Fii alături de el

Arată-te interesată şi nu îl critica. Nu te apuca să-i spui că nu este momentul potrivit, nu vei primi decât împotriviri. Pune-i întrebări, află ce îi place la persoana iubită. Invit-o la tine acasă. Poţi să îi mai scoţi pe amândoi în oraş. Aşa vei avea mai mult control, dar nu exagera: lasă-le şi timp să fie singuri. Poartă-te frumos. Se întâmplă rar ca aceste relaţii să ţină, dar – cine ştie? – poate ai de-a face chiar cu viitoarea ta noră.

Învaţă-l bunele maniere în iubire

Ţie şi soţului tău vă rămâne datoria să îl învăţaţi bunele maniere în dragoste. Dacă este băiat, trebuie să ştie că nu îşi poate trata prietena ca pe un camarad cu care să facă glume deocheate. Pe de altă parte, ea va fi impresionată dacă el va face gesturi „cavalereşti”, cum ar fi să-i deschidă uşa sau să îi dăruiască o floare.

Ajută-l să fie realist

Normal că îţi vine ca fetei tale, dacă s-a îndrăgostit, să îi spui „să nu te prind că faci una ori alta”, dar ai grijă să nu îi dai idei. Fructul oprit poate părea mai dulce. E bine să discuţi despre ce înseamnă cu adevărat iubirea între o fată şi un băiat. Dacă laşi educaţia pe seama televizorului sau a calculatorului, tânărul sau tânăra ar putea vedea o astfel de relaţie doar ca pe ceva fizic sau ar putea avea o imagine prea idealizată, dată de filmele romantice pe care le-a văzut. Ai putea, discret, să îl mai domoleşti un pic. Dacă o ia mai uşor, nu va fi dezamăgit, ca atunci când s-ar putea implica până peste cap într-o relaţie care nu va dura.

Pansează-i rănile

Dacă e părăsit sau refuzat, nu îţi face iluzii: pentru el, vine chiar sfârşitul lumii! Dar tu vei fi acolo ca să îi pansezi rănile şi să îl consolezi. Nu îi spune că timpul o să treacă şi va uita. Aşa se va întâmpla, dar acum nu poate să creadă asta. Acordă-i un umăr pe care să plângă şi, apoi, scoate-l din casă şi oferă-i mici bucurii. Ai putea să îl duci la o cofetărie sau la un film, sau să mergeţi într-o excursie, ca să uite de dor.

Sfătuieşte-l să nu ofere cadouri scumpe

Dacă urmează ziua persoanei iubite, sfătuieşte-l ca, la început, să nu îi dea cadouri scumpe. Totodată, hainele sau bijuteriile pot părea prea personale. Poate cadorisitul nu s-ar supăra, dar părinţii acestuia ar putea să considere că este prea mult. Totodată, dacă un astfel de dar se face prea repede, s-ar putea să nu i se întoarcă atenţia şi atunci va suferi. Pentru început, se pot rezuma la o cutie cu bomboane, cărţi sau CD-uri cu muzică. Dacă relaţia durează, se poate da şi un cadou mai scump şi mai personal, pentru că ştii că va fi preţuit cum se cuvine.

VORBEŞTE CU EL

Faptul că adolescentul se îndrăgosteşte nu ar trebui să fie un lucru care să te ia prin surprindere, dar trebuie să ştii că sunt puţini copii care abordează această temă cu părinţii lor, acestea fiind tabu, pentru că cei mari cred că este prea devreme să discute astfel de subiecte. Dar, în realitate, adolescenţii se îndrăgostesc uşor şi trăiesc intens sentimentele. În această perioadă, au nevoie de independenţă faţă de părinţi şi de un alt soi de dependenţă faţă de cel iubit. Este bine să accepţi că a crescut. În ciuda acestui aspect, are nevoie de tine ca părinte, de sfaturi, de experienţa ta, fără a fi, totuşi, prea insistentă.
Articol preluat din LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Urmărește-ne pe Google News