Specialiştii Universităţii din Teheran, ne recomandă în studiul lor publicat British Medical Jorunal, să lăsăm băuturile calde cel puţin cinci minute la răcit înainte să le savurăm. Şi asta pentru că dacă acestea sunt consumate în mai puţin de două minute din momentul în care au fost luate de pe aragaz, riscul unui cancer esofagian creşte de cinci ori.
Dacă băuturile sunt mai fierbinţi de 65-69 de de grade, riscul unei persoane de a dezvolta cancer de esofag se dublează, iar cele cu o temperatură ce depăşeşte de 70 de grade Celsius creşte riscul de opt ori. Explicaţia ar fi că băuturile fierbinţi inflamează mucoasa esofagului, iar rana favorizează dezvoltarea celulelor anormale ce produc cancerul, au explicat medicii.
Experţii susţin că temperatura maximă pe care ar trebui să o aibă băuturile calde este de 65 de grade Celsius, adică la cinci minute după ce am stins aragazul.