O simplă gripă poate fi fatală. Dacă nu este tratată corespunzător. Potrivit datelor oficiale, numărul total de decese cauzate de gripă confirmate în acest sezon până la 1 martie este 23, dintre care cele mai multe provocate de virusul A(H1), virusul B şi A(H3).
În sezonul anterior, până la data de 1 martie 2014, au fost înregistrate 9 decese confirmate cu gripă, toate cu virus gripal A(H1). Medicii susţin că una din cauzele îmbolnăvirii este şi refuzul tot mai extins al populaţiei de a se vaccina.
Până la finalul lunii februarie, au fost vaccinate antigripal doar 450.000 de persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii. Atenţie mare însă şi la variaţiile de temperatură. Acestea favorizează apariţia virusurilor şi a microbilor.
Nu luaţi tratament după ureche
“Infecţiile respiratorii nu trec cu orice fel de medicamente, nici chiar cu antibiotic, ci trebuie prescris un tratament complex. De la an la an, tulpinile pot deveni mai agresive şi afectează în primul rând copiii, femeile însărcinate, bătrânii şi persoanele care suferă de diferite afecţiuni”, spune dr. Laurenţiu Luca, directorul clinicii PULS (foto).
Din cauză că multe persoane aleg să se trateze de răceală sau gripă de capul lor, virusurile responsabile de aceste boli devin, de la an la an, mai agresive. Medicii atrag atenţia că antibioticele luate după ureche nu fac decât să întărească rezistenţa virusurilor.
“În momentul de faţă sunt peste 300 de virusuri respiratorii, iar numărul lor este atât de mare tocmai din cauză că se dezvoltă de la un an la altul”, a spus prof. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.
Îngrijorător este faptul că numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute continuă să crească, astfel că, săptămâna trecută, a fost cu 8,6% mai mare faţă de cel înregistrat săptămâna precedentă, la nivel naţional.