aței dentare în jurul aparatelor dentare sau a altor aparate dentare.
Astăzi, ața dentară este o parte-cheie a periajului de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și utilizarea regulată a unei ape de gură care constituie o rutină sănătoasă pentru menținerea sănătății bucale.
Descoperă și istoria periuței și pastei de dinți
De ce e bine să folosim ața dentară
Suntem sfătuiț să utilizăm periuțe interdentare pe lângă periaj, ca parte a rutinei zilnice de sănătate orală, începând cu vârsta de 12 ani. Periile interdentare ajută la prevenirea bolilor gingiilor eliminând bucățile de mâncare și placa dentară dintre dinți. Au capete mici cu peri concepute pentru a curăța între dinți și sunt disponibile în lățimi diferite pentru a se potrivi cu dimensiunile golurilor.
Este posibil ca unele persoane să nu aibă spații suficient de mari între dinți pentru a folosi o periuță interdentară, așa că folosirea aței dentare poate fi o alternativă utilă.
Cum se folosește ața dentară
Acțiunea principală a folosirii aței dentare este o curățare fermă, dar blândă a dintelui de sus în jos.
Nu fiți prea agresivi cu ața dentară: riscați să vă răniți gingiile.
Sfaturi pentru folosirea aței dentare
- Rupeți aproximativ 45 cm de ață și înfășurați pe un deget de la fiecare mână.
- Țineți ața strâns între degetele mari și arătătoare, cu aproximativ 2,5 cm de ață între ele bine întinsă.
- Folosiți o mișcare ușoară de frecare pentru a ghida ața între dinți. Nu fixați ața în gingii.
- Când ața ajunge la linia gingiei, curbați-o într-o formă de C pe un dinte până când simțiți rezistență.
- Țineți ața aproape de dinte. Răzuiți ușor partea laterală a dintelui, îndepărtând ața de gingie. Repetați pe cealaltă parte a golului, de-a lungul părții laterale a următorului dinte.
- Nu uita de spatele ultimului dinte.
- Când folosiți ața dentară, începeți de sus și lucrați de la stânga la dreapta, apoi mutați-vă în jos și lucrați din nou de la stânga la dreapta.
Dacă sângerează gingiile
Când începeți să folosiți ața dentară, gingiile dvs. pot fi fragede și pot sângera puțin. Continuați să folosiți ața conform instrucțiunilor echipei stomatologice și sângerarea ar trebui să se oprească pe măsură ce gingiile dumneavoastră devin mai sănătoase.
Dacă mai aveți sângerări regulate după câteva zile, consultați un stomatolog. Medicii pot verifica dacă folosiți ața dentară corect.
Vezi și câți dinți are un om