Varicela face ravagii

Una dintre aceste boli, mai precis varicela, a început deja să-şi facă de cap printre micuţii aflaţi în colectivitate. Printre motivele pentru care boala se răspândeşte cu repeziciune se numără şi faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii împotriva diferitelor boli, cunoscute ca fiind bolile copilăriei, temându-se de eventualele efecte secundare.
“Primele simptome ale varicelei sunt asemănătoare cu cele ale unei uşoare răceli. După două, trei zile de temperatură uşor crescută şi secreţii nazale, apar bubiţele cu lichid în două, trei valuri. Părinţii care nu au avut boala în copilărie trebuie să se pregătească să o înfrunte, deoarece varicela este foarte contagioasă. Tocmai din acest motiv este recomandat vaccinul atât copiilor- în două doze-, cât şi părinţilor-în trei doze”, ne explică dr. Tamara Ţapu, medic pediatru.
Pentru că de multe ori alegem să ne tratăm de răceală sau gripă de capul nostru, fără a merge la un consult de specialitate sau fără a cere măcar sfatul unui medic, virusurile responsabile de aceste boli devin, de la an la an, mai agresive.
Marea problemă a românilor este că atunci când se confruntă cu o banală răceală, o tuse sau roşu în gât aleg să se trateze după cum citesc pe internet sau după sfaturile date de prieteni. Mai rău este însă că majoritatea persoanelor cred că un antibiotic dat la plesneală cu siguranţă va rezolva problema. Însă nu este deloc aşa.
Medicii atrag atenţia că antibioticele luate după ureche nu fac decât să întărească rezistenţa virusurilor. “În prezent sunt peste 300 de virusuri respiratorii care îşi fac de cap cum doresc, iar numărul lor este atât de mare tocmai din cauză că se dezvoltă de la an la an. Antibioticul dat după ureche este unul dintre motivele care fac virusurile atât de rezistente”, ne-a declarat prof. Adrian Streinu Cercel (foto), managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.
Una dintre principalele cauze pentru care virusurile şi microbii au devenit atât de puternici constă în variaţiile de temperatură din ultima perioadă care favorizează apariţia acestora.
Medicii recomandă atât părinţilor, cât şi copiilor vaccinarea împotriva bolilor contagioase

Aspirina poate fi fatală

Cele mai frecvente şi mai de temut complicaţii ale gripei sunt: otitele supurate, sinuzitele supurate, pneumonia şi bronhopneumonia, laringita acută, bronşiolita, encefalita, decompensarea astmului bronşic (declanşarea crizelor de astm) şi a afecţiunilor cardiace, decompensarea diabetului zaharat cu probleme în controlul glicemiei, precipitarea unei insuficienţe renale, declanşarea convulsiilor febrile la sugari şi copii mici.
Formele uşoare şi medii de gripă se îngrijesc la domiciliu cu antitermice (paracetamol, ibuprofen), antitusive, ceaiuri calde.
“Atenţie! Nu luaţi aspirină, poate precipita declanşarea unei complicaţii foarte severe, adesea mortală”, ne-a spus conf. dr. Monica Luminos (foto).
Potrivit specialistului, în cazul formelor severe, cu febră crescută, persistentă sub antitermice, convulsii şi probleme respiratorii grave, este musai să vă prezentaţi la medic, care vă va prescrie tratamentul specific şi, eventual, chiar o internare în spital. În luna decembrie a anului trecut, una dintre secţiile Spitalului de copii Grigore Alexandrescu era plină de copilaşi bolnavi de pneumonie.
Nici acum, situaţia nu este mai roz. Spitalele, mai ales cele de copii, sunt pline de pacienţi cărora gripa le-a dat mari bătăi de cap în ultima vreme. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, numai în intervalul 2-8 februarie au fost confirmate 272 de cazuri de gripă, cu 41 mai multe decât în săptămâna precedentă, 103.306 cazuri de infecţii respiratorii acute şi 31 de cazuri de infecţii respiratorii acute severe.
Boala evoluează în focare locale precum grădiniţe, şcoli sau spitale, iar cele mai multe cazuri se înregistrează în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa.
Sunt şi cazuri sporadice în alte 16 judeţe din ţară. Până pe 8 februarie au fost vaccinate antigripal 469.371 de persoane din grupele cu risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul antigripal – cel mai eficient

“Cel mai eficient mijloc de prevenire a îmbolnăvirii rămâne tot vaccinul antigripal, care se poate administra începând din luna octombrie şi pe tot sezonul de gripă, doar dacă în momentul vaccinării sunteţi sănătoşi. Vaccinarea poate fi efectuată de la vârsta de 6 luni până la adânci bătrâneţi. Vaccinul este recomandat mai ales persoanelor cu afecţiuni cardiace, pulmonare cronice, diabet şi astm”, explică conf. dr. Monica Luminos.

Care este diferenţa dintre răceală şi gripă

Gripa se instalează brusc şi violent, cu dureri în piept, în regiunea bronhiilor. Aceasta vine însoţită de transpiraţii şi frisoane. Durerile musculare intense, durerea de cap acută şi febra înaltă de 39-40° sunt însă cele mai clare indicii că e vorba de gripă.
Răceala însă se instalează treptat şi este însoţită de nas înfundat în permanenţă, strănuturi dese şi dureri de gât. Tusea este şi ea un simptom cu manifestare uşoară până la moderată, dar persistentă, în cazul răcelii. Pot apărea stări febrile şi uşoare dureri de cap.

ISteeria nu vă vaccinaţi copiii

Olivia Steer a afirmat în numeroase rânduri, pe pagina sa de socializare pe care oferea sfaturi medicale, că nu crede în vaccinuri sau medicamente şi că anumite boli pot fi tratate acasă cu o alimentaţie sănătoasă.
Olivia Steer
Revoltaţi de sfaturile neavizate ale acesteia, un grup de studenţi la Medicină a înfiinţat, pe aceeaşi reţea de socializare, o pagină numită “Stop Olivia Steer”, pentru a opri răspândirea sfaturilor medicale ale unei persoane fără pregătire.
Copleşită de atacurile negative ce i-au fost aduse, Olivia a decis să-şi închidă contul oficial de pe reţeaua cu pricina.

Se răceşte vremea!

Deşi ne apropiem de primăvară, vremea se încăpăţânează să ne dea fiori… reci. Meteorologii ne avertizează că vor urma câteva zile friguroase.

În primele zile ale acestei săptămâni, în estul şi în sudul ţării, dar şi în depresiunile din centru, înnorările vor persista în zonele montane şi submontane. Local vor fi ninsori slabe, iar în zonele joase izolat se vor semnala ceaţă, burniţe şi fulguieli, condiţii în care regimul termic va fi modest, cu valori sub mediile climatologice ale datei.
Vântul va avea intensificări la munte şi temporar în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi sudul Banatului, iar noaptea şi în Oltenia, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3…-1 grad în Moldova şi în estul Transilvaniei şi 9… 10 grade în dealurile din Banat şi Crişana. Minima va fi de -20 de grade în depresiunile Carpaţilor Orientali.

 
 

Urmărește-ne pe Google News