Sorin are 35 de ani şi şi-a pus aparat ortodontic în urma cu o jumătate de an. Avea dinţi perfect sănătoşi, dar puţin strâmbi în faţă din cauza măselelor de minte. La recomandarea dentistului (care îi era şi prieten) a acceptat uşor să şi le scoată. După câteva luni, dinţii s-au îndreptat însă medicul ortodont i-a spus că mai are nevoie de încă două extracţii explicându-i că suferă de malocluzie (dintii de sus nu se „închideau” bine peste cei de jos). Ca să corecteze acest defect, medicul i-a extras doi premolari care nu aveau nicio carie. De Crăciun, sârmele s-au rupt şi Sorin a avut nevoie de ajutor medical aşa ca a apelat la un alt doctor. Acesta a rămas uluit când a văzut ce i s-a întâmplat. „Am crezut ca îmi fuge scaunul de sub mine când medicul mi-a spus că trebuie să îmi facă implant pentru a-mi pune diţi în locul celor sănătoşi care-mi fuseseră scoşi. Ortodontul nou la care am mers mi-a explicat că din cauza acelor extracţii voi arăta mai batrân cu 10 ani şi nu voi mai putea mesteca bine. Problema este că deja acum am probleme cu vorbitul, abia mă înţeleg cu cei din jur, am dureri de dinţi şi de stomac, pentru că nu mai pot mesteca mâncarea aşa cum trebuie.” Cazul lui Sorin nu este singular şi din păcate există mulţi stomatologi pentru care extracţiile reprezintă rezolvarea problemelor cu dantura.
„În SUA, extracţiile de dinţi sănătoşi sunt încadrate la mutilare, la noi se scot dinţi pe banda rulantă”, explică dr. Daciana Velisarato (foto), ortodont de la un cabinet din Bucureşti.
„Extracţiile dentare folosite în aplicarea aparatelor clasice îmbătrânesc faţa. În câţiva ani, chipul pacientului îşi va modifica trăsăturile îmbătrânind cu 10 ani şi va ajunge să aibă nevoie de operaţii estetice. Ai dinţi drepţi, dar faţa ţi-e căzută. Am pacienţi cărora când le spun că nu am de gând să le scot niciun dinte, mă iau în brate. Nu e nevoie să scoţi dinţi sănătoşi ca să corectezi o dantură. Exista aparate de ultimă generaţie care spre deosebire de cele clasice acţioneaza asupra osului maxilar şi nu doar asupra dintelui. Astfel osul maxilar creşte cât e necesar ca să facă loc dinţilor înghesuiţi. În plus, dacă aparatele clasice te fac dependent de medicul ortodont, dar în cazul celor moderne, tratamentul durează mult mai puţin.
Sfaturi pe care să le urmezi dacă mergi la ortodont
Potrivit doctorului Daciana Velisarato, dacă te hotărăşti să îţi pui un aparat dentar este bine să ştii câteva reguli: cabinetele trebuie să îţi pună la dispoziţie un consimţământ. Este un document european prin care îţi dai acordul pentru întreg tratamentul care urmează să ţi se aplice, dar semnează-l doar după ce medicul ţi-a explicat punct cu punct în ce constă acesta.
Nu semna hârtii prin care să îţi asumi tu întreaga răspundere pentru tratamentul pe care-l vei urma.
Refuză să ţi se scoată dinţi sănătoşi dacă nu este nevoie.