Carnea de miel

La proţap sau la cuptor, în borş sau în drob, carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paşte. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât conţine o cantitate mare de proteine, vitamine şi microelemente. De exemplu, într-o porţie de 100 g de carne de miel ne sunt furnizate următoarele substanţe nutritive: toată gama de vitamine B, din care cel mai mult vitamina B12, zinc, fier, magneziu (25 mg), acid folic şi proteine. Această cantitate de carne ne furnizează 260 kcal.

Ouăle

Şi despre ouă putem vorbi ca despre nişte adevărate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totuşi cu măsură. Din analiza unui ou de mărime medie – 60 g -, rezultă 33,4 g albuş şi 16,6 g gălbenuş, care au următoarea compoziţie: apă (37,7 ml), proteine (6,25 g), lipide (5,01 g), carbohidraţi (0,61 g). Un ou furnizează organismului nostru cam 75 kcal.

Băuturile şi gustările

Apa proaspătă şi fructele trebuie consumate între mesele bazate pe carne şi ouă pentru a preveni constipaţia şi pentru a uşura digestia şi absorbţia nutrienţilor. Nu se recomandă consumarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei şi chiar după masă, pentru a evita balonarea. De asemenea, consumul alcoolului necesită o atenţie sporită, întrucât acesta creează o serie de probleme: creşte presiunea arterială a sângelui, creşte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creşte activitatea sistemului nervos central şi favorizează apariţia tulburărilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de Paşte unii consumă mari cantităţi de alcool sub diverse forme. Vinul este băutura sezonului şi trebuie băut cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) şi, de asemenea, nu trebuie uitat că beneficiile sale scad proporţional cu creşterea cantităţii consumate.

Ce să faci după masă

Iată acum şi câteva sfaturi practice care pot fi aplicate după copioasa masă de Paşte:
Plimbare uşoară – mişcarea poate duce la eliberarea hormonilor care stimulează activitatea digestivă.
Eliminarea stimulenţilor – ceai negru, cafea, ciocolată, grăsimi, care pot favoriza spasmele tractului digestiv.
Adoptarea unui regim bazat exclusiv pe fructe şi legume proaspete în zilele care urmează Sărbătorilor, pentru a reechilibra organismul cu enzimele necesare unei bune digestii, dar şi cu fibre alimentare şi macronutrienţi (care, între noi fie vorba, nu se prea iau nici din miel, nici din cozonac).

 
 

Urmărește-ne pe Google News