Unele afișe avertizează asupra prezenței unor „meduze periculoase”, asupra „căderii de pietre” sau a apelor poluate de ape uzate.
În altele scrie că plaja este închisă, fiind însoțite de un simbol prin care turiștilor li se transmite că nu au voie să înoate sau că până la plajă e nevoie de ore de mers pe jos, deși aceasta e la doar 100 de metri distanță.
În partea de jos a afișelor, activiștii au scris în catalană că aceste avertizări nu sunt reale. Ei explică că „problema nu este o cădere de pietre, ci turismul în masă” sau că „plaja este deschisă, însă nu și pentru străini sau meduze”.
Semnele de avertizare neoficiale au apărut pe plajele Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner și Cala Bota, cele mai populare zone din Mallorca.
În spatele acestei acțiuni se află un grup de activiști, Caterva, care reclamă problema supraaglomerării și a turismului în masă de pe insula aflată în arhipelagul Insulelor Baleare, din Mediterană.
Într-o declarație trimisă presei locale, Caterva a afirmat că vinovații pentru situația actuală sunt „hotelierii și Rafael Nadal”, precum și guvernul din Baleare. Jucătorul de tenis spaniol este considerat ca parte din problemă pentru că deține un restaurant și o altă afacere.
Milioane de turiști în insulele Baleare
Dezbaterea privind turismul excesiv a fost suspendată, pe măsură ce numărul de vizitatori a scăzut în timpul COVID-19. Acum, însă, numărul turiștilor a început să crească, iar Insulele Baleare, arhipelag din care mai fac parte Ibiza, Menorca și Formentera, suferă din nou consecințele turismului excesiv.
Insulele au fost vizitate în 2022 de peste 16 milioane de turiști. Doar în Mallorca, în luna august a anului trecut, de peste un milion de turiști, un număr care depăște întreaga populație a insulei, care se ridică la 923.000 de oameni.
Iar autoritățile locale estimează că în sezonul 2023, numărul să fie și mai ridicat. De aceea, din cauza supraaglomerării plajelor, se formează cozi la plaje, iar numărul de sezlonguri a ajuns să fie insuficient cererii.
Totodată, petrecerile gălăgioase și turiștii zgomotoși au devenit o problemă, chiar de câțiva ani, autoritățile locale adoptând mai multe măsuri într-o încercare de a menține o atmosferă plăcută, însă cu puțin succes, subliniază Euronews.
Fumatul a fost interzis pe 28 de plaje ale insulei, numărul de băuturi alcoolice care pot fi băute în regim all-inclusive a fost limitat, iar restaurantele au impus coduri vestimentare. Sunt inclusiv amenzi pentru cei care nu se prezintă la restaurante, dacă au rezervare.
În plus, la începutul anului, autoritățile locale au lansat și o campanie în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii, care încearcă să întărească politica de toleranță zero pentru „turismul în exces”.